• cei mai mulți votanți din cartierul Vidin, din capătul nordic al municipiului, au fost de peste 60 de ani, adică pensionari • majoritatea au afirmat, la ieșirea de la urne, că au votat cu Marcel Ciolacu, pentru că „acesta le-a mărit pensiile și că ține cu cei din popor” • la prânz, pensionarii au fost baza și în Hipodrom și-n Obor * tinerii au avut un interes foarte scăzut în a-și exercita dreptul de vot, iar aproape jumătate din populația cu drept de vot din mediul rural nu a votat
În plin proces electoral, alegătorii din capătul nordic al municipiului Brăila, adică din cartierele Pisc și Vidin, au precizat fără șovăire că au ales să pună ștampila pe candidatul PSD la alegerile prezidențiale, Marcel Ciolacu.
Sosiți încă de dimineață la cele cinci secții de votare deschise la fostul Liceul Progresul, de pe Calea Galați - Secțiile de Votare nr. 133, nr. 134, nr. 135, nr. 136 și nr. 137 (acolo unde s-a mutat, de săptămâna trecută, Inspectoratul de Jandarmi Județean Brăila) brăilenii din cartierele Vidin și Pisc au declarat că nu pun prea mare preț pe vorbe goale și promisiuni, ci se încred în fapte. Majoritatea celor care și-au exprimat opțiunea de vot au fost persoane trecute de 60 de ani, astfel că este lesne de înțeles cu cine au votat în primul tur al alegerilor prezidențiale.
„Am votat cu PSD, pentru că aproape că mi-au dublat pensia acum, după recalculare. La ora 8:00 eram la secția de votare. Am 43 de ani de vechime în muncă și pensie de 5.000 de lei. Dacă nu era Ciolacu, nu primeam banii ăștia. Ciolacu ține cu cei din popor”, ne-a precizat N.B., locatar al unui bloc de pe Calea Galați, înscris pe liste la Secția de Votare nr. 133 Brăila.
„Mie mi-au dat 2.000 de lei la pensie. Aveam 5.000 de lei și mi-au mai dat 2.000, că am vechime mare în muncă și am avut și grupă. Acum iau 7.000 de lei pensie, cum să nu votez cu Ciolacu?!”, a spus un alt pensionar, R.O.
Rar dacă auzeai pe vreunul că a votat cu Simion, cu Ciucă sau cu Diaconescu. Cu Lasconi nici atât. Prezența la vot a fost, însă, destul de slabă, cel puțin în prima parte a zilei de duminică, 24 noiembrie.
„Avem pe liste 971 de votanți, iar până la această oră (ora 10:30 - n.r.) avem o singură persoană care a votat pe listă suplimentară. La ora 7:00 dimineața am avut și primul votant, o doamnă care pleca la serviciu. Simțul civic este dezvoltat în zonă, mai ales la persoanele în vârstă. În ritmul acesta, cred că vom atinge 40 de procente. Până la ora 10:00, votaseră circa 90 de persoane, deci cam 10 % dintre persoanele înscrise pe liste. Oamenii continuă să vină la vot, pentru că se încălzește vremea, în plus vor ieși de la biserică. Nu am avut incidente și sperăm să nu avem până la închiderea urnelor. Oamenii vin și își exercită dreptul, civilizați, iar noi ne facem datoria, pentru ca votarea să decurgă normal”, ne-a declarat Maria Casănaltă, președinta Secției de Votare nr. 133 Brăila.
Potrivit sursei citate, majoritatea celor care au ales să-și exercite dreptul constituțional de vot au fost persoane trecute de 60 de ani.
La Secția de Votare nr. 137 Brăila au fost înscrise pe liste 1.066 de persoane. Până la ora 10:00, votaseră în jur de 50 de persoane. Cei mai mulți votanți, la fel ca la alegerile locale, au avut în jur de 60-70 de ani. „După cum merg lucrurile, prezența la vot va fi mai slabă decât în vară, la alegerile locale. Vom avea, probabil, cel mult 40 de procente prezență la vot. Avem arondate blocurile 16 și 17 de pe Calea Galați, casele de pe Calea Galați 339A și 339C, blocul 25 de pe Strada Cometei și blocul 24, de pe Dudului”, ne-au precizat surse din cadrul secției de votare.
La Perpessicius, organizare impecabilă
Ieri, în jurul prânzului mulți alegători din cartierul Hipodrom au venit să voteze la Liceul D.P. Perpessicius. Organizare foarte bună și amabilitate la secțiile de vot amenajate în cadrul acestei unități de învățământ. Fiind un singur buletin de vot, procesul electoral a decurs foarte ușor astfel încât nu s-a stat la cozi chit că lumea venea în valuri ca să-și exprime opțiunea în primul tur al prezidențialelor, mai ales că în timpul prânzului a fost soare și cald. Ca și la alte secții de vot majoritatea alegătorilor aveau peste 50 de ani, dar erau și mame cu copii în cărucior care au venit la vot.
La o altă secție de votare, din cartier Obor, de la Școala Gimnazială ”Dimitrie Cantemir”, numărul cetățenilor care au ieșit la vot, în jurul orei 12.00, era destul de mărișor, ba chiar se aștepta puțin la ușă până alegătorii erau invitați să intre, câte doi-trei, pentru a nu se produce aglomerație. Mulți dintre alegători erau oameni în vârstă, femei și bărbați, care urcau încet scările, iar printre aceștia se strecurau și persoane mai tinere. La etaj, unde erau amenajate secțiile de vot, în clase, erau mai multe persoane care așteptau pe hol, însă totul se desfășura în liniște.
La secția de votare oamenii care se cunoșteau se opreau și mai schimbau două vorbe, iar mulți dintre aceștia spuneau că, în ciuda problemelor medicale și a faptului că se deplasau mai greu, din cauza vârstei, totuși era important să se prezinte la procesul de vot.
Votul în cifre
La momentul închiderii ediției cotidianului nostru, la ora 19.30, Brăila avea un procent al prezenței la vot de 45,29%, iar cel național era de 49.97%.
Comparativ cu primul tur al Alegerilor Prezidențiale din 10 noiembrie 2019, prezența la vot la Brăila, ora 19.00, a fost acum mai mare cu 1.24%, atunci înregistrându-se 44,56%.
Cel mai mare aflux de votanți a fost la ora 12.10, când un număr de 2.577 de alegători se afla la cabina de vot.
Ca de obicei, cea mai mare prezență a fost a cetățenilor cu vârsta peste 45 de ani, reprezentând 72,17%. Defalcat, segmentul 45-64 a fost de 40,36% iar cel de 65+ a fost de 31,81%. În ceea ce privește tinerii, cei care au putut vota pentru prima oară, împlinind 18 ani, împreună cu cei până în 24 de ani, au avut un interes extrem de scăzut în a-și exercita dreptul de vot, prezența lor fiind de doar 5,65%. O participare foarte mică au avut și cei din segmentele 25-34 de ani și 35-44 de ani, cu 8,23% respectiv 13,95%.