• acesta este titlul manifestării desfășurate la Școala Gimnazială „A. S. Pușkin” și la Centrul Cultural al Comunității Rușilor Lipoveni din Brăila, cu sprijinul Comunității Rușilor Lipoveni din România
În ziua de vineri, 2 mai, la Școala Gimnazială „A. S. Pușkin”, din municipiul Brăila, s-a desfășurat activitatea „Tradiții Pascale la Rușii Lipoveni din Brăila”, un eveniment dedicat păstrării și valorificării identității culturale a credincioșilor ortodocși aparținând Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi. Coordonată de doamna director a Școlii „A. S. Pușkin”, prof. Maria Milea, și de prof. Ioniță-Adrian Radu, activitatea a adus în prim-plan obiceiurile, portul și tradițiile pascale specifice comunității rușilor lipoveni din Brăila, promovând, totodată, diversitatea și respectul pentru patrimoniul local.
„Această activitate a fost posibilă datorită sprijinului financiar al Comunității Rușilor Lipoveni din România, căreia îi mulțumim pentru contribuția sa esențială. Felicitări tuturor celor implicați pentru efortul și pasiunea cu care au contribuit la păstrarea vie a acestor frumoase tradiții!”, au declarat organizatorii evenimentului de la „A. S. Pușkin”, școala unde învață cei mai mulți copii aparținând etniei rușilor lipoveni.
Rușii lipoveni reprezintă cea mai numeroasă etnie de la Brăila. Lipovenii aparțin de Biserica Ortodoxă de Rit Vechi, a căror Mitropolie se află în orașul nostru, conviețuiesc de sute de ani cu românii și cu celelalte etnii și țin sărbătorile creștine potrivit vechiului calendar iulian. Astfel, cei peste 3.000 de credincioși ai Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi de la Brăila sărbătoresc Anul Nou (Sf. Vasile) și Boboteaza cu o diferență de 13 zile față de noi, ceilalți ortodocși. Rușii lipoveni respectă cu sfințenie tradițiile moștenite de la străbuni: bărbații poartă bărbi lungi și rubașcă, iar femeile părul prins în batic și fuste lungi, confecționate manual. Totodată, icoanele vechi de secole ale lipovenilor - adevărate comori de artă - și cărțile sfinte sunt lăsate moștenire copiilor și nepoților, pentru a duce mai departe credința transmisă din generație în generație.