• amenajată la parterul Secției Împrumut Cărți pentru Adulți, expoziția include documente aflate în colecțiile instituției, precum și cărți scrise de actuali sau foști bibliotecari • expoziția poate fi vizitată până pe data de 8 mai inclusiv
Cu prilejul Zilei Bibliotecarului și Zilei Internaționale a Cărții și a Drepturilor de Autor, Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila organizează, în perioada 23 aprilie - 8 mai, Expoziția documentară „Bibliotecarul: noblețea unei vocații”.
Amenajată la parterul Secției Împrumut Cărți pentru Adulți a BJPI, expoziția este realizată de Florentina Petcu și include documente aflate în colecțiile instituției, precum și cărți scrise de actuali și foști bibliotecari.
Potrivit BJPI Brăila, ideea sărbătoririi Zilei Bibliotecarului a aparținut scriitorului spaniol Vicente Clavel Andrés, care a dorit să-l omagieze pe Miguel de Cervantes pe 23 aprilie, data decesului acestuia. Începând cu anul 2005, în această zi se sărbătorește și Ziua Bibliotecarului din România, concomitent cu Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor.
„În țara noastră, meseria de bibliotecar, în sensul modern al noțiunii, a apărut după 1800, dezvoltându-se odată cu învățământul național. Proiectul de organizare și funcționare a Bibliotecii Naționale din Iași, conceput în anul 1862, aduce primele elemente teoretice de biblioteconomie din România. Însuși Mihai Eminescu, „luceafărul poeziei românești”, a fost bibliotecar. În acele încăperi ale Bibliotecii Centrale Universitare din Iași, Eminescu a găsit nu doar ordine în cărți, ci și inspirație în cuvinte. Faptul că un spirit atât de înalt a ales să slujească și prin această profesie spune totul despre valoarea și demnitatea ei”, precizează surse din cadrul bibliotecii publice.
Meseria de bibliotecar a fost onorată de-a lungul timpului și de alte personalități, dintre care amintim: Lucian Blaga, Nicolae Steinhardt, Constatin Noica, George Călinescu, Nora Iuga, Lewis Carroll, Marcel Proust, Jorge Luis Borges, Jacob Grimm, Anatole France, August Strindberg etc. Pe 23 aprilie sărbătorim puterea cărților, dar și pe bibliotecari, cei care mențin cu dăruire flacăra vie a culturii.
„În mod special, transmitem urări de apreciere și recunoștință colegilor de la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila, care pun suflet în tot ceea ce fac! Într-o epocă a vitezei și a digitalizării, ei știu să păstreze echilibrul între tradiție și inovație, oferind brăilenilor un sprijin real în dezvoltarea personală și intelectuală. Prin activitățile sale diverse - de la evenimente culturale, ateliere educative, lansări de carte, concursuri, spectacole sau expoziții, până la servicii moderne de informare și documentare - biblioteca este un spațiu viu și un loc al dialogului dintre generații”, a mai precizat sursa citată.
LA MULȚI ANI tuturor bibliotecarilor din Brăila și din toată lumea!