2006 - un an cu multe schimbari in invatamint | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

2006 - un an cu multe schimbari in invatamint

Anul 2006 a fost unul deosebit de agitat pentru sistemul de invatamint brailean. Chiar din luna ianuarie a fost scos la concurs postul de inspector scolar general adjunct. S-a inscris doar prof. Lucica Visalon, care era deja numita cu detasare si care a si promovat examenul. A urmat apoi primul soc pentru directorii scolilor brailene. In urma evaluarilor realizate in ianuarie si februarie de catre noua conducere a Inspectoratului Scolar, s-au stabilit la sfirsitul lunii februarie noile indemnizatii de conducere si nimeni nu a mai obtinut 50% ca pina atunci. Aceste indemnizatii au fost intre 15 si 45%. Principala cauza a reprezentat-o criteriile din fisa de evaluare. Ca sa se obtina procentul maxim orice scoala ar fi trebuit sa aiba cantina, internat, miniferma, teren arabil, baze sportive. In aprilie s-a schimbat prima serie de directori la: Colegiul "Balcescu", Scoala "Aurel Vlaicu", Grupul Scolar "Saligny". La alte scoli au fost confirmati pe posturi directorii numiti cu delegatie cu citeva luni in urma. Din cauza unui scandal cu iz politic, in luna mai directorul Colegiului "Murgoci", Nicolae Ivascu" si-a dat demisia, atributiile sale fiind preluate de directorul adjunct Viorica Mosescu pina in toamna cind a fost numita cu detasare prof. Elena Jurea. In octombrie s-au scos la concurs toate posturile de inspectori scolari, insa din 26 de persoane au ocupat postul prin concurs doar zece. Pentru celelalte 14 posturi au fost numite persoane cu detasare. Aceste schimbari au suscitat comentarii din partea cadrelor didactice care s-au simtit nedreptatite de felul in care s-a desfasurat acesta. In noiembrie, la sfirsitul lunii, s-a mai organizat un concurs pentru directorii de scoli si licee, insa rezultatele nu au fost prea bune pentru ca profesorii s-au dovedit mai slab pregatiti la legislatie si intocmirea planurilor manageriale.

Braila - pe locul 10 pe tara

Schimbari s-au produs si la examenele nationale in 2006. In martie s-a anuntat ca probele de aptitudini pentru liceele vocationale se sustin in luna mai, inainte de Testele Nationale. Promovabilitatea a fost de 82%, Braila situindu-se pe locul zece pe tara, iar la Admiterea computerizata a fost primul an cind judetul nostru nu a avut nici un rateu. In toamna, dupa inceperea anului scolar, Ministerul Educatiei a anuntat ca intentioneaza sa schimbe modalitatea de evaluare si ca elevii de clasa a VII-a urmeaza sa dea teze cu subiect unic. Din cauza reactiei opiniei publice, s-a hotarit aminarea tezei unice pentru semestrul II. De asemenea, Ministerul a anuntat ca de la 1 ianuarie elevii vor cunoaste subiectele posibile pentru Testele Nationale.
Surprize au fost in acest an si la examenul de Bacalaureat. Promovabilitatea a fost de numai 75,5%, mai mica decit in anul precedent, in special din cauza probei scrise de la limba si literatura romana, unde multi elevi au confundat subiectul. Neintelegeri au fost si la nivelul comisiilor de examinare, un profesor universitar nu s-a prezentat si a fost inlocuit in sistem de urgenta de catre comisia judeteana, iar o alta comisie a fost inlocuita in intregime tot din cauza unor neintelegeri referitoare la metodologia de organizare a examenului. In toamna, Ministerul Educatiei a hotarit sa simplifice examenul de bacalaureat si a micsorat semnificativ numarul de discipline de la ultima proba, din 71 de discipline au mai ramas 11, eliminindu-se si educatia fizica. Din nou, in urma presiunilor opiniei publice, in luna noiembrie, proba a fost reintrodusa pentru Bacalaureatul din 2007.
Ministerul Educatiei si-a propus in 2006 sa realizeze multe investitii in scoli, in laboratoare, insa nu a reusit intotdeauna sa isi indeplineasca planurile. Unele scoli au fost reabilitate, altele sint in curs de reabilitare, iar laboratoarele de fizica, chimie, biologie au fost dotate substantial, ca si cele de psihopedagogie si logopedie. Fonduri au fost alocate si pentru echipament sportiv si achizitionare de carte pentru bibliotecile scolare. Toate acestea au insemnat zeci de miliarde de lei investite in invatamintul brailean.

Sindicatele au obtinut ce-au vrut

Desi s-au alocat foarte multi bani in invatamint, sindicatele au fost mereu nemultumite si au amenintat tot timpul Guvernul cu miscari de protest. De asemenea, din cauza grevei prelungite din noiembrie 2005, procesul de invatamint a avut de suferit, iar datele de desfasurare a olimpiadelor scolare s-au decalat pentru ca elevii nu parcursesera toata materia. Primele iesiri la rampa ale sindicalistilor apar in luna mai. Pentru ca Guvernul nu a avut nici o reactie, in iunie sindicatele au anuntat ca 40% dintre profesorii Federatiei "Spiru Haret" vor sa boicoteze sfirsitul anului scolar si examenele, iar 60% vor sa boicoteze inceputul noului an scolar. Ca urmare, in toamna, o parte dintre elevi au inceput anul pe 15 septembrie, altii pe 18 septembrie. Negocierile dintre Guvern si sindicate au continuat, insa in octombrie, sindicatele din invatamint si Guvernul erau din nou pe lungimi de unda diferite. Guvernul le-a oferit o crestere medie a salariului in 2007 de 8% insa liderii sindicali au fost nemultumiti. In final au obtinut o crestere de 11 %, asa cum si-au dorit, transferind 420 de milioane de lei de la investitii la capitolul salarii.
Anul 2006 a insemnat pentru invatamint si momentul infiintarii comisiilor pentru asigurarea calitatii in invatamint in fiecare scoala. Desi lucrurile au demarat mai incet, la sfirsitul toamnei lucrurile incepeau sa se clarifice si aceste comisii vor putea lucra efectiv macar din 2007, in semestrul II. Fiecare manager este apoi obligat anual sa faca un raport comitetului de parinti, comunitatii locale, asupra performantelor scolii in anul respectiv si atunci automat se va face o clasificare a scolilor.
Nici clasele a V-a nu au scapat in 2006. In luna februarie noua conducere a ISJ a interzis moda concursurilor la clasa a V-a, insa directorii scolilor au gasit alte procedee de selectie, astfel ca aceste clase s-au infiintat in continuare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro