Printr-un purtător de cuvânt, cancelarul Angela Merkel şi-a declarat încrederea în ministru, dar presa sugerează că acesta nu va mai ocupa mult timp funcţia, din cauza refuzului de a recunoaşte că răsturnarea regimului Gaddafi a necesitat forţa militară.
"Suntem bucuroşi că regimul Gaddafi nu mai este", a spus ministrul la o conferinţă în faţa ambasadorilor germani, potrivit dpa.
"Tocmai pentru că am evaluat oportunităţile şi riscurile diferit, respectăm Franţa şi aliaţii noştri pentru că au aplicat rezoluţia 1973", a spus Westerwelle, în prezenţa ministrului francez de externe Alain Juppe.
Ambasadorul german la ONU s-a abţinut la 17 martie când Consiliul de Securitate a adoptat rezoluţia, autorizând forţa militară. Abţinerea a supărat aliaţii şi mulţi germani.
Săptămâna trecută, ministrul a spus că sancţiunile economice, nu forţa, au fost un factor major în răsturnarea lui Gaddafi. Refuzul său de a recunoaşte că a greşit a realimentat scandalul.
"Cancelarul şi ministrul de externe colaborează în deplină încredere", a spus purtătorul de cuvânt al lui Merkel. Întrebat dacă Merkel este îngrijorată pentru viitorul ministrului, el a spus: "Nu îşi face griji".
Noul lider al partidului FDP, Philipp Roesler, a salutat intrervenţia NATO, dar a refuzat apelurile la demisia ministrului, iar presa a comentat că partidul este îngrijorat că dacă va renunţa la Westerwelle va avea de suferit în alegerile din două landuri de săptămâna viitoare.
