12.000 de euro pentru a câştiga un proces | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

12.000 de euro pentru a câştiga un proces

* "tranzacţia" însă nu a mai avut loc, întrucât pe fir au intrat procurorii DNA * în dosarul instrumentat de aceştia apare şi numele unui magistrat care a făcut parte din completul de judecată, dar în final a fost scos de sub urmărire penală * Drăgan este la a doua întâlnire cu procurorii DNA

După ce a scăpat basma curată într-un proces privind obţinerea de subvenţii necuvenite, administratorul "AgroDunărea" TS Brăila a fost din nou trimis în judecată, de data aceasta pentru trafic de influenţă. Adrian Mihail Drăgan este acuzat de procurorii DNA că a pretins 12.000 euro pentru a interveni pe lângă judecătorii Curţii de Apel Galaţi care aveau spre soluţionare un dosar civil, în scopul pronunţării unei hotărâri judecătoreşti favorabile unei societăţi comerciale din Brăila. Este vorba despre SC "Eastern Agriculture" SRL, care depusese la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) Brăila o cerere prin care solicita subvenţii în cadrul SAPS (schema de plată unică la hectar) pentru o suprafaţă de peste 1.600 ha, finanţate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) - campania 2007. Printr-o decizie a APIA s-a dispus excluderea societăţii de la plăţi şi stabilirea unei sancţiuni de 265.349 lei, din cauza supradeclarării suprafeţei. Mai exact, în cazul în care societatea ar fi primit subvenţii din fonduri europene ar fi pierdut peste 2,6 miliarde de lei vechi (sancţiunea). Firma a contestat decizia, ce a fost însă respinsă, astfel că apoi s-a adresat Tribunalului Brăila, solicitând anularea acesteia. În noiembrie 2008, instanţa a admis acţiunea formulată de societate, însă APIA a declarat recurs, dosarul ajungând la Curtea de Apel Galaţi. Primul termen a avut loc în martie 2009, dar procesul a fost amânat de mai multe ori, până pe data de 23 aprilie, când instanţa urma să se pronunţe.
În după-amiaza zilei de 22 aprilie, administratorul firmei a fost contactat telefonic de Adrian Mihail Drăgan, care i-a solicitat o întâlnire, fiind astfel invitat la sediul firmei. Când a ajuns acolo, în biroul administratorului se afla şi directorul tehnic al societăţii, context în care Drăgan a solicitat să vorbească numai cu unul dintre ei. Astfel, administratorul l-a desemnat pe directorul tehnic, căruia Drăgan i-a precizat că a fost trimis să-i contacteze pentru a le spune că, dacă vor să aibă câştig de cauză în procesul de a doua zi, să-i dea 12.000 euro, bani ce urma să-i împartă celor trei magistraţi care făceau parte din completul de judecată. Directorul tehnic i-a spus că trebuie să discute mai întâi cu administratorul societăţii şi că îl va contacta să-i comunice decizia. După plecarea lui Adrian Drăgan, cei doi au hotărât să sesizeze Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) - Serviciul Teritorial Galaţi. În acest context, anchetatorii au decis ca denunţătorul să-l contacteze pe Drăgan şi să-şi dea întâlnire a doua zi dimineaţă. La ora şi locul stabilit, învinuitul i-a cerut măcar jumătate din sumă până la ora 11.30, ca să poată da "ok-ul", urmând ca diferenţa să o plătească după finalizarea procesului. Întrucât directorul tehnic nu avea decât 2.000 de lei la el, pe care Drăgan i-a refuzat, i-a solicitat inculpatului să-l aştepte până la ora 16.00, ca să facă rost de bani. Anchetatorii au încercat astfel să tragă de timp pentru a reuşi să-i întindă acestuia o capcană şi să-l prindă în flagrant când ar fi primit suma cerută. Termenul stabilit de Drăgan a fost însă categoric, motiv pentru care plata nu a putut fi făcută până la ora 11.30. Câteva ore mai târziu, societatea a pierdut procesul. Totuşi, procurorii DNA au reuşit să strângă destule dovezi împotriva lui Drăgan, astfel că au decis să trimită dosarul în instanţă. "S-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului Adrian Mihail Drăgan, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă. A fost sesizat Tribunalul Brăila, urmând ca instanţa să se pronunţe cu privire la vinovăţia sa", ne-a precizat magistratul Gheorghe Ivan, procuror şef al DNA Galaţi.
De precizat că pe parcursul anchetei au existat informaţii că Adrian Drăgan avea legături cu un judecător care a făcut parte din acel complet, ce era brăilean, care însă nu au putut fi confirmate. Fără suficiente dovezi, DNA Galaţi a dispus scoterea de sub urmărire penală a magistratului.

Drăgan este la a doua "întâlnire" cu DNA

Administratorul "AgroDunărea" TS Brăila a mai fost o dată în vizorul procurorilor anticorupţie. Este vorba despre dosarul instrumentat în 2004 de către procurorii Secţiei a II-a a Parchetului Naţional Anticorupţie, prin care s-a dispus trimiterea în judecată a patru persoane, având drept cauză obţinerea de către societatea "AgroDunărea" TS a unei subvenţii necuvenite în valoare de peste 18 miliarde lei, acordată de stat ca ajutor financiar agricultorilor şi producătorilor de sămânţă de grâu. Adrian Drăgan a fost acuzat atunci de săvârşirea infracţiunilor de fals, participaţie improprie la fals şi complicitate la obţinerea unor subvenţii cu nerespectarea condiţiilor legale. Drăgan a obţinut subvenţia respectivă în anul agricol 2001 - 2002, deşi societatea era în perioada aceea doar prelucrător şi comerciant, fără a avea ca obiect de activitate producerea seminţei de grâu. Valoarea prejudiciului calculat la finele lunii martie 2004 se ridica la aproximativ 24 miliarde lei, reprezentând subvenţie obţinută ilegal, la care se adăugau dobânzile şi penalităţile aferente.
Iniţial, prima instanţă l-a condamnat pe Adrian Drăgan la 5 ani de închisoare însă, ulterior, Tribunalul Brăila l-a achitat. DNA Galaţi a declarat recurs împotriva deciziei, ce a fost respins de Curtea de Apel Galaţi. Sentinţa a rămas definitivă în 2008.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro