Mergi la conţinutul principal

Administrația Dragomir. Ajutoare pentru patru familii din Chercea, afectate de un incendiu puternic

• consilierii municipali au aprobat, recent, acordarea unor ajutoare în bani pentru patru familii din Cartierul Chercea ale căror locuințe au fost distruse sau afectate în urma unui incendiu ce a avut loc la începutul lunii iunie • este vorba despre o sumă totală de 44.000 lei • două familii au primit câte 15.000 lei fiecare, în timp ce alți doi proprietari 8.000 lei, respectiv 6.000 lei, în funcție de pagubele înregistrate • sumele sunt acordate din bugetul Direcției de Asistență Socială Brăila

 

Primăria Brăila a venit în ajutorul a patru familii din Cartierul Chercea care la începutul lunii iunie au trecut prin momente grele, după ce un incendiu le-a distrus casele sau le-a creat pagube costisitoare. În ședința ordinară a Consiliului Local Municipal (CLM) Brăila din 25 mai au fost aprobate patru proiecte referitoare la acordarea de ajutoare de urgență pentru patru proprietari care au suferit pagube în urma incendiului ce a avut loc pe Str. 24 Ianuarie 1859, în data de 1 iunie. Valoarea totală a sumei acordate de municipalitate se ridică la 44.000 lei, însă a fost împărțită diferit în cazul celor patru proprietari, în funcție de nivelul pagubelor. Mai exact, doi (care locuiesc la aceeași adresă) au primit câte 15.000 lei, unul 8.000 lei și un altul 6.000 lei.

Potrivit rapoartelor proiectelor de hotărâri, în cazul proprietarilor de pe Str. 24 Ianuarie 1959 nr. 7, locuința care a suferit cele mai mari pagube și unde municipalitatea a decis să aloce câte 15.000 lei ca ajutor, banii au fost alocați pentru reabilitarea parțială exclusiv a zonei de locuit (fără anexe gospodărești), respectiv achiziționarea materialelor de construcție, precum și manopera aferentă lucrărilor de reabilitare. După cum reiese din documentele atașate proiectului, conform procesului-verbal de intervenție întocmit de reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Dunărea” al Județului Brăila, la fața locului, în urma incendiului casa a suferit foarte multe pagube. A ars acoperișul din scândură învelit cu tablă, tavanele din scândură cu izolație de vată și rigips, toată instalația electrică, mașina de spălat, o ladă frigorifică, au fost distruse o serie de acte importante, un televizor, două geamuri termopan. De asemenea, s-au deteriorat din cauza temperaturii și a fumului o serie de alte lucruri, mobilierul, cca 80 mp de parchet laminat, mobilierul din băi, electronice și electrocasnice, s-au spart două geamuri Termopan, o ușă culisantă Termopan, figidere, aragaze, două aparate de Aer Condiționat, două centrale termice și altele.

 

Pagube serioase și la casele din apropiere

În cazul proprietarului de la adresa 24 Ianuarie 1859, nr. 9, care a primit ajutorul de 8.000 lei, potrivit datelor aflate la mapa consilierilor, locuința este construită din paiantă cu învelitoare de tablă, fiind formată din șase camere. Aceasta este racordată la rețelele de gaze naturale, energie electrică și apă/canal, încălzirea realizându-se cu gaze naturale. În urma incendiului, a ars acoperișul din scândură acoperit cu tablă, tavanele din scândură, o bicicletă, diverse scule și un congelator. S-a deteriorat tencuiala pe tavane (cca 16 mp), mobila din bucătărie, un uscător de rufe, un cuptor electric, un frigider, un cuptor cu microunde.

În ceea ce privește casa de pe Str. 24 Ianuarie 1859 nr. 7bis, unde ajutorul Primăriei este de 6.000 lei, potrivit investigației pompierilor, în timpul incendiului au ars 7m liniari de pazie și florărie. S-a deteriorat tencuiala de pe pereții exteriori (cca 30 mp), plăci de azbociment (cca 30 mp), trei geamuri și o ușă termopan cu tâmplărie PVC, uluce (7 m liniari), un burlan (12 m liniari).

După cum se precizează în rapoartele proiectelor, toți proprietarii afectați de incendiu au declarat că nu aveau încheiată o poliță de asigurare obligatorie a locuinței.

În cazul proprietarilor care au primit ajutoarele în sume ceva mai mici, familiile locuiesc în continuare în locuințele afectate de incendiu, deoarece pagubele nu au impus evacuarea locatarilor.

În toate cele patru situații, acordarea ajutorului de urgență nu este condiționat de venitul net realizat pe membru de familie, de deținerea de alte bunuri imobile sau mobile sau de achitarea obligațiilor de plată către bugetul local. Totodată, proprietarii au obligația de a face dovada utilizării integrale a sumelor, în scopul acordat, în termen de șase luni de la data plății, prin facturi fiscale însoțite de bon fiscal sau chitanță, emise după data acordării ajutorului. În caz contrar, Primăria va proceda la recuperarea sumelor, în condițiile legii.

Acordarea ajutoarelor se realizează prin dispoziția Primarului Municipiului Brăila, din bugetul Direcției de Asistență Socială (DAS) Brăila, care va efectua plata prin virament bancar în conturile indicate de solicitanți.

Toate proiectele au fost aprobate cu unanimitate de voturi.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro