«Să stai acasă în ziua alegerilor înseamnă să dai o palmă democraţiei» | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

«Să stai acasă în ziua alegerilor înseamnă să dai o palmă democraţiei»

Discret în apariţiile publice, liberalul Ovidiu Nechita ocupă de ceva vreme funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Brăila. Despre activitatea sa la vârful CJ, despre proiectele şi iniţiativele liberale, dar şi despre alegerile europarlamentare puteţi citi în interviul ce urmează.

 

- Ce atribuţii aveţi în calitate de vicepreşedinte al CJ? Sunteţi mulţumit sau vă simţiţi "tras pe linie moartă"?
- Când am acceptat funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, unul dintre lucrurile de care mi-a fost cel mai teamă a fost expunerea în media. Cine mă cunoaşte ştie că nu mă atrage cu niciun chip statutul de persoană publică, iar ceea ce am căutat în politică ţine mai mult de zona de administraţie publică. Ştiu să fac management performant şi îmi doresc să fac management performant în administraţia publică locală, aceasta este raţiunea pentru care am intrat în jocul politic, sătul fiind să stau pe margine şi să-i "înjur" pe cei care aveau în mâini destinele oraşului ori judeţului la un moment dat. Am ales, prin urmare, să fiu discret în activitate, însă vă asigur că nu m-am tras şi nici nu sunt tras pe linie moartă. În fond, în administrarea judeţului e nevoie de muncă şi numai cine nu vrea să muncească se poate ascunde după povestea asta cu "am fost tras pe linie moartă". O să vă dau câteva exemple de atribuţii pe care le am în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. Eu iau masuri pentru realizarea inventarierii anuale a bunurilor din domeniul public şi privat al judetului şi casarea mijloacelor fixe ce urmează a fi scoase din funcţiune, propun în condiţiile legii preluarea bunurilor din domeniul public şi privat al judetului şi coordonez activitatea de administrare eficientă a acestora, coordonez programele specifice privind colaborarea şi cooperarea regională, naţională şi europeană în domeniile pe care le coordonez, colaborez cu agenţii economici din ţară şi străinătate în scopul realizării unor acţiuni şi lucrări de interes judeţean, asigur elaborarea proiectelor de hotărâri şi dispoziţii şi avizez rapoartele, respectiv referatele de susţinere a acestora, coordonez activităţile şi acţiunile desfăşurate de CJ Brăila referitoare la derularea Programului PEAD, colaborez cu organizaţiile neguvernamentale în vederea realizării unor proiecte şi parteneriate de interes comun. De asemenea, am responsabilităţi privind coordonarea activităţii compartimentelor din cadrul Serviciului administrare patrimoniu public şi privat, precum şi a unor instituţii aflate sub autoritatea CJ Brăila, cum ar fi Muzeul Brăilei, Camera Agricolă a Judeţului Braila, S.C.CUP Dunărea Brăila, ADI Dunărea Brăila, unităţile de învăţământ special şi Instituţia Publică de Spectacole Orchestra Simfonica "Lyra".
- În cadrul limitativ al acestor atribuţii aveţi o realizare importantă, din punctul dumneavoastră de vedere?
- M-am implicat foarte mult, spre exemplu, în derularea Programului PEAD, proiect ce vizează distribuţia ajutoarelor alimentare din partea Uniunii Europene către persoanele nevoiaşe din judeţ. Am făcut schimbări majore în ceea ce priveşte modul de distribuire a produselor, fapt ce a condus la reducerea nemulţumirilor din teritoriu şi o economie majoră în bugetul CJ Brăila. Vedeţi, sunt chestiuni care, privite din exterior, ar putea părea nesemnificative, însă toate aceste "mărunţişuri" influenţează vieţile unor oameni. Îmi place să fac acest lucru: să văd ce nu funcţionează şi să repar. Dincolo de alocarea resurselor, dincolo de iniţiativele majore, dar mai ales dincolo de exerciţiile de imagine şi de circul politic, sunt aceste chestiuni, aceste angrenaje instituţionale ce trebuie curăţate şi transformate în sisteme performante. Fiindcă ele conduc, în final, la creşterea calităţii vieţii fiecăruia dintre noi.

"Morţii de la groapă nu se mai întorc"

- USL a murit sau trăieşte, aşa cum zice Victor Ponta?
- Vă spuneam că deşi fac politică, dezbaterile politice mă atrag mai puţin, ceea ce mă pasionează cu adevărat fiind administraţia publică. Un lucru însă mi-e clar: morţii de la groapă nu se mai întorc şi, indiferent de ceea ce zice Victor Ponta, eu consider că USL nu mai trăieşte. Pe plan local, atâta vreme cât este posibil, continuăm proiectele în care ne-am implicat. Şi asta nu este o chestiune politică, ci asumarea unor proiecte ce ţin de administraţia publică locală.
- De ce ar trebui să se prezinte brăilenii la vot, la alegerile europarlamentare?
- Fiindcă ar fi păcat să plece în Parlamentul European reprezentanţii celor care votează pentru o găleată, o ţuică ori o sticlă de ulei. Fiindcă eu cred că în miezul Brăilei există oameni sinceri, muncitori, curajoşi şi puternici, care apreciază valorile liberale, care cred în valorile dreptei şi care ştiu că Europa are nevoie de un grup puternic de politicieni, care să le reprezinte interesele. Brăilenii au pe listele PNL un om din rândul lor, un profesionist desăvârşit, care înţelege nevoile şi interesele acestui loc. Un vot pentru PNL la europarlamentare înseamnă un vot pentru medicul Cristian Pricop, o dovadă că ştim să ne apreciem valorile. Când ai pe cine vota, să stai acasă în ziua alegerilor înseamnă să dai o palmă democraţiei.

Europarlamentarul liberal Adina Vălean a determinat reducerea drastică a preţurilor pentru apeluri, sms şi date

- Vă rog să ne daţi un exemplu de proiect de lege adoptat în Parlamentul European şi cu sprijinul europarlamentarilor liberali, care a avut un impact pozitiv asupra vieţii românilor.
- O să vă dau un exemplu cunoscut, dar care arată cât de importantă şi de vizibilă - inclusiv la buzunar -, este activitatea europarlamentarilor. În calitate de raportor, europarlamentarul liberal Adina Vălean a determinat reducerea drastică a preţurilor pentru apeluri, sms şi date. În aprilie 2009, Parlamentul European a adoptat Raportul Vălean privind serviciile de roaming. În felul acesta, europarlamentarul liberal a ajutat la economisirea a peste 700 de milioane de euro din facturile de telefonie ale românilor, prin reducerea cu 77% a preţurilor pentru SMS, cu 91% a preţurilor pentru date şi cu 80% a preţurilor la apelurile în roaming.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro