Înnebuniți de droguri. Zeci de brăileni internați la Psihiatrie, din cauza consumului de stupefiante | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Înnebuniți de droguri. Zeci de brăileni internați la Psihiatrie, din cauza consumului de stupefiante

* din 2021 și până în prezent, zeci de tineri din Brăila, printre care și adolescenți au ajuns la spital din cauza consumului de droguri * potrivit medicilor, pacienții aveau halucinații, agitație psiho-motorie, sindrom confuzional, agresivitate fizică și verbală și nu numai * cifrele statistice arată că, de la un an la altul, numărul consumatorilor este tot mai mare și scade alarmant vârsta celor care aleg să consume substanțe interzise * în Brăila, la ora actuală nu există un centru specializat pentru tratarea dependenței de droguri, iar la nivel național sunt doar două astfel de instituții destinate adolescenților cu această adicție * Ministrul Sănătății promite că are un proiect în acest sens, care ar putea deveni operațional chiar de anul viitor

 

 

 

Fenomenul consumului de droguri devine îngrijorător și la Brăila, unde zeci de persoane au nevoie de tratament de specialitate la Spitalul de Psihiatrie, din cauza comportamentului indus de substanțele halucinogene. Printre aceștia s-au aflat și mulți elevi! Concret, 47 de tineri din Brăila, unii încă adolescenți de 15 ani, au ajuns pe patul de spital, din cauza drogurilor. Nu s-a întâmplat astăzi. Nici ieri. Sunt cifre care se tot adună în evidențele medicilor din 2021 și până în prezent și, din păcate, astfel de cazuri vor mai fi. Specialiștii le numesc urgențe psihiatrice și le încadrează astfel din cauza comportamentului și a simptomelor cu care tinerii sunt aduși la spital. Vorbim de halucinații, agitație psiho-motorie, sindrom confuzional, agresivitate fizică și verbală și nu numai, care necesită, potrivit medicilor, diagnostic clinic, investigații de laborator, tratament simptomatic, respectiv antipsihotic, sedativ, de susținere a funcției cerebrale, dar și servicii conexe precum, evaluare și consiliere psihologică, în unele cazuri. S-a ajuns aici, din cauza consumului de substanțe interzise, a drogurilor de risc și de mare risc, la care pacienții au ieșit pozitiv. Numai anul acesta, de exemplu, potrivit unor informații puse la dispoziție de către reprezentanții Spitalului de Psihiatrie ”Sfântul Pantelimon” din Brăila au fost asistate 14 persoane consumatoare de droguri, iar aici sunt menționate etnobotanice, cannabis, marijuana, benzodiazepine și alte medicamente opiacee. ”Aceste persoane au ajuns la Spitalul de Psihiatrie “Sf. Pantelimon” Brăila, fie prin prezentare directă, fie din UPU - Spital Județean de Urgență Brăila și au fost internate voluntar, pacienții exprimându-și, în scris, acordul, fie nevoluntar, la solicitarea familiei, poliției sau a medicului specialist psihiatru. În scop diagnostic, spitalul este dotat cu teste pentru depistarea drogurilor în urină, cu o baterie de 12 poziții pentru amfetamine, antidepresive triciclice, barbiturice, benzodiazepine, cocaină, ecstasy, fenciclidină, marijuana, metadonă, metamfetamină, morfină, opiacee”, a precizat pentru ”Obiectiv”, directorul medical al Spitalului de Psihiatrie Brăila, medicul Andreia Gavrilescu. Potrivit sursei citate, din cele 14 persoane, 13 au fost de gen masculin și una de gen feminin, după cum urmează: cinci cazuri la categoria de vârstă 20-24 de ani, trei cazuri la pacienți cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani, alte trei cazuri la categoria 30-34 de ani, două cazuri din categoria 35-39 de ani și un caz la 40-44 de ani. ”Pacienții proveneau din medii și categorii sociale diferite, unii dintre ei fiind elevi, studenți sau cu abandon școlar, iar alții fără loc de muncă sau cu istoric de “lucru în străinătate“ în diferite țări: Olanda, Germania, Marea Britanie”, a mai adăugat directorul medical al Spitalului ”Sf. Pantelimon” Brăila.

Dacă ne uităm la situația de anul trecut, tot la Spitalul de Psihiatrie Brăila au fost asistate 23 persoane consumatoare de droguri. Este vorba despre tineri, majoritatea băieți/și sau bărbați care au consumat etnobotanice, canabis, marijuana și cocaină. Din nou, pe lista de consumatori s-a aflat o singură persoană de sex feminin. Astfel, conform datelor puse la dispoziție de către unitatea spitalicească, cea mai afectată grupă de vârstă a fost cea de 20 - 24 ani unde s-au înregistrat șapte cazuri, urmată de tineri din categoria de vârstă 25- 29 de ani unde au fost luate în evidență cinci cazuri, trei cazuri la tineri cu vârste cuprinse între 15-19 ani, trei cazuri la 35-39 de ani, alți trei pacienți cu vârste curprinse între 45 și 49 de ani și două cazuri la categoria 30-34 de ani.

Din nou, pacienții proveneau din medii si categorii sociale diferite, unii dintre ei fiind elevi, studenți sau cu abandon școlar, iar alții fără loc de muncă sau cu istoric de “lucru în străinătate“ în țări ca Olanda, Italia, Spania, Germania, Marea Britanie.

Comparativ cu anul acesta și anul trecut, în anul 2021, la Brăila s-au înregistrat cele mai puține urgențe psihiatrice, cu toate că diferența nu este una mare. Mai exact, reprezentanții Spitalul de Psihiatrie Brăila spun că au fost asistate aici 10 persoane consumatoare de droguri, ale căror analize au ieșit pozitive la etnobotanice, cannabis și marijuana. De această dată vorbim de două persoane de sex feminin și restul masculin, după cum urmează: cinci cazuri la categoria de vârstă 25-29 de ani, trei cazuri la persoane cu vârste cuprinse între 20-24 de ani, un caz înregistrat la un tânăr care avea între 15-19 ani și unul la o persoană din categoria 40-44 de ani.

La spitalul din Brăila nu se poate face tratament pe termen lung

Câți dintre acești pacienți revin la Psihiatrie în urma consumului de droguri, nu știm, însă un lucru este cert. Aici, soluțiile sunt pe termen scurt. ”Unitatea sanitară nu este abilitată pentru dezintoxicare/tratarea dependenței de droguri”, după cum subliniază reprezentanții din conducerea spitalului ”Sf. Pantelimon”. Alte variante în Brăila, nu există, iar în țară sunt prea puține locuri unde cei cu această adicție pot primi ajutor de durată de la specialiști, asta în condițiile în care 1 din 10 români, cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 de ani a consumat, cel puțin o dată, substanțe psihoactive, conform statisticilor. Mai grav, vârsta de debut a consumatorului a scăzut alarmant, ajungând la 13 ani, potrivit specialiștilor Antidrog. În plus, datele statistice de la nivel național sunt alarmante: numărul consumatorilor de droguri a crescut de mai bine de șapte ori, în ultimii 10 ani! Cu toate acestea, în țară există, la ora actuală doar două centre de dezintoxicare pentru copii și adolescenți, iar locurile pentru adulți sunt, la rândul lor, limitate, dacă vorbim de instituții de stat. Există totuși promisiuni în acest sens.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a spus, zilele trecute, în presa centrală, faptul că pregătește un plan pe tema consumului de droguri la copii și adolescenți pe care îl va prezenta Guvernului. Proiectul presupune dezvoltarea unei rețele regionale cu centre specializate în dezintoxicare pentru tineri, iar acest plan ar putea deveni operațional de anul viitor, după cum a anunțat ministrul Sănătății.

Datele statistice arată că România, dintr-o populație de 19 milioane de locuitori, aproximativ un milion dintre ei au recunoscut că au consumat droguri. Ei sunt consumatori ocazionali. Numărul acesta ar putea fi însă mult mai mare, pentru că există și consumatori care nu ar recunoaște acest lucru, de frica etichetelor. Mai mult, potrivit experților Antidrog, mai sunt consumatorii dependenți și cei teribiliști, care nu vor recunoaște că au o problemă. Tot de frica etichetelor și a stigmatizării, de multe ori, nici părintele nu apelează la ajutor specializat și alege să ascundă boala copilului, iar asta poate avea consecințe nefaste. Accidentul de la 2 Mai este doar un exemplu în acest sens.

 

 

 

 


 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro