„Împreună, de ziua Maestrului” | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

„Împreună, de ziua Maestrului”

* sâmbătă, 5 aprilie, de la ora 10:00, brăilenii din municipiu și din județ sunt așteptați la Casa Memorială „Fănuș Neagu”, din comuna Grădiștea

 

 

 

Manifestare culturală prilejuită de împlinirea a 93 de ani de la nașterea marelui scriitor Fănuș Neagu (5 aprilie 1932-24 mai 2011).

Astfel, Muzeul Brăilei „Carol I” - Casa Memorială „Fănuș Neagu” organizează sâmbătă, 5 aprilie, de la ora 10:00, evenimentul cultural „Împreună, de ziua maestrului”. Invitați sunt elevii Școlii Profesionale „Emil Drăgan”, din localitatea Grădiștea, și elevii Școlii Profesionale „Costache Grigore Șuțu”, din localitatea Suțești. Coordonator al manifestării: Roxana Serea, muzeograf la Casa Memorială „Fănuș Neagu” (Strada Scriitorului nr. 32, comuna Grădiștea) - locul de desfășurare al evenimentului cultural.

Scriitor, scenarist, comentator sportiv și membru al Academiei Române, Fănuș Neagu s-a născut la 5 aprilie 1932, în localitatea Grădiștea de Sus, județul Brăila. A urmat liceul militar la Iași, începând din anul 1944, a continuat la Câmpulung Muscel și a absolvit tot la Iași , în 1948. A absolvit, în anul 1951, Școala pedagogică nr. 2 din București. În 1953, era profesor suplinitor de română în comuna Largu, din raionul Făurei, iar în perioada 1954-1956 a fost redactor la „Scânteia Tineretului”. Debutul scriitoricesc a avut loc în 1954, când a publicat în revista „Tânărul Scriitor” nuvela „Dușman cu lumea”, iar debutul editorial îl constituie volumul de povestiri și nuvele „Ningea în Bărăgan”, apărut în 1959. A continuat să publice volumele de proză scurtă „Somnul de la amiază” (1960), „Dincolo de nisipuri” (1962) și „Cantonul părăsit (1964). Primul roman publicat a fost „Îngerul a strigat” (1968). Au urmat „Frumoșii nebuni ai marilor orașe” (1976), „ Insomnii de mătase” (1981), „Pierdut în Balcania” (1982) etc.
Fănuș Neagu a fost redactor la revistele „Luceafărul” și „Amfiteatru” și a scris cronici sportive la „România Literară”. A scris, de asemenea, piese de teatru și scenarii de film („Terente - regele bălților”, „Casa din vis”, „Sosesc păsările călătoare”, „Cantonul părăsit etc.). În perioada 1993-1996 a fost director al Teatrului Național din București și a condus săptămânalul „Țara” și cotidianul „Cronica Română”, iar din anul 2001 a fost membru titular al Academiei Române. Fănuș Neagu a murit la 24 mai 2011, la București.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro