Mergi la conţinutul principal

1 milion de dolari pentru un manuscris

Un manuscris care a aparţinut celebrului matematician britanic Alan Turing s-a vândut cu un milion de dolari, la o licitaţie organizată luni la New York, a anunţat casa de licitaţii Bonhams, scrie agerpres.ro.
Manuscrisul de 56 de pagini, care datează din 1942, nu a fost până acum prezentat public şi cuprinde o parte din munca lui Alan Turing, conţinând formule matematice şi adnotări. Licitaţia a durat aproximativ două minute, iar cumpărătorul a cărui identitate nu a fost dezvăluită a plătit pentru manuscris 1,025 milioane de dolari.

O minte strălucită

„Acest manuscris datează din perioada în care Turing era implicat în misiunea crucială de spargere a codului Enigma", a declarat Cassandra Hatton, specialistă în cărţi şi manuscrise rare în cadrul Bonhams, adăugând că speră ca manuscrisul să fie pus de cumpărător la dispoziţia cercetătorilor.
Conţinutul însemnărilor de matematică oferă o incursiune extraordinară în modul de lucru al uneia dintre cele mai strălucite minţi ale secolului XX, a adăugat Hatton. Alan Turing nu a fost recompensat pentru munca depusă în cel de-al doilea război mondial şi s-a sinucis în 1954, după ce fusese acuzat de homosexualitate, considerată atunci o infracţiune de sistemul juridic britanic. El a fost graţiat postum şase decenii mai târziu.

Spargerea codului Enigma

Turing a lăsat caietul de însemnări prietenului său Robin Gandy, care a făcut propriile adnotări pe înscrierile lui Turing. Gandy a păstrat ascuns caietul până când a murit. Povestea matematicianului Alan Turing şi spargerea codului Enigma este redată în pelicula „The Imitation Game", nominalizată la Oscar, cu Benedict Cumberbatch în rolul principal.
"Nu ştim câte vieţi a salvat. Dar se apreciază că (Turing) a scurtat războiul cu doi ani," a explicat Cassandra Hatton. Benedict Cumberbatch, nominalizat la Oscar pentru cel mai bun actor, pentru rolul lui Alan Turing, l-a descris pe matematicianul britanic, drept o figură de referinţă pentru comunitatea homosexuală, într-o perioadă marcată de intoleranţă.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro