ACT&REACT . Eveniment inedit la Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

ACT&REACT . Eveniment inedit la Brăila

* în perioada 26-28 mai 2016, în incinta fostei Fabrici de Bere Muller, are loc evenimentul urban intitulat Brăila ACT&REACT, o acţiune inedită, dedicată tuturor brăilenilor, ce va cuprinde ateliere de lucru, activităţi artistice şi proiecţii în aer liber


Universitatea de Arhitectura şi Urbanism "Ion Mincu", prin Facultatea de Urbanism, în parteneriat cu Bergen School of Architecture şi cu sprijnul Primăriei Brăila, organizează în perioada 26-28 Mai 2016 în incinta fostei Fabrici de Bere Muller, unde va avea loc evenimentul urban intitulat Brăila ACT&REACT, o acţiune inedită, dedicată tuturor brăilenilor, ce va cuprinde ateliere de lucru, activităţi artistice şi proiecţii în aer liber. Atât atelierele de lucru, cât şi activităţile artistice vor fi realizate cu sprijinul şi directa contribuţie a elevilor Liceului de Artă "Hariclea Darclée" şi ai Şcolii Populare de Artă "Vespasian Lungu" din Municipiul Brăila. În cadrul acestei acţiuni, se vor construi şi expune mici elemente de mobilier urban, instalaţii de iluminat din materiale reciclabile şi se va realiza un street-art graffiti.
Evenimentul are ca principal scop re-activarea spaţiului aferent fostei Fabrici de Bere Muller prin implicarea locuitorilor, având atât un rol recreativ, cât şi unul educativ. Ideea şi agenda de lucru aparţin echipelor de studenţi ai Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu" din Bucureşti, aceştia fiind direct implicaţi în organizarea şi realizarea evenimentului urban Brăila ACT&REACT.
Atelierele de lucru au loc în primele două zile -26-27 mai 2016, împreună cu elevii Liceului de Artă "Hariclea Darclée", iar în cea de-a treia zi - 28 mai 2016, începând cu ora 16:30 - vor avea loc reprezentaţii artistice -piesa de teatru realizată de elevii Liceului de Artă "Hariclea Darclée", muzică şi dans realizate de elevii Şcolii Populare de Arte "Vespasian Lungu", reprezentaţie muzicală şi expoziţie a lucrărilor elevilor Liceului de Artă "Hariclea Darclé şi proiecţii în aer liber.
Acest eveniment face parte din proiectul "LABORATOR BR|ILA - Abordări alternative ale periferiilor urbane în cadrul unui oraş cu creşterea stagnată (B-LAB)".
Proiectul abordează într-o manieră interdisciplinară probleme foarte actuale ale oraşelor contemporane europene - declinul demografic, stagnarea sau descreşterea economică, periferizarea şi abandonul locurilor, ignorarea şi pierderea resurselor locale de dezvoltare.
Luând ca studiu de caz oraşul Brăila, proiectul discută întregul act de planificare spaţială, mizând în primul rând pe deschiderea culturală, pe experienţa şi cunoaşterea oferite de locuitori, pe capacitatea de re-activare a interesului acestora pentru transformarea în bine a propriului oraş. Prin metode alternative şi neconvenţionale, proiectul încurajează explorarea şi exploatarea spontană a acelui potenţial aparent nesemnificativ, camuflat în activităţile cotidiene, precum şi valorificarea capacităţii locurilor periferice de a cataliza dezvoltarea locală.

Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu" din Bucureşti este cea mai prestigioasă instituţie de învăţămând superior de profil din România (înfiinţată în anul 1892) şi singura universitate din ţară care are în componenţa sa o Facultate de Urbanism, începând cu anul 1997, ce îşi propune încă de la înfiinţare menţinerea unui contact permanent cu realitatea urbană şi implicit cu toţi vectorii care o compun: sociali, economici, culturali, istorici, ş.a.m.d.
Bergen Arkitekthøgskole (BAS) a fost înfiinţată în 1986 ca alternativă la şcolile publice de arhitectură din Norvegia. De atunci s-a axat pe dezvoltarea unui program de educaţie în arhitectură cu orientare socială, devenit tradiţional, orientat spre producţia spaţială prin abordări experimentale, practice şi colaborative ale realităţii.
Această abordare este, adesea, influenţată de domenii de studiu complementare precum arta, antropologia şi ecologia. Multiple cursuri, ateliere şi evenimente găzduite de-a lungul anilor în Norvegia şi în ţări din lumea întreagă, au constituit baza dezvoltării unei relaţii deschise între educaţia şi practica de arhitectură simultan în societatea locală şi globală contemporană.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro