Mergi la conţinutul principal

„Dimensiunea Sebastian”. 80 de ani de la moartea scriitorului Mihail Sebastian (1907-1945)

• expoziția a fost vernisată marți, 8 iulie, la Muzeul Naţional al Literaturii Române, din București • invitați la vernisaj: Zamfir Bălan, cercetător la Muzeul Brăilei „Carol I”, Teodora Dumitru, Alexandra Oprescu • expoziția dedicată memoriei scriitorului brăilean va fi deschisă publicului până la finele lunii august

 

Eveniment cultural de excepție, dedicat memoriei marelui scriitor, publicist și dramaturg născut la Brăila, Mihail Sebastian.

Este vorba de Expoziția „Dimensiunea Sebastian”. 80 de ani de la moartea scriitorului Mihail Sebastian (1907-1945), care a fost vernisată marți, 8 iulie, de la ora 16:00, la Muzeul Naţional al Literaturii Române, din București. Invitați la vernisaj au fost Teodora Dumitru, Alexandra Oprescu și Zamfir Bălan - cercetător la Muzeul Brăilei „Carol I”, care au vorbit despre viața, activitatea și opera marelui scriitor Mihail Sebastian, dispărut în chip tragic în urmă cu 80 de ani. Gazda evenimentului a fost Ioan Cristescu, director general al Muzeului Național al Literaturii Române.

Expoziția „Dimensiunea Sebastian”. 80 de ani de la moartea scriitorului Mihail Sebastian (1907-1945) și-a propus să ofere o imagine a scriitorului, publicistului și dramaturgului Mihail Sebastian, recompusă din documente aflate în patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române (manuscrise, acte personale, fotografii și corespondență), cărți cu dedicații olografe, ediții princeps, un documentar dedicat scriitorului, realizat de TVR, precum și manuscrise aflate în patrimoniul Bibliotecii Academiei Române.

Mihail Sebastian (pe numele său real Iosif Mendel Hechter) s-a născut la 18 octombrie 1907, la Brăila, și a decedat pe 29 mai 1945, la București. A fost un mare om de litere, evreu la origini, care s-a remarcat ca romancier, dramaturg, critic literar și publicist. Mihail Sebastian este autor al pieselor „Jocul de-a vacanța”, „Steaua fără nume”, „Ultima oră” și „Insula”, care se mai joacă și astăzi pe marile scene ale României, și al romanelor „Orașul cu salcâmi”, „Accidentul” și „De două mii de ani”. Un liceu, o stradă și, mai recent, un tramvai din Brăila natală îi poartă numele.

De asemenea, casa din Strada Unirii nr. 145, în care a trăit bunica scriitorului Mihail Sebastian și unde și-a petrecut acesta copilăria, a fost donată, în anul 2023, municipalității, de către moștenitori, pentru a fi declarată casă memorială. La rândul ei, municipalitatea, prin extinderea spațiului oferit de moștenitori, a decis să fondeze aici Casa Memorială „Mihail Sebastian”. Demersul Administrației Dragomir nu a rămas fără ecou în rândul oamenilor de cultură brăileni și a reprezentanților Comunității Evreilor Brăila. Profesorul Ioan Munteanu, în vârstă de 82 de ani, Cetățean de Onoare al Municipiului Brăila și autor a peste 40 de volume, cele mai multe despre istoria orașului și județului Brăila, a făcut recent o donație nou-înființatei Case Memoriale „Mihail Sebastian” și a propus Comunității Evreilor Brăila înființarea unui Registru al donatorilor. Prof. Munteanu este primul brăilean care face o donație așezământului de cultură menit să păstreze vie în consțiința comunității memoria marelui scriitor brăilean.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro