• este vorba despre un demers ambițios realizat în cadrul unui parteneriat dintre Consiliul Județean, Biblioteca Județeană ”Panait Istrati” Brăila și 19 unități administrativ teritoriale (UAT) din județul nostru • autoritățile brăilene au depus proiectul ”Hub-uri de dezvoltare digitală în bibliotecile publice brăilene” pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și urmează să fie demarată etapa contractuală • într-o ședință extraordinară a CJ Brăila, din 15 mai, a fost aprobată o modificare a hotărârii inițiale ce viza acest proiect, cheltuielile, dar și Acordul de parteneriat pentru realizarea sa
Biblioteca Județeană ”Panait Istrati” Brăila și alte 23 de biblioteci din orașele și comunele brăilene urmează să fie dotate cu echipamente IT moderne, dar și să ajute la creșterea competențelor digitale ale cetățenilor în cadrul unui proiect pe fonduri primite prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Este vorba despre un demers ambițios realizat în parteneriat între bibliotecă, Consiliul Județean Brăila și alte 19 Unități Administrativ Teritoriale din județul nostru, care de curând a mai bifat o etapă. Concret, consilierii județeni au aprobat în cadrul unei ședințe extraordinare a instituției, din 15 mai, o modificare a unei hotărâri mai vechi, din 23 ianuarie 2024, privind aprobarea proiectului intitulat ”Hub-uri de dezvoltare digitală în bibliotecile publice brăilene”. Finanțarea se face prin PNRR, în cadrul apelului de proiecte nr. 2 cu titlul ”Finanțarea bibliotecilor pentru a deveni hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale”, Pilonul II, Componenta C7 – Transformare digitală, Investiția I17, ”Scheme de finanțare pentru biblioteci pentru a deveni hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale”. Cu această ocazie membrii CJ au aprobat cheltuielile legate de proiect, dar și Acordul de parteneriat pentru realizarea sa.
De ce a fost nevoie de o revenire asupra proiectului? După cum se precizează în referatul de aprobare, pentru a accesa această finanțare nerambursabilă, CJ Brăila a aprobat încă din 30 ianuarie 2024 acordul de parteneriat între Județul Brăila, în calitate de lider de parteneriat, bibliotecă și cele 19 UAT-uri care au în proprietate/administrare bibliotecile ce fac obiectul proiectului. De asemenea, a dat încă de atunci undă verde proiectului în sine, dar și cheltuielilor legate de acesta.
Acum, ”Prin Nota de aprobare a finanțării (…)/30.04.2025 (…), Direcția Generală Organismul Intermediar pentru Promovarea Societății Informaționale (OIPSI) a informat că, în urma finalizării procesului de evaluare și selecție, proiectul va fi finanțat cu sprijinul PNRR și se demarează etapa contractuală”, se explică în referatul de aprobare al proiectului.
Potrivit aceleiași surse, în etapa actuală, pe lângă alte documente, conform Ghidului solicitantului este necesară redepunerea hotărârii de aprobare a proiectului și a cheltuielilor legate de acesta, a valorii totale cu menționarea denumirii complete a proiectului, corelat cu valorile din bugetul final și Acordul de parteneriat conform modelului anexat în Ordinul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării nr. 20373/31.01.2024, care conține drepturile și obligațiile părților în vederea implementării și asigurării sustenabilității proiectului, conform prevederilor ghidului solicitantului.
Biblioteca din Comuna Grădiștea, hub de dezvoltare a competențelor digitale
Așa cum se arată în documentația aflată la mapa consilierilor județeni, obiectivul general al acestui proiect interesant, vizează îmbunătățirea competențelor digitale de bază ale cetățenilor din comunitățile cu acces limitat la formarea digitală și ale grupurilor defavorizate din Județul Brăila și implicit din regiune. Acest lucru se va realiza prin renovarea și dotarea cu echipamente TIC (Tehnologia Informației și Comunicațiilor) și echipamente tehnice a unei biblioteci din mediul rural și totodată prin echiparea unui număr de 21 de biblioteci județene, orășenești, rurale cu echipamente informatice noi.
Cu alte cuvinte, se propune renovarea unei biblioteci din mediul rural (UAT Grădiștea) și echiparea acesteia cu calculatoare și echipamente tehnice, pentru a fi transformată în hub de dezvoltare a competențelor digitale. Totodată, dotarea unui număr de 21 de biblioteci cu echipamente informatice, precum și formarea unui număr minim de 2.500 de cetățeni din comunitățile defavorizate pentru dezvoltarea competențelor digitale de bază.
Valoarea totală eligibilă a proiectului este în cuantum de 2.098.823,79 lei, din care valoarea totală nerambursabilă din PNRR este de 1.763.717,47 lei, în timp ce 335.106,32 lei reprezintă valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile din bugetul de stat.
Astfel, a fost modificată și înlocuită Anexa prevăzută la art. 2 al Hotărârii CJ Brăila din ianuarie 2024, la fel și art. 3, care vorbește despre valoarea proiectului. Celelalte prevederi inițiale rămân neschimbate.
Părțile implicate sunt: UAT Județul Brăila, Biblioteca Județeană ”Panait Istrati” Brăila, Comuna Grădiștea, Orașele Făurei, Ianca, Însurăței, Comunele Cazasu, Chiscani, Gemenele, Măxineni, Movila Miresii, Racovița, Romanu, Roșiori, Salcia Tudor, Stăncuța, Șuțești, Traian, Unirea, Bărăganul, Scorțaru Nou.
Trebuie subliniat că UAT Comuna Stăncuța are două sedii: Biblioteca Stăncuța și Biblioteca Cuza Vodă. La fel și Comuna Unirea: Biblioteca Unirea și Biblioteca Valea Cânepii. Proiectul are termen de finalizare 30 iunie 2026.
”Este un proiect de 400.000 euro pe care îl vom implementa cu ajutorul Bibliotecii Județene «Panait Istrati» Brăila, cu foarte multe primării din județul nostru. Sunt 21 de parteneri în acest proiect”, a declarat președintele CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac (șeful PSD Brăila), în timpul ședinței.
Proiectul a fost aprobat cu votul majorității. Consilierul județean PSD Andrei Ionuț Ichim a anunțat că nu participă la vot.