«Ciclonul» și politicienii brăileni | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Credibilitatea instituțiilor s-a dus pe Apa Sâmbetei

«Ciclonul» și politicienii brăileni

• așa-zisul ciclon ”Ashley” a fost în realitate o ploaie ceva mai abundentă de toamnă, în ciuda agitației de la Centru, a panicii create și a directivelor date autorităților din teritoriu de a se pregăti pentru un dezastru • întrebați în legătură cu modul în care insitituțiile statului au tratat acest subiect, politicienii brăileni au avut opinii împărțite, însă toți au recunoscut că s-a cam exagerat • cei doi lideri ai administrației brăilene, Francisk Iulian Chiriac (șeful CJ Brăila) și Marian Dragomir (primarul Municipiului Brăila) au precizat că au fost pregătiți pentru eventualitatea în care situația ar fi fost una rea

 

Ciclonul anunțat de autoritățile de la nivel central drept unul cu potențial major de risc s-a dovedit a fi o banală ploaie de toamnă, ceva mai abundentă și cu rafale mai intense de vânt. Totuși povestea acestui așa-zis ciclon, botezat ”Ashley” de un autor necunoscut, a arătat practic debandada și lipsa de credibilitate a instituțiilor statului: IGPR, ISU, cu Arafat cu tot, ANM, Ministerul Mediului în frunte cu ministrul liberal Mircea Fechet . În acest context, redactorii ”Obiectiv – Vocea Brăilei” au luat legătura cu politicienii brăileni de la cele mai importante partide, pentru a vedea opinia acestora în legătură cu felul în care s-a pus problema de la Centru. Întrebați dacă va răspunde cineva pentru panica și deranjul create populației, mai ales că prin acest episod s-a creat precedentul ca avertizările autorităților să nu mai fie luate în serios de către cetățeni, politicienii brăileni au avut păreri împărțite. Unii au susținut că este mai bine că s-a exagerat și că situația a fost totuși una bună, alții au ajuns la concluzia că autoritățile s-au făcut de râs în încercarea de a drege busuiocul după modul dezastruos în care au tratat inundațiile recente din județul Galați.

Primii pe care i-am contactat pentru a ne oferi un punct de vedere legat de pregătirile derulate în plan local având în vedere tam-tam-ul făcut la București privind ”ciclonul”, au fost cei doi lideri ai administrației brăilene: președintele CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac (șeful PSD Brăila) și primarul Marian Dragomir (președintele municipalei social-democraților).

Edilul-șef a avut un comentariu destul de acid legat de felul în care autoritățile au recurs la mesaje fără niciun filtru și au panicat populația în mod inutil.

”Acum furtunile din vremea copilăriei se transformă în «cicloane» care primesc nume exotice - «Ashley»  -, pentru ca totul să atragă atenția și populația să fie manipulată cât mai ușor. Hoarde de specialiști descind în direct la TV ca să arate cât de pregătiți sunt ei să protejeze populația de pericolul imaginar, deși atunci când într-adevăr s-a întâmplat la Galați tragedia, nimeni nu a mai trimis mesaje pe RoAlert, ci s-au trezit oamenii cu apa la picioare. Astfel de exagerări decredibilizează instituțiile statului și când într-adevăr va apărea un pericol, nu vom mai avea încredere în ei. Peste câteva luni aceiași specialiști ne vor anunța că urmează... «vortexul polar»”, a declarat Dragomir, ironic.

Întrebat cum s-a pregătit municipalitatea pentru ”urgia” anunțată de la Centru, primarul a afirmat că s-au făcut unele pregătiri standard.

”Am avut utilaje și drujbe pregătite pentru intervenție”, a mai spus acesta.

 

Chiriac: «Noi ne-am pregătit ca pentru un cod portocaliu»

De cealaltă parte, șeful CJ Brăila a avut o atitudine ceva mai conciliantă legată de mesajele catastrofale venite de la București. Acesta a afirmat că i se pare o idee bună să existe prevenție, motiv pentru care a luat în serios codul portocaliu și a colaborat cu instituțiile abilitate și primarii din județ pentru a fi pregătiți de orice.

”Noi ne-am pregătit ca pentru un cod portocaliu. Este adevărat, nu a fost nimic ieșit din comun. Am colaborat foarte bine cu toate instituțiile. În primul rând cu ISU, cu primarii. Am fost pregătiți. Nu au fost decât vreo doi-trei copaci căzuți. În rest, am mai trecut prin episoade din acestea. Cunoaștem aspectele. Ce pot să spun… doar am fost pregătiți”, a declarat Chiriac.

Întrebat dacă i se pare că s-a greșit stârnindu-se panică în rândul populației, șeful CJ Brăila a afirmat că preferă să vadă partea plină a paharului și să se bucure că situația nu a fost una rea în cele din urmă.

”Aici este interpretabil. Dacă era ceva mult mai rău și nu se anunța, iarăși nu era bine. Dacă s-a anunțat prea mult și situația a fost mai bună… Lucrurile sunt într-o analiză mai complexă, să spunem așa. Important este că am trecut cu bine peste. Că a fost ciclon sau furtună sau că a fost cod galben sau portocaliu, mai puțin contează. Important este că noi am trecut cu bine, că nu au fost pagube materiale însemnate. Mai ales că nu au fost pierderi de vieți omenești. Că acesta este principalul nostru scop în asemenea situații, să salvăm oamenii”, a mai afirmat liderul Consiliului Județean.

O opinie similară a afișat și deputatul PSD Brăila Florin Mircea. Și acesta a apreciat că în cazul în care situația ar fi fost într-adevăr una problematică, iar autoritățile nu erau mobilizate, acest episod ar fi putut fi unul urât.

”Eu sunt o fire optimistă dar în asemenea situații cred că e bine să luăm în calcul cel mai negru scenariu. Autoritățile s-au mobilizat în funcție de prognoza ANM. Dacă noi la Brăila am fost norocoși și am scăpat de lucruri  grave, în alte părți a fost mult mai rău. Important este să se facă tot ce se poate pentru a nu se pierde vieți omenești”, a afirmat parlamentarul.

 

Popa: «Întrebarea este următoarea: dacă era un ciclon și afecta populația?»

Președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, ne-a transmis că din punctul său de vedere s-a procedat corect în acest context, mai ales după problemele apărute la inundațiile precedente. Acesta a punctat că deși acum s-a dovedit a fi o alarmă falsă, ce s-ar fi întâmplat dacă într-adevăr vremea era una foarte rea și autoritățile nu erau pregătite.

”Într-adevăr, a fost o pregătire foarte intensă, s-au pus multe lucruri în mișcare. Dar cred că întrebarea este următoarea: dacă era un ciclon și afecta populația? E bine că am fost pregătiți pentru o treabă în genul acesta. Nu văd un lucru rău în pregătirile care s-au făcut pentru ciclon. Este adevărat că un episod precum acesta scade credibilitatea instituțiilor, dar eu rămân la ideea mea: ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi fost un ciclon și noi nu eram pregătiți?! Era normal să ne pregătim, din punctul meu de vedere.  Ați văzut ce s-a întâmplat în toată Europa. Repet, era normal să ne pregătim!”, a afirmat Popa.

 

Florin Cîrligea, convins că a fost o «schemă» pentru a se drege busuiocul după dezastrul din Galați

Asta ne-a transmis președintele AUR Brăila în legătură cu episodul ”ciclonului”. Omul de afaceri Florin Cîrligea a comparat episodul cu anunțurile precedente ale autorităților privind creșterea debitului Dunării. De asemenea, a afirmat că din punctul său de vedere, totul a fost o schemă pentru a mai drege busuiocul după dezastrul întâmplat cu inundațiile din Județul Galați, când autoritățile au fost complet luate pe nepregătite. De această dată, potrivit lui Cîrligea, s-a dat un semnal fals de alarmă, pentru ca la final să pară că autoritățile și-ar fi făcut treaba bine și că dezastrul a fost evitat.

”A început cu marea alarmă: «debite istorice pe Dunăre». La un debit care a ajuns la noi la 8.000… Știau lucrul acesta. Deci totul este ca să spună: «Doamne - Doamne, ce am făcut! Ce măsuri am luat noi, excepționale. Am pus diguri, am făcut, am dres». Ca să acopere incompetența de la Pechea. Prostia de la precedentele inundații. Mă refer la cele din Județul Galați. Ce au făcut dumnealor? Au zis că mamă-mamă, ce va fi. Și că uite, domnule, chiar dacă avem debitul Dunării extraordinar de mare nu s-a întâmplat nimic. Noi am fost pregătiți, am luat măsuri excepționale. Să își spele obrazul. Asta e una, iar cu ciclonul este definiția cu Dunărea în partea a doua. Aici a fost mai tare, că au alarmat populația, au mutat oameni. Adică mai interesant. Dar știți cum e: cine se frige cu ciorbă suflă și în iaurt. Numai că aici nu a fost numai suflatul în iaurt, a fost și ca să dea bine, pe principiul «mințim poporul cu televizorul»”, a declarat Cîrligea.

Întrebat dacă  va fi cineva tras la răspundere pentru panica stârnită inutil în rândul populației, șeful AUR Brăila a afirmat că nici nu se va pune problema.

”Eu nu cred să răspundă cineva pentru chestiunea asta. A venit apa și a luat oamenii cu totul (n.r. – referire la inundațiile precedente din Galați). Dar v-am spus, prima dată au început cu Dunărea: debite istorice, vine Dunărea, dărâmă. După care au lăsat-o mai moale. Au zis prima oară că e pericol, după, că gestionează bine. Dar nu era nici un pericol, la cât era Dunărea de scăzută, putea să vină lejer 12.000, nu se întâmpla nimic. Acum, dacă «Doamne Ferește!» e ceva pe bune, lumea stă în cumpănă. Măi, o fi adevărat? Că am mai auzit eu alarme din astea și nu s-a întâmplat nimic! E bine să fii preventiv, dar nu în halul acesta. Trebuie să te informezi extrem de bine. Mai ales că ei știau și dinainte. Numai la noi a fost ciclon, în rest nu am auzit să fie ciclon prin Europa. I-au pus și nume ca să sune frumos. «Ashley». De unde l-or fi scos ei, nu știu. Dar da, Mediul și ISU s-au cam făcut de râs. În sensul celălalt. Acum nu i-a prins nepregătiți, au fost prea pregătiți, ca să zic așa. Au speriat populația. Domnule, e foarte bine să alarmezi populația, dar în limite rezonabile. Nu scoți omul din casă și îl trimiți cu purcel și cățel la rude!”, a conchis Cîrligea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro