21 de spectacole și evenimente în nouă zile. Începe Festivalul Internațional de Teatru și Arte Performative | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

21 de spectacole și evenimente în nouă zile. Începe Festivalul Internațional de Teatru și Arte Performative

• Teatrul “Maria Filotti” Brăila organizează o nouă ediție a festivalului în perioada 23 septembrie - 1 octombrie • festivalul va include și un eveniment în aer liber, gratuit, pe 17 septembrie, pe Esplanadă, fiind vorba despre un spectacol de teatru acrobatic - “Aigua” - susținut de o trupă din Spania • pentru celelalte spectacole, biletele pot fi achiziționate de pe site-ul www.blt.ro sau de la agenția teatrală

 

Festivalul Internațional de Teatru și Arte Performative, organizat ca o tradiție de Teatrul “Maria Filotti”, cu sprijinul Primăriei Municipiului Brăila și Consiliului Județean Braila, revine în perioada 23 septembrie - 1octombrie 2023 cu o nouă ediție. În cele nouă zile de festival vă așteaptă un nou regal de artă, emoție și viață, reunite în 21 de spectacole și evenimente (din care două premiere ale dramaticului brăilean). Iar publicul va avea ocazia să vadă spectacole pentru toate gusturile și toate vârstele, producții în premieră, trupe din străinatate, actori renumiți la nivel național și regizori importanți, dar și să participe la lansări de carte și expoziții.

 

Iată cum arată și programul complet al festivalului:

 

Sâmbătă, 23 septembrie

 

Teatrul “Maria Filotti” - PREMIERĂ - “Falsa servitoare” de Pierre de Marivauxm regia Alexandru Mâzgăreanu

- Sala Mare, ora 18.00 -

 

Duminică, 24 septembrie

 

Teatrul “Maria Filotti” - PREMIERĂ - “Scene din viața Mariei Filotti”, text și regie Matei Lucaci Grünberg

- Sala Mare, ora 18.00 -

Un spectacol biografic, comic și trist în același timp, bazat pe viața personală și profesională a celebrei actrițe Maria Filotti. “Scene din viața Mariei Filotii” își propune să surprindă spiritul unei personalități complexe în contextul istoriei, care este cel puțin la fel de complex.

 

Luni, 25 septembrie

 

Teatrul EXCELSIOR  București - “Punk Rock” de Simon Stephens, regia Vlad Cristache

- Sala Mare, ora 18.00 -

„Punk Rock este un must-see pentru publicul tânăr. Punk... anti-norme sociale, anti-profesori, anti-părinți, anti tot ce limitează manifestarea liberului arbitru. Dar demersul meu este să interogăm, pe parcursul poveștii, această nevoie de libertate pe care o simt adolescenții și să vedem de unde vine și care sunt consecințele (din păcate, dure) ale acesteia... Unde e limita peste care nu poți să treci în încercarea de a fi cu adevărat liber și să evadezi din cușca normelor impuse de societate?” (regizorul Vlad Cristache)

 

Teatrul “Tony Bulandra”  Târgoviște - #nuEu după un text de Samuel Beckett, regia Casandra Topologeanu

- Sala Studio, ora 19.00 -

#nuEu este o monodramă cu actrița Andreea Tănase, un spectacol de teatru performativ despre o femeie aflată în izolare care încearcă să-și recupereze viața confruntându-se cu propriul trecut. O femeie care își reconstituie viața într-un jurnal live, încercând să-și redobândească propria feminitate. O femeie care își descoperă vocea, un șuvoi de cuvinte, de trăiri, într-un amestec de sens și non-sens. Totul este, aparent, fără noimă, personajului principal revenindu-i sarcina de a pune evenimentele cap la cap.
 

Marți, 26 septembrie

 

Teatrul “Tony Bulandra” Târgoviște - “Argonautas”, regia Mc Ranin

- Sala Mare, ora 18.00 -

“Argonautas” este o coproducție a Teatrului “Tony Bulandra” Târgoviște și Asociația Teatrelor din Coreea, un spectacol de Mc Ranin, a cărui coregrafie este semnată de Hugo Wolf și coordonat din partea coreeană de Jeungwoo Son.

Spectacolul este o revalorizare a expediției argonauților, cei 50 de eroi care l-au însoțit pe Iason și care, cu 50 de ani înainte de războiul Troiei, au plecat în căutarea Lânii de Aur. “Argonautas” este o metaforă pentru odiseea omului modern, care pleacă în căutarea unui loc pe care să-l poată numi “acasăși unde să se poată exprima liber, fără constrângeri sociale sau culturale.

 

Miercuri, 27 septembrie

 

Teatrul de Marionete Arad - “Istoria muzicii pentru copii (și părinții lor)”, regia Cristian Ban

- Sala Mare, ora 18.00 -

Spectacolul este unul distractiv și educativ, fiind adresat întregii familii. Publicul va fi purtat într-o călătorie muzicală începând de la Mozart până la David Bowie sau Amy Winehouse. Actorii, marionetele și muzica live recreează cu umor fiecare perioadă și amintesc de felul în care muzica, indiferent de perioada ei, este un lucru care ne aduce împreună.

 

Teatrul de Stat Constanța - “8 tați” de Tina MÜLLER, regia Irisz Kovacs

- Sala Studio, ora 20.00 -

Adolescența, cu traumele ei, privită ludic, cu simțul umorului. O poveste care vorbește despre singurătatea dureroasă a maturizării, despre ce înseamnă o familie și moștenirea traumei de la părinții noștri.

 

Joi, 28 septembrie

 

Teatrul “Luceafărul” Chișinău, Republica Moldova - “Colivia cu nebune” de Jean Poirot, regia Slava Sambriș

- Sala Mare, ora 18.00 -

“Colivia cu nebune” se recomandă drept o comedie despre aparențe și prejudecăți, familii tradiționale și... mai puțin ori, poate, mai mult de-atât, sau, într-un cuvânt: despre iubire, în toate formele și înțelesurile ei.

 

Teatrul “Jean Bart” Tulcea - “Caii la fereastră” de Matei Vișniec , regia Vitalie Drucec

- Sala Studio, ora 20.00 -

Dramaturgul Matei Vișniec realizează în piesa “Caii la fereastră”, prin trei secvențe absurde, o inventariere metaforică a ororilor războiului. O mamă, o fiică și o soție, primesc vești de pe front despre soarta unui fiu, a unui tată, respectiv a unui soț. Un mesager al nenorocirilor se cuibărește în casa femeii surprinsă în triplă ipostază, instalându-se acolo definitiv. Elementelor de teatru antic li se opun accente comic-absurde din care se vor culege, precum garoafele aduse la un eveniment funest, subtile mărci ale tragicului.

 

Vineri, 29 septembrie

 

Teatrul Municipal Baia Mare - “Delfini”, text și regie Adina Lazăr

- Sala Mare, ora 18.00 -

“Delfini” prezintă drama unei familii cu un copil autist, situație care atrage după sine un întreg eșafodaj al luptei pentru a fi înțeles de către cei din jur. Spectacolul are o stranietate acvatică, deschizând o ușă tainică prin care pătrundem în lumea singulară a persoanelor neurodivergente, pentru care viața e dincolo de percepțiile obișnuite.

 

Teatrul Municipal “Matei Vișniec” Suceava - “Livada” după A. P. Cehov, regia Slava Sambriș

- Casa Tineretului, ora 20.00 -

Livada este un spectacol despre decăderea morală și sfârșitul unei epoci, despre viață și  moarte, despre învinși și învingători, despre nostalgia după trecut, prezentul dezrădăcinat și viitorul incert.

În contextul conflagrațiilor și dezastrelor care astăzi amenință viitorul umanității, spectacolul este unul actual, descriind aspecte ce țin de goana după putere și   avere, redând declinul unei clase sociale, prezentându-ne oameni depersonalizați și înstrăinați de sine, adunând laolaltă anxietățile și deziluziile omenirii. (Slava Sambriș)

 

Sâmbată, 30 septembrie

 

Teatrul Nottara București - „Sonata de Toamnă de Ingmar Bergman, regia Alexandru Mâzgăreanu

- Sala Mare, ora 18.00 -

Celebra poveste a lui Ingmar Bergman ne vorbește azi, într-o interpretare cutremurătoare, despre suferință, despre feminitate, despre depresie, despre asumare, despre pierderi irecuperabile și, mai ales, despre IUBIRE.

 

Laureații Galei Tânărului Actor HOP 2023

- ora 20.30, Sala Studio -

Premiul “Ștefan Iordache” - Marele Premiu - Ama Beschieru și Robert Ioan - “Angajați-mă”, creație colectivă cu inserții din “Pescărușul” de A. P. Cehov

Premiul “Cornel Todea” - Premiul pentru cea mai bună trupă de actori - Andrei Marius Barbu și Francesca Fulop, “TIK TAK TOK” (creație colectivă)

 

Duminică, 1 octombrie   

 

Teatrul Pe Țeavă, Galați -„La chestiune” dupăSchițe” de I. L. Caragiale, regia Alexandru Dabija

- Sala Studio, ora 18.00 -  

 

Teatrul ACT, București - „Moș Nichifor”, după „Moș Nichifor Coțcariul” de Ion Creangă, regia Alexandru Dabija

- Sala Mare, ora 18.30 -

“Moș Nichifor” este un spectacol despre întâlnirea dintre două generații și confruntarea între două feluri de a vedea lumea: una conservatoare, ironic-tradiționalistă și una modernă, agresivă în fragilitatea ei. Cu Marcel Iureș și Ruxandra Maniu.

 

Bilete la evenimentele din cadrul festivalului pot fi achiziționate online, de pe site-ul www.blt.ro, sau de la agenția teatrală.

 

“AIGUA” - spectacol gratuit în aer liber

Festivalul Internațional de Teatru și Arte Performative va debuta mai devreme anul acesta, pe 17 septembrie, pe Faleză, cu un eveniment de promovare în aer liber și o reprezentație inedită - “AIGUA”, un spectacol de teatru acrobatic, regia Biel Jordà, susținut de trupa  XA Teatre din Spania.

O poezie vizuală despre solidaritate, mediu și prietenie, o reflecție la 10 metri înălțime cu dans aerian, catalige și acrobații. O metaforă a trecerii noastre pe planeta Terra.

Spectacolul este programat la ora 21.00, iar intrarea este liberă.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro