Mergi la conţinutul principal

„Șezătoarea meșterilor populari” la Valea Cânepii, în ajunul Sfinților Apostoli

• gazda, Marioara Pîrlitu, este absolventă a cursului de Țesător manual organizat de Centrul de Creație Brăila • la întâlnirea cu „arta acului” de vineri, 28 iunie, din satul Valea Cânepii, comuna Unirea, vor participa și absolvenții cursului de Țesător manual al CJCPCT Brăila, împreună cu Rădița Lascu

 

Consiliul Judeţean Brăila prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) și Primăria Municipiului Brăila organizează vineri, 28 iunie, începând cu 10.00, „Șezătoarea meşterilor populari”, eveniment ce precede sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, de sâmbătă, 29 iunie. Cei doi apostoli sunt prăznuiți împreună pentru că au murit în aceeași zi. În tradiția populară, sărbătoarea lui Sânpetru marchează mijlocul verii agrare.

„În preajma sărbătorii Sfinților Apostoli, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Brăila vă propune să ne întoarcem la origini și ce mod mai frumos decât cu poveștile copilăriei, amintindu-ne de Nică al lui Ștefan a Petrei, cu ale sale amintiri: „Asemenea, dragi mi-erau șezătorile, clăcile, horile și toate petrecerile din sat, la care luam parte cu cea mai mare însuflețire”. Poveștile, palotiile, împletite cu tâlc stau să fie ascultate la „Șezătoarea meşterilor populari” din data de 28 iunie, din satul Valea Cânepii, comuna Unirea, județul Brăila. Gazda, Marioara Pîrlitu, absolventă a cursului de Țesător manual, împreună cu autoritațile locale, ne vor plimba pe ulițele satului unde, cu ajutorul igliței, au luat naștere personajele din poveștile lui Ion Creangă: lupul, capra cu trei iezi etc. Iglița sau croșeta, unealta care îmbină armonios firele de bumbac, cânepă etc. în forme și figuri dintre cele mai variate, mânuită cu pricerepe de către Marioara Pîrlitu, aduce în prezent trecutul cu amintirile copilăriei și tot ceea ce a însemnat acesta pentru fiecare în parte”, au precizat surse din cadrul Centrul de Creație Brăila, organizatorul evenimentului.

La „Șezătoarea meşterilor populari”, întâlnirea cu „arta acului” de vineri, 28 iunie, din satul Valea Cânepii, vor participa și absolvenții cursului de Țesător manual organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Brăila, împreună cu Rădiţa Lascu, reprezentanta CJCPCT Brăila. Aceștia vor povesti despre meșteșugul țesutului, împărtășindu-le, totodată, oaspeților dragostea lor pentru tradiții, pentru creații unice și autentice, moștenită de la părinți și bunici.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro