Mergi la conţinutul principal

”TRANSYLVANIAN DANCE”- Concert cu Lucian Ban & Mat Maneri pe scena teatrului brăilean

• concertul va avea loc joi, 22 mai, începând cu ora 18.00, în Sala Mare a Teatrului ”Maria Filotti” • evenimentul face parte dintr-un turneu internațional de lansare a albumului ”TRANSYLVANIAN DANCE”, susținut de duo-ului newyorkez Lucian Ban - Mat Maneri • albumul se bazează pe colecția de folclor a lui Béla Bartók din Transilvania de la începutul secolului trecut și este o reimaginare a acestor cântece folclorice prin limbajul jazz-ului și improvizației • o surpriză a organizatorilor va fi prezența a doi tineri artiști de mare promisiune, absolvenți ai Liceului de Arte „Hariclea Darclée” din Brăila și actuali studenți ai Universității Naționale de Muzică din București, secția Compoziție, Baciu Anda Ștefania și Alexandru Marin, care vor oferi publicului, în deschidere, un moment de neuitat

Vocile țăranilor înregistrați de Béla Bartók în urmă cu mai bine de o sută de ani pe cilindrii de ceară Edison vor răsuna în tandem cu improvizațiile live ale duo-ului newyorkez Lucian Ban - Mat Maneri, în timp ce proiecții video special create pentru spectacol vor aduce în fața audienței partiturile originale ale lui Béla Bartók și fotografii rare, făcute chiar de compozitor în satele din Transilvania.

Singurul pianist de jazz de origine română care înregistrează pentru ECM Records, cea mai prestigioasă casă de discuri din lumea jazz-ului, Lucian Ban readuce la viață, alături de violistul Mat Maneri, cântecele transilvane pe albumul Transylvanian Dance. În cadrul unui turneu internațional de lansare, după concertele susținute în aprilie în Statele Unite și Canada, cei doi muzicieni ajung în Europa pentru o serie de concerte în Italia, la Palermo, Napoli și Florența, în Franța, la Paris precum și în România, locul de origine al cântecelor culese de Béla Bartók la începutul secolului 20.

Albumul se bazează pe colecția de folclor a lui Béla Bartók din Transilvania de la începutul secolului trecut si este o reimaginare a acestor cântece folclorice prin limbajul jazz-ului și improvizației. Compozitorul maghiar al secolului XX Béla Bartok a iubit muzica populară a Transilvaniei din vestul României. Un secol mai târziu, doi improvizatori remarcabili – violonistul Mat Maneri și pianistul Lucian Ban – se inspiră din muzica care a aprins imaginația lui Bartók, uitându-se din nou la colinde, lamentări, cântece de dragoste, cântece de zestre și multe altele prin sunetul lor unic și conceptul de improvizație.

Albumul a fost lansat anul trecut în septembrie. Au fost într-un lung turneu în SUA și Canada în toamnă, sfârșind cu un concert la Copenhaga, în Denemarca. Se bucură de elogiile presei internaționale majore precum Financial Times (UK), Das Weltwoche (CH), El Pais (ES), Dagen Niheter (SW) și cea de jazz, desigur. Albumul a fost nominalizat drept BEST JAZZ Album of 2024 de All About Jazz (cea mai importantă platformă de jazz din lume), El PAIS, cel mai important ziar al Spaniei, Postgenre etc.

 

Cine sunt Lucian Ban și Mat Maneri

La mai bine de un deceniu de când au început să lucreze împreună ca un duo, Lucian Ban și Mat Maneri (nominalizat la premiile Grammy in 2006 pentru ”Cel mai bun album de muzică alternativă”) sunt renumiți pentru amalgamările lor de folk transilvănean cu improvizația, pentru exploatarea muzicii clasice europene din secolul XX cu jazz și pentru căutarea unui ideal modern de jazz de cameră.

Prima apariție a duo-ului la ECM a avut loc în 2013, când Lucian Ban și Mat Maneri s-au alăturat pentru un concert într-un teatru de operă din Târgu Mureș, în mijlocul regiunii Transilvaniei, și au înregistrat Transylvanian Concert, un album ce cuprinde un program de balade scrise, blues, imnuri și improvizații abstracte, întreaga tradiție de jazz și camera europeană informată de muzica de cameră gemenă. Muzica a fost, așa cum spunea Jazz Times, ”atât de aproape de jazz-ul gotic” și a câștigat critici pozitive de ambele maluri ale Atlanticului, inclusiv câteva premii pentru cel mai bun album al anului și a generat turnee continue de atunci.

 

Tineri artiști brăileni, în deschiderea concertului

”Avem bucuria să deschidem acest eveniment cu doi tineri artiști de mare promisiune, absolvenți ai Liceului de Arte „Hariclea Darclée” din Brăila și actuali studenți ai Universității Naționale de Muzică din București, secția Compoziție.”, informează organizatorii. Pe scenă va urca Baciu Anda Ștefania, în vârstă de 19 ani. Tânăra a studiat pianul și canto clasic și a obținut numeroase distincții, printre care: Premiul pentru cel mai promițător tânăr interpret la Festivalul Internațional de Jazz „Johnny Răducanu”, Mențiune la Concursul Național de Creație Corală „Coraliada” și Premiul II la Olimpiada Națională de Interpretare Vocală, Instrumentală și Studii Teoretice, secțiunea teoria muzicii. Cu o sensibilitate aparte, Anda își propune să aducă muzica mai aproape de sufletul fiecăruia dintre noi.

Alături de ea îl avem pe Luca Alexandru Marin, câștigător a peste 20 de premii întâi și mari premii la concursuri naționale de pian, debutant în luna martie la Radio Național Rock FM cu un remix al piesei „Adeline” a formației Timpuri Noi. Fascinat de jazz și activ în comunitățile de muzică electronică, el ne va oferi un moment de neuitat, alături de colega lui, Anda Ștefania Baciu.

Așadar, dacă iubiți jazz-ul sau dacă pur și simplu doriți să savurați o seară de muzică alături de cei doi mari artiști, Lucian Ban și Mat Maneri, nu ratați acest eveniment! Bilete pot fi achiționate online pe www.blt.ro sau direct de la Agenția Teatrală, telefon 0239.613.969.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro