«Infecţie» penală la SAJ | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

«Infecţie» penală la SAJ

La Salvare s-a spart «buba», după revenirea pe funcţia de director medical a dr. Florin Ştefan, şi acum rana deja s-a «infectat». O anchetă penală este în plină desfăşurare la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Brăila. Gravele acuzaţii privind "repararea" doar pe hârtie a ambulanţelor au atras atenţia poliţiştilor de la Economic. S-a început deja urmărirea penală pentru patru infracţiuni. Asta după ce doctorul Ştefan a tras un semnal de alarmă cu privire la starea maşinilor folosite pentru salvarea de vieţi omeneşti şi modul în care se fac reparaţiile. Piese vechi sunt trecute ca şi noi, lucru dovedit de expertiza tehnică efectuată la o ambulanţă. Maşinile cedează, una câte una, viaţa pacienţilor şi a medicilor fiind pusă de multe ori în pericol. Adevărul va fi scos la iveală de poliţişti şi procurori. Rămâne de văzut dacă acuzaţiile se confirmă şi cine sunt vinovaţii. 

În răspunsul transmis de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila, la solicitarea redactorilor "Obiectiv", se arată faptul că pe 2 decembrie 2015, organele de cercetare ale poliţiei judiciare din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice s-au sesizat din oficiu cu privire la presupuse nereguli în achiziţionarea şi derularea serviciului de întreţinere şi reparaţii autosanitare ale SAJ Brăila. "Cauza a fost înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila dispunându-se începerea urmăririi penale cu privire la infracţiunile de abuz în serviciu, înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals. În prezent, poliţiştii desfăşoară activităţi specifice, pentru stabilirea cu certitudine a faptelor şi pentru identificarea suspecţilor", a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila, scms. Jenel Şogor.
Legat de ancheta oamenilor legii, dr. Ştefan a spus că aşteaptă şi el să fie chemat la audieri şi poliţiştii să facă lumină în acest caz. Zilele trecute, directorul medical ne-a adus în atenţie un alt incident de la SAJ. Cea care a cedat a fost tot o ambulanţă, reparată şi nu prea, la fel ca şi celelalte, după cum declară directorul medical. "O maşină a plecat la Făurei şi a rămas în pană. Acum nici nu mai ştiu care mai funcţionează şi care nu. Unele sunt trecute în funcţiune, pe o anumită zi, dar apoi se strică. Stau luni de zile la service, sunt duse şi nu mai vin", a precizat sursa citată.

Bombe pe roţi. Strigăte de ajutor încă din septembrie

Salvări reparate de mântuială sau, mai grav, doar pe hârtie, evident la costuri exorbitante, piese auto care în acte figurează ca fiind noi, însă în realitate sunt doar recondiţionate, cadre medicale şi deopotrivă pacienţi care-şi riscă în orice moment viaţa pentru că ambulanţele sunt bombe pe roţi. Cam acestea sunt, pe scurt, concluziile la care a ajuns directorul medical de la Serviciul de Ambulanţă Brăila, dr. Florin Ştefan, după ce a cerut expertizarea tehnică a uneia dintre maşinile ce pleacă la intervenţii, efectuată în luna noiembrie 2015. Era vorba despre ambulanţa cu nr. BR- 25 SAJ: maşina figura în hârtiile instituţiei că ar fi beneficiat de o piesă nouă, în valoare de peste 100 milioane lei vechi, dar, în realitate, piesa cu pricina fusese recondiţionată, preţul de piaţă nedepăşind câteva milioane de lei vechi. După cum v-am informat, de parcul auto al SAJ Brăila se ocupă, pe baza unui contract de service, în valoare de aproape 5 miliarde de lei vechi, trei dealeri auto locali: Ada Motors, Apan Cars şi Autoestima Service.
Alarma vizavi de starea critică a parcului de maşini de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Brăila şi modul fraudulos în care se fac reparaţiile a fost dată de directorul medical, dr. Florin Ştefan, încă din luna septembrie 2015. Imediat după repunerea sa pe postul de conducere la SAJ Brăila, dr. Ştefan a ridicat, în cadrul unei conferinţe de presă, mai multe semne de întrebare pe acest subiect. A atras atunci atenţia asupra faptului că la SAJ ambulanţele se reparau doar pe hârtie, lucru pe care l-a descoperit, încă din 2012, când a fost schimbat abuziv din funcţie.
Pentru a lămuri apele, dr. Ştefan a cerut să se efectueze o expertiză tehnică la una dintre ambulanţe, iar rezultatul a fost şocant. S-a pus casetă de direcţie recondiţionată, a fost concluzia expertului tehnic.
Dr. Ştefan a spus atunci că aceasta nu era singura maşină la care s-a procedat în acest fel. O altă ambulanţă, BR-76-SAJ a stat în service din august 2014, până în septembrie 2015, apoi, după numai o lună, figura iar ca fiind defectă. O ambulanţă care a plecat în noiembrie 2015 cu un bolnav la Bucureşti a rămas înţepenită pe drum. Şi exemplele pot continua.

Incendiu de proporţii la SAJ Brăila

Cel mai grav caz este cel înregistrat la sfârşitul lunii noiembrie, când o ambulanţă a izbucnit în flăcări.
Angajaţii SAJ Brăila au tras o sperietură sora cu moartea după ce, la data de 28 noiembrie, imediat după miezul nopţii, una dintre ambulanţele care tocmai se întorsese de la o intervenţie a luat foc.
Personalul a văzut că iese fum din spatele autospecialei, însă, până să intervină, unul dintre cele trei tuburi de oxigen cu care este dotată maşina a explodat. În secundele următoare au izbucnit şi
flăcările, atât de puternice încât au topit practic partea de sus a salvării, dar şi toate echipamentele din ea. Până şi acoperişul parcării a fost afectat de flăcări, grinzile de fier de susţinere îndoindu-se din pricina căldurii. Ambulanţieri, asistenţi şi medici au încercat cot la cot să stingă incendiul cu furtunul cu apă, şi asta pentru că extinctoarele de pe maşini tocmai fuseseră trimise la verificat. A fost nevoie însă de intervenţia unui echipaj de pompieri pentru a lichida incendiul. Unul dintre ambulanţieri, care a intervenit primul încercând să stingă flăcările, s-a intoxicat cu fum şi a avut nevoie de îngrijiri medicale. Ambulanţa care a ars complet fusese achiziţionată în 2009 cu suma de 350.000 lei şi mai avea doi ani până la amortizarea completă a investiţiei.
Faptul că ambulanţa a luat foc, arată cum s-au făcut în realitate reparaţiile la maşini, susţinea atunci dr. Florin Ştefan. El ne-a explicat că, în cazul acelui incendiu, a fost vorba despre o aerotermă care ar fi trebuit să menţină o anumită temperatură în maşină peste noapte, ca să nu îngheţe aparatura. "Se confirmă ce am tot spus, din septembrie. Se pun piese proaste, ştifturi, dar nu pentru că nu sunt bani, ci pentru că banii s-au furat. Poate aşa se sesizează cineva şi face ce trebuie. Ca eu tot atrag atenţia asupra pericolului", spunea, imediat după incendiu, directorul medical al SAJ.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro