• preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretele de decorare a mai multor instituții de învățământ din țară cu ocazia Zilei Mondiale a Educaţiei • printre cele 101 de școli decorate se numără și trei instituții de învățământ din județul Brăila • directorii școlilor profesionale din comunele Cireșu și Viziru și directorul Colegiului ”Ana Aslan” au primit decorațiile din partea Administrației Prezidențiale
La începutul lunii, pe 4 octombrie, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretele de decorare a mai multor instituții de învățământ din țară cu ocazia Zilei Mondiale a Educaţiei. Printre cele 101 de școli decorate se numără și trei instituții de învățământ din județul Brăila. Decretul privind acordarea decorațiilor pentru 101 de școli și licee a fost publicat în Monitorul Oficial cu o zi înainte de Ziua Mondială a Educației care a avut loc sâmbătă, 5 octombrie. Potrivit legii 220 din 2004 privind Ordinul Meritul pentru Învăţământ şi Medalia Meritul pentru Învăţământ, cele patru grade în care se acordă Ordinul sunt, în ordine descrescătoare, Mare Ofițer, Ofițer, Comandor și Cavaler.
”În semn de apreciere şi recunoştinţă pentru contribuţia dascălilor la dezvoltarea României prin educaţie, pentru profesionalismul şi dăruirea cu care s-au dedicat misiunii transformatoare a şcolii în viaţa elevului, dar şi a comunităţii, preocupându-se de continua îmbunătăţire a actului educaţional”, preşedintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Meritul pentru Învățământ în grad de Comandor - Şcolii Profesionale „Anastase Simu” din Comuna Cireşu - director Simona Șerbu , Ordinul Meritul pentru Învăţământ în grad de Ofiţer - Şcolii Profesionale Viziru, din Comuna Viziru - director Steluța Neagu și Ordinul Meritul pentru Învăţământ în grad de Cavaler - Colegiului Naţional „Ana Aslan” din Municipiul Brăila – director Adriana Petcu.
Inspectorul școlar general al IȘJ Brăila, profesor Cici Mihaela Bolovan, a precizat, că toate cele trei directoare ale unităților de învățământ premiate de șeful statului chiar au cu ce se mândri: ”La Viziru și la Cireșu au dat drumul la școli profesionale pe învățământ dual cu specializarea lucrător în agricultură. Au parteneriat cu firmele din zonă și pregătesc elevii pentru piața muncii din agricultură. În plus, contribuie la reducerea abandonului școlar pentru că oferă copiilor varianta continuării studiilor în școala lor. La Colegiul Ana Aslan sunt niște proiecte inovative extraordinare care merită promovate”.
La rândul său, profesorul Adriana Petcu, director al Colegiului Naţional ”Ana Aslan”, spune că ”Acordarea ordinului Meritul pentru învățământ în grad de Cavaler ne onorează și reprezintă recunoașterea muncii, implicării, dedicării cadrelor didactice în activitatea educativă. De asemenea, este rezultatul colaborării strânse dintre școală, parinți, comunitatea locală și instituțiile partenere pe care aș dori să le menționez: Spitalul Județean Brăila, Baza de Tratament Balnear Lacu Sărat, Spitalul de Boli cronice Veneția, fără de care nu am fi putut să ne ducem la îndeplinire proiectele inițiate. Consider că acest premiu este al tuturor celor implicați, iar pe această cale țin să le mulțumesc și în numele colegilor pentru sprijinul acordat”.
Meritele școlilor profesionale din Cireșu și Viziru se datorează performanețelor obținute dar și a implicării cadrelor didactice
Profesor Simona Șerbu, directorul Școlii Profesionale "Anastase Simu" Cireșu, ne-a transmis că ”este o onoare pentru noi acordarea Ordinului Meritul pentru Învățământ în grad de Comandor, ceea ce înseamnă că am reușit să ne remarcăm prin performanțele obținute de-a lungul anilor la concursuri și olimpiade școlare, prin implicarea în numeroase proiecte naționale și internaționale. Chiar dacă suntem etichetați ca fiind "o școală de la țară", ne străduim să depășim aceste prejudecăți și, prin profesionalism și dăruire, echipa unității noastre de învățământ formată din cadre didactice implicate, cu vocație, este preocupată continuu de îmbunătățirea actului educațional și promovarea imaginii școlii. Facem precizarea că distincția acordată se datorează efortului comun depus de cadrele didactice ale școlii și sunt reflectate în rezultatele obținute în cadrul concursurilor și proiectelor desfășurate la nivel preșcolar, primar, gimnazial și profesional din școala noastră. Acest lucru ne onoreaza și ne responsabilizeaza în egală măsură”.
Ordinul Meritul pentru Învăţământ în grad de Ofiţer este distincția primită de Şcoala Profesională Viziru. Profesor Steluța Neagu, directorul școlii, ne-a comunicat că primirea acestei distincții ”este o confirmare a implicării cadrelor didactice în tot ceea ce înseamnă educație și o onoare deosebită ce ne motivează să continuăm. Pot spune cu toată certitudinea că pe lângă numeroasele premii obținute la concursuri și olimpiade, toate proiectele implementate în unitate au adus un beneficiu comunității dar mai ales copiilor, beneficiarii direcți, majoritatea dintre ei provenind din familii cu un nivel de trai foarte scăzut. Pe lângă acestea, autorizarea unei clase a IX-a, de învățământ profesional dual, a pornit de la convingerea că agricultura, cu toate ramurile ei, este în plină dezvoltare, iar elevii noștri care trăiesc în mediul rural au șanse reale să descopere plăcerea de a profesa într-un domeniu accesibil, care le poate oferi satisfacții alături de familii, în satul natal, și mai ales să le asigure un nivel de trai decent. Așa că, indiferent de cât de mică este școala sau defavorizată regiunea în care se află, orice instituție poate accesa fonduri pentru dezvoltarea bazei materiale, infrastructurii și implementarea unor proiecte care să aducă modificări benefice, atât în mentalitatea elevilor cât și în rezultatele acestora, dar și în viața comunității”.
Ceremonia de decorare a avut loc marți, 8 octombrie, la Palatul Cotroceni, unde președintele României, Klaus Iohannis, alături de ministrul Educației, Ligia Deca, a înmânat decorațiile reprezentanților celor trei instituții de învățământ din județul nostru.