• fotoexpoziția poate fi vizitată în perioada mai - iunie la la sediul Colecției de Științe ale Naturii, din Aleea Parcului, nr. 15 (Parcul Monument) • potrivit organizatorilor, tematica acestei noi fotoexpoziții o reprezintă savanele, în toată splendoarea lor
În perioada mai - iunie a. c., brăilenii sunt invitați la sediul Colecției de Științe ale Naturii, din Aleea Parcului, nr. 15 (Parcul Monument), pentru a vizita Fotoexpoziția documentară „Câmpii tropicale nesfârșite”, pusă la punct de Georgiana Papurică, muzeograf, și Elena Buzea, referent, Serviciul Evidența și Protejarea Patrimoniului - Colecția de Științe ale Naturii, din cadrul Muzeului Brăilei „Carol I”.
Potrivit organizatorilor, tematica acestei noi fotoexpoziții o reprezintă savanele, în toată splendoarea lor.
„Savanele sunt formațiuni ierboase tropicale, constituite majoritar din graminee perene xerofile, verzi în anotimpul ploios, grupate într-un strat compact, înalt de la câțiva decimetri până la câțiva metri, peste nivelul căruia se ridică arbori și arbuști izolați sau în pâlcuri (baobabi, acacia, palmieri). După condițiile climatice și edafice locale, savanele se diversifică, deosebindu-se în savane ierboase și savane cu arbori. Clima este caldă, tropicală, cu o medie anuală de 25 grade C. Precipitaţiile de 10 - 30 cm/an cad în anotimpul ploios și durează din mai până în octombrie (în sezonul de vară al emisferei respective), după care urmează anotimpul secetos (de iarnă), din noiembrie până în aprilie și primește o medie de 4 cm precipitații într-un an. Solurile preponderente sunt cele feruginoase (bogate în oxizi de fier ce le dau culoarea roşie) şi, mai puţin frecvente, solurile negre tropicale”, a precizat muzeograf Georgiana Papurică.
Fauna savanelor este alcătuită din animale mari de turmă, bune alergătoare şi cu văzul bine dezvoltat, mamifere carnivore, păsări terestre sau zburătoare, reptile şi numeroase specii de insecte, unele migratoare, altele stabile pe aceste teritorii. Pe Glob, savanele sunt situate în Africa, America de Sud, Australia, sudul şi sud-estul Asiei. În Africa se întâlnesc cele mai întinse și mai reprezentative savane de pe glob, ele acoperind aproximativ 40% din întreg teritoriul continentului. O mică parte dintre savane sunt conservate prin rezervații și parcuri naționale (Kruger, Kalahari Gemsbok, Etosha, Chobe, Hwange), însă nu toate sunt protejate de lege.
„Savanele sunt ecosisteme esențiale, fiecare tip având o biodiversitate unică și contribuind la echilibrul ecologic al regiunii. Protejarea acestor habitate este crucială pentru conservarea speciilor și menținerea sănătății mediului global”, a mai precizat sursa citată.