1.550 de doze de vaccin pentru Braila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

1.550 de doze de vaccin pentru Braila

Peste 110.000 de eleve vor fi vaccinate gratuit, in cadrul scolilor, pe durata campaniei care a inceput ieri si urmeaza sa se desfasoare in 3 etape, timp de 6 luni.
Prima etapa, care a inceput pe 24 noiembrie, va tine pina la inceputul lunii decembrie, administrarea celei de a doua doze de vaccin se va face in cursul lunii ianuarie, iar cea de a treia etapa va fi in luna mai.
Potrivit ministrului Sanatatii, aceste intervale de timp au fost alese pentru a nu se suprapune cu vacantele scolare, deoarece aceste vaccinuri nu pot fi administrate cu intirziere, iar vaccinarea va fi facuta de personal specializat, in cadrul cabinetelor scolare. De precizat este faptul ca parintii pot refuza administrarea vaccinului numai in baza unei declaratii scrise si semnate de acestia.
Campania este organizata de Ministerul Sanatatii in colaborare cu Ministerul Educatiei si Cercetarii si se bazeaza atit pe difuzarea de materiale explicative cit si pe intilniri cu parintii, in cadrul unor sedinte organizate in scoli, pentru ca acestia sa poata decide in cunostinta de cauza daca refuza sa isi vaccineze copiii.

Vaccinul este subiectul unor dezbateri controversate in SUA

Produsul care va fi folosit pentru vaccinarea elevelor impotriva cancerului de col uterin reprezinta subiectul unor ample dezbateri in Statele Unite, unde s-au inregistrat mai multe cazuri de decese si efecte grave in urma vaccinarii adolescentelor americane.
Cele doua vaccinuri administrate elevelor vor fi Gardasil si Cervarix, care au scopul de a preveni infectia cu virusul HPV (papilomavirusul uman, care poate duce la cancer de col uterin).
Gardasilul produs de Merck, precum si Cervarix-ul de la GlaxoSmithKline au fost testate clinic pe o perioada scurta si sint controverse stiintifice asupra eficientei lor pe termen lung.
In plus, vaccinul este facut la copii pentru a preveni imbolnavirea cind vor fi adulti, eficienta sa fiind testata doar pentru 6 ani de la administrare.
Autoritatea in domeniu din SUA - Food and Drug Administration (FDA) a anuntat ca peste 21 de fete au murit in urma administrarii vaccinului si alte 600 au suferit o boala neurologica rara, dar nu este inca o legatura clara intre vaccin si moartea acestora. Alte doua decese s-au constatat in Germania si Austria, iar in SUA s-au inregistrat alte aproape 10.000 de efecte adverse, inclusiv 10 pierderi de sarcina.

6 femei mor in fiecare zi de cancer de col uterin

Pe de alta parte, in Romania, 6 femei mor in fiecare zi din cauza cancerului de col uterin si peste 3000 sint nou diagnosticate in fiecare an. Cancerul de col uterin reprezinta in tara noastra prima cauza de mortalitate prin cancer la femeile cu virsta cuprinsa intre 15 si 44 de ani. In lume, cancerul de col uterin este pe locul doi ca frecventa dintre toate cancerele la femeile cu virsta sub 45 de ani. Infectia genitala cu HPV (virus papilloma uman) este cauza a peste 99% din totalul cazurilor de cancer uterin. Potrivit statisticilor, cele mai agresive tipuri de HPV, 16 si 18, sint responsabile pentru aparitia cancerului de col uterin in 8 cazuri din 10.
HPV se transmite direct, prin simplu contact cutanat, in timpul tuturor tipurilor de activitate sexuala si este foarte frecvent, estimindu-se ca 4 din 5 femei sint infectate cu HPV in timpul vietii.
Cele mai multe infectii genitale cu virus HPV nu se manifesta prin nici un simptom, iar persoanele respective nu stiu ca sint infectate.
De aceea, Ministerul Sanatatii a decis ca vaccinarea este cea mai eficienta metoda de prevenire a infectiei HPV responsabila de aparitia cancerului de col si ca, fiind vaccinate fetele de clasa a lV-a acum, ele vor fi protejate impotriva celor mai agresive tipuri de virus HPV.

Vaccinarea nu inlocuieste testele Babes-Papanicolau

Vaccinarea fetitelor reduce considerabil riscul de cancer de col uterin prin prevenirea infectarii cu HPV.
17 tari din Uniunea Europeana, printre care Germania, Marea Britanie, Franta, Italia, Spania, etc, au introdus deja gratuit vaccinul impotriva cancerului de col uterin in calendarele nationale de vaccinare. In urma administrarii a peste 30 de milioane de doze de vaccin in intreaga lume s-a constatat ca vaccinul impotriva cancerului de col uterin are un profil de siguranta foarte bun, dar ca si in cazul celorlalte vaccinuri, exista reactii adverse, cum ar fi inrosire, durere, inflamatie, vinatai, prurit la locul intepaturii, febra, etc., dar acestea sint minore, comparativ cu beneficiile. De retinut este faptul ca vaccinarea nu inlocuieste testele citologice Babes-Papanicolau. Acestea detecteaza celulele anormale ale colului uterin inainte ca acestea sa se transforme in leziuni precanceroase sau cancer de col uterin.

Vaccinate doar cu acordul parintilor

Dupa cum am aflat ieri de la dr. Delia Rasnoveanu, director-adjunct al Autoritatii de Sanatate Publica, la Braila va incepe efectiv campania de vaccinare in momentul in care parintii unei clase semneaza tabelele prin care isi dau acordul pentru vaccinarea fetelor lor. "Noi am primit 1550 de doze de vaccin, dar Inspectoratul Scolar Judetean organizeaza sedintele in care parintii isi dau acordul. Cei care refuza, semneaza si o declaratie de refuz, dar nu se face vaccinarea pina nu isi dau parintii acceptul", a precizat dr. Delia Rasnoveanu, adaugind ca unitatile de invatamint trebuie sa invite si cadrele medicale la sedintele respective, pentru o mai buna informare a populatiei.

CASETA
Campania de vaccinare demareaza greu

In scolile brailene vaccinarea impotriva cancerului de col uterin este in stadiu incipient. In lipsa unei informari concrete, bazate pe studii stiintifice, majoritatea parintilor refuza din start vaccinarea copiilor. Asistentele asteaptau, ieri, ca medicii scolari sa se intoarca de la sedinta de instruire, ce a avut loc la Autoritatea de Sanatate Publica si sa le ofere amanunte privind avantajele unui asemenea vaccin. In zilele urmatoare, directorii scolilor vor organiza sedinte cu parintii, la care vor fi invitati si medicii scolari. Specialistii vor explica parintilor implicatiile acceptarii sau neacceptarii vaccinului impotriva cancerului de col uterin. Cu o saptamina in urma, in citeva scoli din Braila, asistentele au inceput o campanie de informare in ceea ce priveste vaccinarea HPV si totodata au realizat o situatie a fetitelor care accepta vaccinul si care nu. Situatia este ingrijoratoare, deocamdata. Se pare ca foarte putini parinti accepta ca fetitele lor sa fie vaccinate impotriva cancerului de col uterin. Alti parinti au refuzat vaccinul pe motiv ca nu detin suficiente informatii despre efectele secundare ale acestuia. "Eu am o fiica in clasa a IV-a si nu imi voi da acordul pentru vaccinarea cu acest tip de vaccin. Simplul fapt ca se vehiculeaza afectarea fertilitatii ma determina sa nu fiu de acord cu el. Nu mai am nevoie de nici un alt argument. Nu doresc sa fie fiica mea cobai pentru altii sau sa particip la posibila distrugere viitoare a vietii ei. In plus, nu sintem informati asa cum ar trebui", a precizat mama unei fetite de 11 ani. (M. G.)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro