• a declarat președintele AUR Brăila, deputatul Florin Cîrligea, recent, în cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o la sediul partidului alături de consilierul județean Viorel Botea • acesta a criticat modul în care au fost anulate Alegerile Prezidențiale de anul trecut și și-a exprimat speranța că situația nu se va repeta ”până când iese cine trebuie” • tot în contextul alegerilor pentru președinție, reprezentanții AUR Brăila au vorbit și despre războiul dintre Rusia și Ucraina și despre parteneriatul României cu SUA
Liderul AUR Brăila, deputatul Florin Cîrligea, a declarat că speră să nu se mai repete scenariul de la Alegerile Prezidențiale de anul trecut, astfel încât România să aibă un șef de stat legitim, ales de români. Acesta a abordat subiectul Alegerilor Prezidențiale în cadrul unei conferințe pe care a susținut-o recent la sediul partidului. Potrivit lui Cîrligea, președintele AUR George Simion nu voia să mai candideze, însă ar fi făcut-o la rugămințile membrilor de partid. Și cum Călin Georgescu nu a mai fost lăsat să candideze, Simion reprezintă următoarea cea mai bună opțiune pentru români, a dorit să sublinieze parlamentarul brăilean.
”Sper din tot sufletul să se termine odată. Să nu mai fie anulate alegerile sau mai știu eu ce. Pentru că dacă este să facem alegeri până când iese cine trebuie s-ar putea să țină încă doi ani de zile campania electorală. Domnul președinte nu a vrut să candideze. S-a și votat la Consiliul Național care a avut loc în Vâlcea. Pe 24 noiembrie noi am fost alături de domnul Călin Georgescu. Cu toate că unii vorbesc despre trădare... Dar nu a trădat nimeni pe nimeni! Am fost împreună cu cei de la POT singurele partide care au stat alături de dumnealui. Din păcate, sistemul și cei de la conducere au vrut ca dumnealui să nu candideze pe motive puerile. Nici în ziua de astăzi nu s-a spus: «domnule, ăsta e motivul din care reies interferențele statale». Nu s-a demonstrat nimic! S-a căutat intens timp de trei luni de zile. Acum și domnul Ciolacu a ieșit cu o declarație că nu prea ar fi bine, că nu e el vinovat, arătând cu degetul spre Iohannis. Știți cum e. Mortul întotdeauna e vinovat! Și în opinia mea, cred că or să mai apară mai multe adevăruri pe această temă”, a declarat Cîrligea.
Sursa citată a adăugat că tabăra AUR va face toate eforturile necesare pentru ca România să aibă un președinte suveranist.
”Noi mergem înainte. Curentul suveranist este reprezentat numai de domnul președinte George Simion de care toată lumea este alături. Și o să depunem toate eforturile ca România să aibă un președinte suveranist. O să apară fel de fel de mizerii, sunt convins. Deja au început să apară. Unii s-au ”înmulțit”. Avem așa-numiți independenți. Pe Nicușor Dan și Victor Ponta, care numai independenți nu sunt. Sunt dirijați de alții. Iar președintele interimar Ilie Bolojan, care nu este președinte pentru că dumnealui nu are niște voturi în spate... Dumnealui a avut niște voturi de senator la Bihor, cât avem și noi. Bine, e județul mai mare, dar ca orice deputat și orice senator al acestei țări. Deci nu poate să implice România din funcția de președinte interimar în probleme sensibile. A se vedea problema care e cea mai importantă, cu Ucraina și pacea. Pentru că noi nu avem nevoie de război, avem nevoie de pace. Unii care au vrut prea multă pace, ați văzut ce au pățit. Mă refer la domnul Călin Georgescu, care a fost scos din ecuație. Din fericire în SUA s-a schimbat administrația. Iar administrația Trump nu este de acord cu acest război, care efectiv a creat milioane, probabil, de victime. Și de o parte și de cealaltă. Mor oameni nevinovați pentru niște ambiții prostești. Eu sper ca România să aibă un președinte suveranist, asumat”, a mai adăugat acesta.
Conducerea AUR Brăila consideră că Ilie Bolojan nu are dreptul de a negocia pentru România
La conferința de presă a fost prezent și consilierul județean AUR Viorel Botea, care a venit în completarea șefului său de partid și a vorbit despre războiul din Ucraina și faptul că în prezent președintele Senatului, PNL-istul Ilie Bolojan, nu are justificarea de a negocia pentru România în calitate de șef al statului interimar.
”A apărut o nouă problemă, românii nu pot să călătorească liberi în Statele Unite ale Americii. De ce? Pentru că adminstrația Trump nu este de acord cu modul în care s-au derulat alegerile în România. S-au spus foarte clar lucrurile. Fapt care nu este în ordine. Mai mult decât atât, se pune sub semnul întrebării parteneriatul strategic, precum vedeți. Domnul Simion a spus foarte clar că noi ne dorim să fim parteneri în continuare cu SUA. Parteneriatul acesta reprezintă garanția cea mai importantă. Administrația Trump dorește pacea. Uniunea Europeană în momentul de față încearcă să înarmeze statele europene pentru a continua războiul cu Ucraina. Noi nu suntem de acord ca acest război să continue. Lucruri spuse clar atât de domnul Călin Georgescu, cât și de domnul președinte George Simion”, a declarat Botea.
Mai mult decât atât, consilierul a atras atenția că România a sprijinit oricum foarte mult Ucraina, deloc primitoare cu românii care locuiesc pe teritoriu ucrainean.
”Pentru că Ucraina, în primul rând, nu oferă respect pentru românii care sunt în Ucraina. Bucovina, Herța, zone unde românii sunt majoritari și școlile precum știm nu sunt în limba română. Deja lucrurile s-au derulat într-o altă direcție care nu este pozitivă românilor de acolo. Mai mult decât atât, cred că în momentul de față prezența domnului Bolojan la discuțiile privind pacea din Europa este o prezență interimară. Pentru că domnul Bolojan nu poate să exprime în momentul de față ceea ce își dorește poporul român. Ne dorim un președinte legitim, un președinte suveranist, care să spună cu adevărat, legitim, cu voturile în spate, ceea ce își dorește poporul român”, a mai adăugat acesta.
”Autoritățile de la București, în momentul de față, luptă pentru drepturile Ucrainei, nu luptă pentru drepturile românilor”
La rândul său, Cîrligea a dorit să atragă atenția că de la începerea războiului, autoritățile au luptat pentru drepturile ucrainenilor și nu pentru cele ale românilor din Ucraina.
”Din 27 de școli în limba română, începând din 2027 vor rămâne doar patru. Vă dați seama?! Și românii nu trăiesc numai în nord, în Bucovina. Inclusiv în sudul Basarabiei. Aici la Ismail, sunt tot în Ucraina. În opinia mea, acest comportament, nu numai față de români, dar și față de toate națiile care trăiesc în Ucraina, inclusiv față de ruși și alte naționalități, este un comportament mai mult decât agresiv. Dați-vă seama ce ar însemna pentru România să desființăm școlile în limba maghiară. Jumătate de milion de români care trăiesc în Ucraina sunt abandonați la ora actuală de statul român. Un lucru foarte grav! Autoritățile de la București în momentul de față luptă pentru drepturile Ucrainei, nu luptă pentru drepturile românilor. Nu se poate așa ceva! Să nu uităm totuși Biserica Ortodoxă Română a fost eliminată. Au fost mari probleme inclusiv din punct de vedere al Bisericii în Ucraina. Multe! La Cernăuți, statuia lui Alexandru cel Bun a fost dărmată. S-a pus acolo un mare steag, pe un mare catarg ucrainean. Și așa mai departe. Respectul față de România și românii de acolo este zero din punctul meu de vedere. Noi am făcut tot ceea ce este posibil omenește pentru a ajuta poporul ucrainean. Din păcate, reciprocitatea nu s-a văzut”, a mai afirmat Cîrligea.
Întrebat de jurnaliști dacă Rusia nu reprezintă un pericol pentru România și dacă nu ar putea continua invazia și mai departe de Ucraina, șeful AUR Brăila s-a arătat sceptic.
”Nu se pune problema. Atât timp cât SUA ne au sub aripă, nu se pune problema. Ați văzut, Rusia s-a chinuit doi ani și jumătate pentru 80 – 100 km. Niciodată nu o să vină Rusia peste noi!”, a mai spus acesta.
Cât despre atitudinea administrației Trump față de România de după alegerile prezidențiale amânate de anul trecut, Cîrligea a adăugat: ”Da, nu este una pozitivă, pentru că în România, la ora actuală, noi am fost un fel de cobai. Ia să vedem. Putem să facem noi așa ceva?! Adică să anulăm alegerile să nu iasă președintele?! Ei, dacă se poate în România probabil că vom încerca și prin alte părți. Din păcate, gândiți-vă că nu se poate un ambasador al unei țări să vină la Curtea Constituțională a României și să dea indicații. Mi se pare ceva... Nu e ingerință cumva? Eu întreb. Domnul Bolojan a reușit marea performanță și s-a dus de două ori la Paris într-o lună de zile, la domnul «Micron»”.
Cîrligea a mai precizat în același context că membrii AUR au renunțat la moțiunea de cenzură pentru înlăturarea lui Ilie Bolojan, deoarece nu mai consideră oportun demersul, în contextul în care mai este foarte puțin până la primul tur al alegerilor.