• atelierul se adresează iubitorilor de artă, autentic și de frumos care îşi doresc să participe la lecţii de îndemânare • cursanții sunt persoane pasionate de activitățile meșteșugărești: țesut la gherghef, cambrare, pictat pe textile, croșetat, împletit, cusut pe etamină, împâslire cu ajutorul lânei de merinos
„Atelierul mâinilor iscusite”, un proiect de suflet, menit să încurajeze meșteșugurile tradiționale, la Centrul de Creație Brăila.
„Anul 2024 a început pentru noi, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Brăila, cu implicarea într-un proiect de suflet care marchează debutul unei călătorii captivante în lumea meșteșugului tradițional, prin inițierea Atelierului mâinilor iscusite, un proiect care se adresează iubitorilor de artă, autentic și frumos, care îşi doresc să participe la lecţii de îndemânare ce au ca scop exprimarea liberă, dezvoltarea creativității, a motricității, a atenției distributive și munca în echipă”, ne-au precizat surse din cadrul Centrului de Creație Brăila.
Pe tot parcursul atelierului, participanții - persoane dedicate și pasionate de activitățile meșteșugărești (țesut la gherghef, cambrare, pictat pe textile, croșetat, împletit, cusut pe etamină, împâslire cu ajutorul lânei de merinos etc.) - au răspuns pozitiv provocării de a încerca ceva nou. Ei au avut ocazia să învețe, în doar câteva luni, principiile de bază și noţiunile introductive în arta meșteșugului tradițional și să realizeze obiecte care mai de care mai frumoase.
Printr-un astfel de proiect, iubitorii de tradiții pot dobândi cunoștințe durabile privind cultura tradițională și tehnicile de îndemânare, îndrumați fiind de meșterul popular Lucia-Mariana Morân, din ale cărei mâini au luat naștere adevărate capodopere de artă, modele demne de urmat pentru celelalte „mâini iscusite” prezente la fiecare întâlnire a atelierului, organizată în incinta Galeriei din Pod, a Galeriei Violon d’Ingres sau a Salonului CJCPCT Brăila.
„Noi credem cu ardoare că tradițiile ne unesc, ne aduc mai aproape de noi, de ceea ce suntem cu adevărat, cu povești iscusite și taine împărtășite în cadrul acestor întâlniri săptămânale care parcă opresc timpul în loc. Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila îşi propune să descopere, prin intermediul Atelierului mâinilor iscusite, noi talente meșteșugărești şi să încurajeze, totodată, participanții să încerce lucruri noi, precum ceea ce poate oferi arta: emoţie, sentiment, pasiune, inedit și calitatea produselor realizate de două mâini iscusite. Vom continua să ducem tradiția mai departe, prin conservarea și promovarea iscusită a acestor meșteșuguri tradiționale, care, cu siguranță, vor rămâne întipărite în memoria noastră. Vă așteptăm în număr cât mai mare să participați cu iscusință și dăruire la acest atelier ce își va redeschide porțile pentru noii înscriși, în luna august”, a mai precizat sursa citată.