Compania de Utilităţi Publice "Dunărea" a scos la licitaţie două contracte deosebit de interesante din punct de vedere al valorii acestora, parte integrantă a megaproiectului de 96 milioane de euro privind reabilitarea şi extinderea reţelei de apă-canal în întreg judeţul. Este vorba despre componenta din proiect ce vizează Aglomerarea Ianca şi Aglomerarea Făurei, pentru care preţul de pornire al licitaţiei se ridică la circa 34 milioane de lei fără TVA pentru Ianca şi 11,83 milioane tot fără TVA pentru Făurei. În cadrul contractului de lucrări pentru Ianca sunt prevăzute a fi executate următoarele categorii de lucrări: reabilitare şi extindere reţea de apă - aproximativ 12 km, reabilitare rezervor apă, staţie de pompare apă, staţie de clorinare a apei, reabilitare şi extindere a reţelei de canalizare (aproximativ 43 km) şi construcţie a două staţii de pompare apă uzată.
Pentru contractul aferent Aglomerării Făurei, lucrările prinse sunt: reabilitare reţea apă - aproximativ 8,211 km, construcţie rezervor apă cu volum de 2.500 mc, reabilitare staţie de pompare apă cu o capacitate de 25 l/s, construcţie staţie clorinare apă, reabilitare şi extindere reţea canalizare aproximativ 15,472 km, conductă de refulare 7,306 km, plus construcţia a două staţii de pompare apă uzată.
Pentru a participa la aceste licitaţii, ofertanţilor li se va cere să prezinte o garanţie de participare şi o garanţie de bună execuţie.
În cazul contractului pentru Ianca, ofertanţii trebuie să facă dovada că au realizat în ultimii 3 ani o cifră de afaceri medie de cel puţin 68 milioane lei, în timp ce la contractul pentru Făurei acelaşi indicator este de 23,6 milioane de lei.
De precizat că în ambele cazuri procedura aleasă este licitaţia deschisă, cu unic criteriu de selecţie "preţul cel mai scăzut".
Pentru contractul de 34 milioane de lei, termen limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare expiră pe 16 iulie, ora 11.00 urmând ca o oră mai târziu, la sediul CUP Dunărea să fie deschise ofertele.
Pentru contractul de 11,83 milioane de lei, aferent aglomerării Făurei, termenul limită pentru primirea ofertelor expiră pe 19 iulie, ora 11.00, iar plicurile cu oferte se deschid o oră mai târziu, tot la sediul companiei. În ambele situaţii, durata contractului este de 29 luni, din care 17 luni sunt alocate pentru execuţia efectivă a lucrărilor (dar nu mai târziu de 31 decembrie 2013), iar diferenţa de 12 luni o reprezintă perioada de garanţie. Fiind vorba despre contracte pe bani publici, organismul competent pentru căile de atac este Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor.
Megaproiectul pentru întreg judeţul are o valoare de 95,748 milioane euro şi a fost accesat prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu. Din totalul estimat, de peste 95 milioane de euro, suma de 73,894 milioane euro (adică 77,18%) reprezintă grantul european, 11,301 milioane euro (adică 11,8%) - contribuţia de la bugetul de stat, 1,738 milioane euro (adică 1,18%) - contribuţia de la bugetele locale şi în final 8,814 milioane euro (9,21% din valoarea proiectului) este contribuţia CUP Dunărea ca beneficiar final al proiectului.
Lucrările propuse pentru întreg judeţul sunt comasate pe şase comunităţi locale începând cu Aglomerarea Brăila, urmată de Aglomerarea Ianca, oraşele Însurăţei şi Făurei şi, nu în ultimul rând, comunele Viziru şi Tufeşti.