* licitația este împărțită în trei loturi, iar CJ este dispus să aloce peste 4,6 milioane pentru componenta “Corn”, peste 4,2 milioane pentru componenta “Lapte și produse lactate” și aproape 2 milioane lei pentru fructe * ofertele se depun până la sfârșitul lunii septembrie, ceea ce înseamnă că produsele vor ajunge în școli cu întârziere * vina este a ministerului Educației
Consiliul Județean Brăila organizează licitație pentru cornul, laptele și fructele destinate elevilor din școlile brăilene prin “Programul pentru școli al României”. Luna aceasta, în SEAP, CJ a lansat anunțul privind încheierea unui acord cadru pentru următorii doi ani școlari (2021-2022 și 2022-2023), valoarea minimă a contractului fiind de 5,4 milioane lei, fără TVA, iar valoarea maximă pe care CJ este dispus să o plătească fiind de aproape 11 milioane lei, fără TVA.
Potrivit anunțului din SEAP, licitația este împărțită pe trei loturi. Pentru componenta “Corn” valoare maximă este de 4.660.656 lei fără TVA, pentru componenta “Lapte și produse lactate” valoarea maximă este de 4.268.000 lei fără TVA, în timp ce pentru componenta fructe (mere) valoarea maximă este de aproape 2 milioane lei fără TVA.
Ofertele se depun până pe 30 septembrie, ceea ce înseamnă că produsele vor ajunge la elevi după începerea anului școlar. Prin comparație, acum doi ani, CJ organiza licitația cu mult înainte de începerea noului an școlar. Întrebat de ce a fost demarată licitația târziu, președintele CJ, Francisk Chiriac, ne-a declarat că lucrurile au fost ținute în loc de Ministerul Educației, care a întârziat cu elaborarea normele metodologice. De asemenea, întrebat ce s-a întâmplat cu produsele din acest program în anul școlar precedent, având în vedere că elevii au învățat mai mult în online și nu au mai primit laptele și cornul, Chiriac ne-a declarat că fondurile alocate pentru acest program s-au întors la Guvern. De altfel, președintele CJ a afirmat că trebuie ca toți actorii implicați în implementarea acestui program ar trebui să discute și să găsească o soluție pentru ca produsele să ajungă la elevi, mai ales în contextul în care școlile se pot închide din nou din cauza pandemiei.
Precizăm că programul “Lapte-corn” presupune acordarea gratuită de fructe proaspete, lapte și produse lactate și de produse de panificație pentru preșcolarii din grădinițele cu program normal de 4 ore de stat autorizate/acreditate și particulare acreditate și pentru elevii din învățământul primar și gimnazial de stat și particular. Acordarea acestor produse se face în limita unei valori zilnice/preșcolar/elev, care cuprinde prețul integral de achiziție a produselor, inclusiv taxa pe valoarea adăugată, cheltuielile de transport, distribuție și depozitare a acestora, după caz.
Acum doi ani, câștigătorul licitației organizate de Consiliul Județean a fost firma SC Alpiline SRL.