Un eveniment cultural important va avea loc pe 2 octombrie, la Brăila, în clădirea expoziţională de pe strada Ana Aslan, nr. 27-29. Este vorba despre proiectul "Lada de zestre", o expoziţie inedită, de artă contemporană, tradiţii şi obiceiuri, ce îşi propune să remodeleze identitatea trecutului într-o manieră modernă. Mai exact, vernisajul aduce poveştile vechi, de la ţară, în prezentul modern, prin diferite limbaje artistice: fotografie, design vestimentar, muzică şi arhitectură. Scopul expoziţiei este cel de a crea un spaţiu atemporal, feeric, unde vizitatorul să aibă posibilitatea să se "joace", să contempleze dar, în acelaşi timp, să cunoască peisajele, atmosferă, obiceiurile şi tradiţiile populare specifice judeţului Brăila. Povestea întoarcerii în timp, la rădăcini, va fi spusă de o instalaţie artistică, care va servi ca spaţiu simbolic dedicat meditaţiei - o formă modernă şi revoluţionară de expunere, anunţă organizatorii.
Vor fi prezentate 32 de fotografii, trei vestimentaţii vechi, culese din lăzile de zestre ale bunicilor de la ţară şi alte trei piese vestimentare moderne, de inspiraţie tradiţională, ale unor designeri din Brăila şi Bucureşti. Ludicul expoziţiei va fi creat prin interacţiunea directă cu Rădiţa Lascu şi Corina Ciuraru, care îi vor învăţa pe vizitatori cum se foloseşte un război de ţesut sau cum se coase o ie. Toate aceste elemente se vor întrepătrunde pe o muzică ambientală inspirată din cântecele bătrânilor.
"Lada de zestre s-a născut ca o propunere de «dialog» între cultura populară locală tradiţională şi cea contemporană"
Trebuie precizat că proiectul "Lada de Zestre" este implementat de Asociaţia "Cooltura" şi cofinanţat de Consiliul Judeţean Brăila "Spiritul unui popor este definit în primul rând de tradiţiile populare şi de păstrarea acestora, iar atunci când spui Brăila vorbeşti, de fapt, despre o istorie plină de exotism şi culoare, care şi-a pus amprenta definitorie pe tradiţiile locale, unele fiind chiar unice. Proiectul «Lada de zestre» s-a născut ca o propunere de «dialog» între cultura populară locală tradiţională şi cea contemporană, astfel încât să ancorăm trecutul în prezent, să ne cunoaştem sau să ne redescoperim rădăcinile, rădăcini care de altfel sunt seva artei moderne şi contemporane", ne-a declarat Athena Bondoc, preşedintele Asociaţiei "Cooltura". La rândul său, preşedintele interimar al CJ Brăila, Viorel Mortu, a ţinut să sublinieze că a acceptat ca instituţia pe care o conduce să finanţeze proiectul, plecând de la ideea că recuperarea identităţii culturale a zonei reprezintă o temă extrem de importantă a momentului. "Consiliul Judeţean a finanţat activitatea «Lada de zestre». Aceasta este gândită ca o formă de recuperare a identităţii culturale în zonă. Sper să aibă un impact important asupra istoriei momentului. Vom cunoaşte mai bine la finalul acestui proiect cine suntem, ne vom şti mai bine rădăcinile şi istoria. Este un proiect bun, pe care l-am finanţat cu speranţa că în aceste momente de globalizare cunoaşterea identităţii de sine este un element fundamental", a afirmat Viorel Mortu.
Finanţarea din partea Consiliului Judeţean pentru acest proiect este nerambursabilă şi se ridică la suma de 49.500 lei. La această sumă se adaugă contribuţia Asociaţiei "Cooltura", de 5.500 lei. Prin urmare, valoarea totală a proiectului este 55.000 lei.