Administrația Chiriac. Modernizarea terenului de fotbal din Râmnicelu | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Administrația Chiriac. Modernizarea terenului de fotbal din Râmnicelu

• este vorba despre un proiect de cofinanțare de către Consiliul Județean Brăila a unei investiții propuse de comuna Râmnicelu, de modernizare a terenului de sport cu gazon sintetic de fotbal și de sintetizare verticală a suprafețelor adiacente acestuia • valoarea totală a acestui obiectiv se ridică la peste 376.000 lei, din care CJ Brăila s-a angajat să cofinanțeze cu peste 197.000 lei • Consilierul județean PNL Brăila Alexandru Bucălău a acuzat că ordinea proiectelor selectate pentru cofinanțare se face discreționar, după culoarea politică a primarilor • președintele CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac, a negat acuzațiile și a explicat că o comisie analizează proiectele și le propune mai departe spre finanțare, când documentația este în regulă

 

Consilierii județeni au aprobat recent un proiect propus spre cofinanțare de către comuna Râmnicelu, care vizează modernizarea și dotarea cu gazon sintetic pentru fotbal a terenului de sport din localitate, precum și sistematizarea verticală a suprafețelor adiacente. Mai precis, o asociere între Județul Brăila prin Consiliul Județean Brăila cu Râmnicelu, prin Consiliul Local al comunei, pentru cofinanțarea și realizarea acestui obiectiv de investiții. Proiectul a fost introdus suplimentar pe ordinea de zi a ședinței ordinare a CJ Brăila din 30 iulie.

Valoarea totală a acestui obiectiv de investiții este de 376.311 lei cu TVA, din care construcția plus montajul înseamnă 329.875 lei cu TVA. De la nivelul comunei Râmnicelu au fost întocmite documentații tehnico-economice și s-a alocat suma de 178.386 lei cu TVA pentru cofinanțare. De asemenea, contribuția Consiliului Județean pentru cofinanțarea și realizarea obiectivului asocierii este în sumă de 197.925 lei cu TVA și va fi suportată din bugetul propriu al județului Brăila pe anul 2024.

Potrivit unei anexe a proiectului de hotărâre care vizează indicatorii tehnico-economici aprobați de Consiliul Local Râmnicelu înainte să depună acest obiectiv spre cofinanțare la CJ Brăila, reiese că se vor realiza următoarele lucrări: rigole carosabile, parcare auto, încadrare bordură mare, trotuare, rampă acces intrare teren, rampă acces parcare. Durata întregii investiții ar trebui să fie de 12 luni, după cum se mai arată în documentația semnată de primarul comunei Râmnicelu, Lucian Chiru.

Pe scurt, contribuția CJ Brăila la această investiție înseamnă 60% din valoarea lucrărilor de construcție plus montaj.

 

Liberalii, nemulțumiți de modul cum sunt selectate proiectele pentru cofinanțări

După cum reiese din referatul de aprobare al proiectului cofinanțării, autoritățile deliberative au posibilitatea colaborării sau asocierii prin realizarea unor lucrări și servicii publice locale, ce se fac pe bază de contracte de asociere în care sunt cuprinse sursele de finanțare, reprezentând contribuția fiecărei autorități a administrației publice locale. Totul în vederea stimulării asocierii Unităților Administrativ Teritoriale pentru realizarea unor proiecte de interes comun, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani. În acest context, CJ Brăila a adoptat în februarie 2024 un regulament pentru finanțarea acestor asocieri. De asemenea, a stabilit că suma totală prevăzută în buget pentru astfel de parteneriate este de 12.000.000 lei. Și așa cum am precizat și în alte ediții ale cotidianului ”Obiectiv – Vocea Brăilei”, Consiliul Județean a decis să cofinanțeze investiții doar în domenii specifice: învățământ, tineret, sport și spații de recreere; sănătate; cultură și monumente istorice; infrastructură rutieră și edilitară (drumuri/străzi interioare); drumuri comunale; precum și în infrastructură areal de tip balnear. Toate aceste proiecte sunt analizate de către o comisie formată din specialiști ai instituției înainte de a ajunge pe ordinea de zi pentru a putea beneficia de cofinanțare în urma votului consilierilor.

Ei bine, după aprobarea proiectului, la rubrica ”Alte probleme”, consilierul județean PNL Brăila Alexandru Bucălău a acuzat că proiectele sunt alese la cofinanțare pe criterii politice și nu în ordinea depunerii lor de către primari, așa cum i s-ar părea corect. Acesta a dorit să fie lămurit în ce măsură proiectul din Râmnicelu, care a fost depus în luna iunie a acestui an, a fost ales pentru a primi cofinanțare din partea CJ Brăila înaintea unui alt proiect al comunei Frecăței, depus încă din luna aprilie.

”Domnule președinte, care este motivul pentru care tratați discreționar proiectele de asociere  dintre CJ Brăila cu UAT-urile din Județul Brăila? În speță, UAT Frecăței a depus un proiect de asociere în luna a patra, care este aproape gata, iar dumneavoastră nu l-ați pus pe ordinea de zi. În schimb, am avut un proiect de la Râmnicelu, care a fost depus în luna a șasea. Spuneți-ne și nouă care este motivul?!”, a declarat Bucălău, revoltat.

Președintele CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac (șeful PSD Brăila), a explicat că o comisie analizează proiectele și le propune mai departe spre cofinanțare când toate documentele sunt în regulă, iar la proiectul din Frecăței încă se așteaptă clarificarea unor aspecte tehnice.

”Păi tocmai dumneavoastră v-ați răspuns. Proiectul e aproape gata. Comisia hotărăște. Dacă proiectul nu este gata, dacă e «aproape gata» nu intră pe ordinea de zi! Chiar și dumneavoastră ați spus că este aproape gata. Comisia hotărăște dacă finanțăm sau nu. Dacă lucrurile sunt în regulă. V-am explicat de atâtea ori!”, a declarat Chiriac.

Proiectul propus de comuna Râmnicelu a fost aprobat cu unanimitate de voturi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro