Inspectorii de muncă brăileni continuă vânătoarea de muncitori la negru şi de angajatori care practică această formă de evaziune fiscală. Luna trecută, de exemplu, numai pentru combaterea fenomenului de muncă la negru, au derulat zeci de controale la angajatori care îşi desfăşoară activitatea în domenii cu risc de evaziune. "În luna octombrie au fost verificaţi angajatori din domenii de activitate precum construcţii, fabricarea articolelor de tâmplărie şi PVC, comerţ, transporturi, panificaţie, confecţii textile, tăierea şi fasonarea pietrei, fabricarea mobilei, activităţi de jocuri de noroc şi pariuri, fabricarea produselor lactate, fabricare încălţăminte, activităţi de paza şi protecţie, creşterea porcilor, agricultură, activităţi ale agenţilor de asigurări, producere energie electrică, precum şi alte unităţi care desfăşoară activitate cu caracter ocazional cu zilieri. În total au fost verificaţi 183 de agenţi comerciali, dintre care şapte au fost descoperiţi că primeau la muncă 12 persoane fără a le întocmi formele legale de angajare. În total au fost aplicate sancţiuni cu amendă având o valoare totală de 120.000 lei", ne-a declarat Dumitru Văduva, inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Brăila. Cele mai multe cazuri de muncă la negru s-au descoperit în domeniul construcţii: 5 angajatori pentru 10 persoane; comerţ: 1 angajator - 1 persoană şi creşterea animalelor: 1 angajator - 1 persoană. Per ansamblu, întreaga activitate de control a instituţiei pe luna trecută a însemnat 315 de controale (din care 183 pe parte de relaţii de muncă - RM şi diferenţa pe parte de sănătate şi securitate în muncă - SSM) fiind aplicate sancţiuni cu o valoare totală de 205.200 lei, din care 172.700 în domeniul RM şi 32.500 lei pe parte de SSM. Ca o comparaţie, în cursul lunii septembrie amenzile aplicate au fost un pic mai mari ca valoare totală: 282.500 lei (din care 249.000 lei în domeniul RM şi 33.500 pe parte de SSM).
În afară de munca nedeclarată, celelalte abateri constatate de inspectori au fost neevidenţierea corectă a orelor de muncă efectuate de angajaţi, ori cu privire la munca suplimentară sau munca de noapte.
Conducerea ITM Brăila a avertizat că în continuare va pune accent în activitatea sa pe combaterea muncii fără forme legale, dar şi a celorlalte abateri de la legislaţia în domeniul relaţilor de muncă şi sănătate şi securitate în muncă.