• Andi Gheorghiţă, Anamaria Ason şi Denisa Gagu sunt protagoniştii filmului ce poartă semnătura lui Rareş Bîrsan ca regizor şi scenarist • pentru a trece de preselecţii, “Răzbunarea” are nevoie şi de susţinerea publicului • “Dracula Digital” este o secţiune în cadrul Dracula Film Festival, creată cu scopul de a promova educaţia cinematografică în rândul adolescenţilor
În luna octombrie se va da startul celei de-a şasea ediţii Dracula Film Festival, un eveniment competiţional în cadrul căruia vor fi proiectate filme horror, SF, supranaturale, thriller sau fantasy. Festivalul cuprinde mai multe secţiuni: competiţie lungmetraj internaţional, competiţie scurtmetraj internaţional şi competiţie scurtmetraj românesc (fiind singurul festival din România de acest gen care are o competiţie de scurtmetraj), iar din 2016 (ediţia a IV-a) s-a mai adăugat o secţiune numită Dracula Digital.
Creată cu scopul de a promova educaţia cinematografică în rândul adolescenţilor, de a le oferi tinerilor din toată ţara şansa de a se apropia de lumea filmului şi de a descoperi şi cultiva noi talente în cinematografia din România, secţiunea Dracula Digital se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 16 şi 29 ani, pasionaţi de film şi fotografie. Printre aceştia se numără şi patru elevi de liceu din Brăila care au decis să realizeze un scurtmetraj (thriller) cu care să se înscrie în competiţie.
“Răzbunarea” este numele filmului de 3 minute ce îi are ca protagonişti pe Andi Gheorghiţă, Anamaria Ason şi Denisa Gagu, toţi trei fiind pasionaţi de actorie.
Andi este elev la “Murgoci”, iar după ce a făcut 8 ani de dans sportiv, în urmă cu doi ani, s-a gândit să încerce ceva nou, aşa că s-a apucat de actorie. Noua lui pasiune i-a adus deja un rol în piesa “Soacra cu trei nurori” jucată la Teatrul “M. Filotti”, Andi interpretând rolul soacrei. Anamaria, elevă la Colegiul “Bălcescu”, face teatru de 4 ani, însă desenul, lectura şi filmele se numără şi ele printre hobby-urile ei. Denisa, elevă la “Murgoci”, cochetează cu actoria de doi ani. În primăvara trecută a jucat rolul domnişoarei Cucu în piesa “Steaua fără nume” a cercului de teatru al Casei de Cultură. Iar “creierul” acestui scurtmetraj este Rareş Bîrsan, elev la Liceul Pedagogic “P. D. Perpessicius”.
“Eram acasă, răcit, şi mă uitam pe Facebook când mi-a apărut reclama de la festival. Asta era undeva prin luna martie şi am zis ce ar fi să fac un film. Intru, citesc regulamentul, văd despre ce e vorba şi m-am gândit că n-ar fi rău să încerc. Am lăsat un pic ideea până spre sfârşitul anului şcolar şi, prin iunie, mi-am adus aminte de festival şi am început să fac scenariul. L-am scris într-o seară. Nu ştiam că pot să scriu un scenariu, a fost prima mea încercare”, ne-a povestit Rareş.
Odată finalizat scanariul, i-a contactat pe Ana, Denisa şi Andi care s-au arătat extrem de încântaţi să participe la acest proiect. În luna august s-au apucat de filmat, însă nu cu vreo cameră ultra performantă, ci cu smartphone-ul, respectând astfel regulile competiţiei care spun ca scurtmetrajele să fie realizate numai cu telefonul mobil.
“«Răzbunarea» a fost filmat cu telefonul meu. Am filmat în Parcul Monument, la mine acasă, la Spitalul Judeţean şi într-un spaţiu comercial, că ne trebuia un loc care să dea impresia că suntem undeva într-un spital de psihiatrie. Iniţial ne-am dorit să închiriem acel spaţiu, dar doamna de acolo a fost foarte drăguţă şi ne-a lăsat să filmăm fără să oferim ceva la schimb. Filmările nu au fost chiar uşoare, pentru că ne-am dat seama că nu e atât de simplu să intri în personaj, să cauţi cadrul perfect, să focalizezi cum trebuie etc. La final, am montat filmul împreună cu Andi şi l-am încărcat pe paltforma competiţiei Dracula Digital. Acum suntem în perioada preselecţiilor şi ne dorim să ne calificăm în finală”, a adăugat tânărul.
Cum se desfăşoară competiţia Dracula Digital
Conform regulamentului, după ce toate scurtmetrajele sunt încărcate pe site-ul competiţiei www.draculadigital.ro, în perioada 17 septembrie - 4 octombrie se desfăşoară etapa votului, perioadă în care oamenii pot intra pe site şi vota filmul preferat. Iar votul publicului este foarte important, deoarece scurtmetrajul cu cele mai multe voturi se califică automat în finală. Alte cinci filme vor fi alese de un juriu de specialitate, iar, în total, 6 filme vor fi selectate pentru etapa finală (5 de către juriu şi unul de către public prin vot direct) care se va desfăşura în perioada 17-21 octombrie, la Braşov.
Pe durata Dracula Film Festival, cu asistenţa specialiştilor, cele 6 echipe selectate în cadrul secţiunii Dracula Digital vor realiza câte un film horror, SF, supranatural, thriller sau fantastic. Filmul va fi filmat tot cu telefoul mobil în oraşul Braşov, cu o temă aleasă de juriu şi va avea 3 minute. Scurtmetrajele vor fi proiectate în cadrul festivalului, duminică, 21 octombrie, iar câştigătorul va fi ales prin votul juriului.
Aşadar, cei care vor să le ofere celor patru tineri brăileni şansa de a ajunge în competiţia finală o pot face votând filmul “Răzbunarea” pe site-ul www.draculadigital.ro .
Aşadar, cei care vor să le ofere celor patru tineri brăileni şansa de a ajunge în competiţia finală o pot face votând filmul “Răzbunarea” AICI.