„NATURART. Simbioza dintre natură și artă” - proiect la Muzeul Brăilei „Carol I” | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

„NATURART. Simbioza dintre natură și artă” - proiect la Muzeul Brăilei „Carol I”

• cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, la Secția Științele Naturii a Muzeului Brăilei „Carol I” a fost organizat atelierul „Organic Fiber Art”, cu participarea elevilor de clasa a XI-a - Secția Textile a Liceului de Artă „Hariclea Darclee” • atelierul face parte din proiectul „NATURART. Simbioza dintre natură și artă”, realizat, în premieră, de Secția de Artă în colaborare cu Secția Științele Naturii

 

Eveniment dedicat Zilei Mondiale a Mediului (5 iunie) la Muzeul Brăilei „Carol I”, organizat de Secția Artă în colaborare cu Secția Științele Naturii și Liceul de Arte „Hariclea Darclee” Brăila.  

„Dedicăm un nou eveniment Zilei Mondiale a Mediului și conștientizării protejării acestuia. Pentru atelierul de astăzi, „Organic Fiber Art”, am ales să lucrăm cu fibre naturale și materiale organice, rezultatul fiind de-a dreptul încântător”, a precizat Georgiana Papurică, muzeograf în cadrul Secției Științele Naturii a Muzeului Brăilei „Carol”.

La atelierul „Organic Fiber Art” - inclus în proiectul „NATURART. Simbioza dintre natură și artă”, realizat, în premieră, de Secția de Artă în colaborare cu Secția Științele Naturii - au participat elevii clasei a XI-a - Secția Textile a Liceului de Arte „Hariclea Darclée” Brăila, îndrumați de doamna profesoară Marilena Ioanid, artist plastic, cu sprijinul muzeografului Georgiana Papurică, a referentului Elena Buzea (Secția Științele Naturii) și a muzeografului Fatme Nistoroi (Secția Artă a Muzeului Brăilei „Carol I”.

Ziua Mondială a Mediului este celebrată în fiecare an, la data de 5 iunie, sub coordonarea Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP). Ea reprezintă principalul mijloc al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru încurajarea conştientizării şi acţiunilor pentru mediu la nivel mondial.

La 15 decembrie 1972, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a adoptat o rezoluţie care desemnează ziua de 5 iunie ca Ziua Mondială a Mediului înconjurător şi care îndeamnă guvernele şi organizaţiile să întreprindă în această zi, în întreaga lume, activităţi prin care să reafirme preocuparea lor pentru conservarea mediului. Tot la 15 decembrie 1972, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluţie care a dus la crearea Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).
Tema din 2024 a Zilei Mondiale a Mediului înconjurător este „Land restoration, desertification and drought resilience” - Restaurarea terenurilor, deşertificarea şi rezistenţa la secetă. Restaurarea terenurilor este un pilon-cheie al „Deceniului ONU privind restaurarea ecosistemelor” (2021-2030), un strigăt de ajutor pentru protecţia şi revigorarea ecosistemelor din întreaga lume, lucru esenţial pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

Peste 400 de milioane de tone de plastic sunt produse în fiecare an în întreaga lume, jumătate din această cantitate fiind realizată pentru a fi utilizată o singură dată, iar mai puţin de 10% este reciclată. Se estimează că 19-23 milioane tone de plastic ajung anual în lacuri, râuri şi mări. Microplasticele - particule minuscule de plastic cu diametrul de până la 5 mm - pătrund în mâncare, apă şi aer. Plasticul de unică folosinţă aruncat sau ars dăunează sănătăţii umane şi biodiversităţii şi poluează fiecare ecosistem, de la vârfurile munţilor și până la fundul oceanelor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro