Mergi la conţinutul principal

5 tips & tricks ca să te bucuri de un somn odihnitor

Somnul de calitate este esenţial pentru sănătate, iar lipsa acestuia poate duce la apariţia mai multor afecţiuni, de la epuizare şi până la depresie sau anxietate. Din fericire, calitatea somnului se poate îmbunătăţi, atât prin metode simple, ce ţin de stil de viaţă, cât şi cu ajutorul suplimentelor alimentare sau tratamentelor oferite de medic.

Dacă vrei să faci primii paşi către un somn mai bun, am pregătit pentru tine 5 trucuri simple, ieftine şi uşor de pus în aplicare:

Formează-ţi o rutină

Pentru o igienă corectă a somnului, ai nevoie de o rutină bine pusă la punct. Dacă te culci mereu la ore diferite şi te trezeşti ba dimineaţa, ba la prânz, e posibil să nu te bucuri de cel mai odihnitor somn.

Indiferent de ocupaţie şi de stilul de viaţă, poţi găsi soluţii ca să îţi formezi o rutină când vine vorba de odihnă. Încearcă să îţi programezi cel puţin 7-8 ore de somn pe noapte, să te culci în jurul aceleaşi ore şi să găseşti o oră de trezire potrivită nevoilor tale.

Cum începi o astfel de rutină? Ei bine, poţi porni de la o activitate pe care să o programezi înainte de culcare, la o oră fixă. Spre exemplu, dacă ţi-ai dori să te culci la ora 23:00, propune-ţi că în fiecare seară de la ora 22:00 să te aşezi în pat şi să te citeşti, să faci Yoga sau să meditezi.

Lasă telefonul deoparte

Timpul pe care-l petreci pe telefon, tableta sau laptop înainte de culcare poate să afecteze în mod negativ calitatea somnului. De ce? Toate aceste deviceuri emit lumină albastră, ce poate afecta producţia de melatonină în corp. Melatonina, zisa şi hormonul somnului, este implicată în mai multe procese ce ţin de odihnă, de la iniţierea somnului şi până la reglarea ceasului intern al organismului.

De aceea, e o idee bună să dedici serile şi dimineţile unor activităţi care să îţi ofere stare de bine, relaxare şi linişte, ca să adormi bine şi să te trezeşti cu energie. Meditaţia, sportul, lectură, stretchingul sau journalingul se număra printre variantele câştigătoare când vine vorba de astfel de activităţi.

Bea un ceai cald

În ziua de azi, problemele cu somnul se pot ameliora în numeroase moduri, de la medicamente alopate şi până la tratamente naturiste sau schimbări ce ţin de stilul de viaţă. O mulţime de plante pot avea efecte benefice când vine vorba de relaxare sau promovarea somnului. Printre ele se număra muşeţelul, lavanda, valeriană, dar şi floarea pasiunii.

Desigur, înainte de a include ceaiurile din plante în rutină ta de seară, consultă-te cu medicul sau farmacistul ca să te asiguri că nu există contraindicaţii.

Foloseşte o pernă confortabilă

Ca să dormi bine, contează să ai parte de confortul pe care ţi-l doreşti. Optează pentru o saltea de calitate, pe care să o testezi înainte şi nu neglija nici pernele. Pernă sau pernele potrivite îţi protejează zona cervicală şi îţi asigură atât o poziţie corectă în timpul somnului, cât şi un somn mai bun.

Dacă vrei să creezi în dormitor un spaţiu ce inspiră confort şi relaxare, te poţi folosi şi de pernele decorative. Îndreaptă-te către accesorii în nuanţe pământii, care să te îmbie la somn, dar nu uita să pui mai întâi preţ pe calitate, iar mai apoi pe aspect.

Renunţă la cafeină

Consumul de cafeină poate să cauzeze probleme cu somnul, de la afectarea calităţii somnului şi până la scăderea duratei acestuia. Încearcă să nu consumi niciodată cafeină după-amiaza sau seara, mai ales dacă vrei să îmbunătăţeşti calitatea somnului. De asemenea, dacă vrei să înlocuieşti cafeaua şi băuturile energizante, poţi opta pentru ceai rooibos, matcha latte sau ceai verde.

Ca să ai parte de un somn cât mai bun, începe prin a-ţi forma o rutină la culcare şi la trezire. Mai apoi, acorda atenţie pernei pe care dormi, renunţa la folosirea ecranelor înainte de culcare şi încearcă să reduci consumul de cafeină.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro