• consilierii municipali au aprobat, recent, majorarea nivelului alocației zilnice de hrană pentru persoanele cu o situație financiară precară • suma alocată zilnic a crescut de la 16 lei la 22 lei • după cum se menționează în acest proiect, justificarea pentru majorarea alocației de hrană se datorează creșterii prețurilor de consum, a ratei inflației, precum și a salariului minim pe economie • pentru perioada 1 mai – 31 decembrie 2025, la un număr de 100 de porţii, suma totală se ridică la 539.000 lei
Veste bună pentru beneficiarii serviciilor de cantină de ajutor social din Brăila. Consilierii municipali au aprobat, recent, majorarea de la 1 mai a alocaţiei zilnice de hrană/persoană de la 16 lei la 22 lei. Decizia a fost luată la finalul lunii martie ca urmare a creșterii prețurilor de consum, a ratei inflației, dar și a salariului minim pe economie şi va fi pusă în aplicare prin Direcţia de Asistenţă Socială (DAS) Brăila.
În raportul de specialitate se precizează că autoritățile publice locale trebuie să își asume rolul de a asigura protecția socială a tuturor membrilor comunității, prin măsuri de prevenire a excluziunii sociale, în baza principiilor generale pe care se întemeiază sistemul de asistență socială, universalitatea, respectarea demnității umane, solidaritatea socială, parteneriatul, subsidiaritatea, participarea beneficiarilor, transparența și nediscriminarea. Din aceeaşi sursă aflăm că în subordinea autorității locale nu funcționează nicio cantină socială, astfel că serviciile sociale de cantină se asigură prin furnizori de servicii sociale privați, în conformitate cu art. 61, alin. (2) din Legea asistenței sociale, nr. 292/2011.
Potrivit Legii nr. 208/1997 privind cantinele de ajutor social, beneficiare pot fi mai multe categorii de persoane: Copiii în vârstă de până la 18 ani aflați în întreținerea familiilor a căror venit net mediu lunar pe o persoană în întreținere este sub nivelul venitului net lunar, pentru o persoană singură, luat în calcul la stabilirea venitului minim de incluziune; tinerii care urmează cursuri de zi la instituțiile de învățământ ce funcționează în condițiile legii, până la terminarea acestora, dar fără a depăși vârsta de 25 de ani, respectiv 26 de ani în cazul celor care urmează studii superioare cu o durată mai mare de cinci ani, care se află în prima situație expusă; persoanele ce beneficiază de venit minim de incluziune sau de alte ajutoare bănești acordate în condițiile legii și al căror venit este de până la nivelul venitului net lunar pentru o persoană singură, luat în calcul la stabilirea venitului minim de incluziune; de asemenea, pensionarii; persoanele care au împlinit vârsta de pensionare, aflate într-una dintre situațiile de a fi izolate social, de a nu avea susținători legali sau de a fi lipsite de venituri; totodată, invalizii și bolnavii cronici; precum și orice persoană care, temporar, nu realizează venituri.
Și persoanele ce realizează venituri care se situează peste nivelul venitului net lunar, pentru o singură persoană, luat în calcul la stabilirea venitului minim de incluziune, pot beneficia de serviciile cantinei de ajutor social, dar cu plata unei contribuții de 30% din venitul pe persoană, fără a depăși costul meselor servite, calculat pe aceeași perioadă. Bineînțeles este vorba tot despre persoane îndreptățite să beneficieze de aceste servicii. Venitul net lunar al persoanei care beneficiază contracost de serviciul social reprezintă totalitatea veniturilor realizate în condițiile legii, cu excepția veniturilor/formelor de sprijin ale căror norme de reglementare prevăd că nu sunt luate în calcul la stabilirea altor drepturi și obligații.
Serviciile prestate cu ajutorul unui privat
Aşa cum am precizat, potrivit raportului de specialitate al proiectului, până la această nouă hotărâre a CLM Brăila, nivelul alocației zilnice de hrană/persoană, alocația de hrană pentru cantina socială a fost în cuantum de 16 lei/persoană, în baza unei hotărâri mai vechi a Consiliului, din 2022.
”Majorarea cuantumului alocației zilnice de hrană pentru beneficiarii prevederilor Legii nr. 208/1997 reprezintă o necesitate, motivat de faptul că alocația de hrană de 16lei/zi/persoană nu mai poate asigura o alimentație sănătoasă, echilibrată din punct de vedere cantitativ și calitativ”, se specifică în documentele aflate la mapa consilierilor.
În momentul aprobării acestei hotărâri, municipalitatea avea semnat un contract de prestări servicii de cantină cu Fundația Sf. Spiridon ”Steaua Magică”, încheiat în 25 octombrie 2024, cu un act adițional din luna decembrie, valabil pentru perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2025. Aceasta asigură un număr de 91 de porții pe zi.
”Prin adresa nr. 345/31.01.2025 înregistrată la Direcția de Asistență Socială Brăila (…), Direcția Regională de Statistică Brăila aduce la cunoștință faptul că, rata anuală a inflației în luna decembrie 2024 comparativ cu luna decembrie 2023 a fost 5,1%, iar indicele prețurilor de consum în luna decembrie 2024, comparativ cu luna noiembrie 2023 a fost 100,29%. De asemenea, rata medie a modificării prețurilor de consum în ultimele 12 luni (ianuarie – decembrie 2024), raportată la precedentele 12 luni (ianuarie-decembrie 2023) a fost 5,6%. Conform Scrisorii-Cadru privind contextul macroeconomic, (...)evoluția creșterii economice a fost de 2,4% în anul 2023 și 1,00% în anul 2024, pentru anul 2025 fiind estimată o creștere economică de 2,5%. Totodată, creșterea salariului minim brut pe economie de la 3.000 lei în anul 2023, la 3.300 lei, ulterior 3.700 lei în anul 2024 și 4.050 în anul 2025 a generat o creștere a costurilor cu forța de muncă. Creșterea prețurilor de consum, a ratei inflației, precum și a salariului minim pe economie, justifică creșterea nivelului alocației de hrană ”, se mai explică în raport.
Din același document aflăm că în cuantumul de 22 lei stabilit ar trebui să fie asigurate două mese pe zi. De asemenea, că raportându-se la acest nivel minim de 22 lei/persoană al alocației zilnice de hrană, cheltuielile bugetare aferente anului 2025 (perioada 01.05.2025-31.12.2025) pentru un număr mediu de 100 de porții, au fost estimate că se vor ridica la suma de 539.000 lei (22 lei/porție x 100 porții x 245 zile). În raport se mai precizează că suma aferentă serviciului social masă la cantina socială a fost fundamentată în bugetul acestui an. Aceeași sursă punctează că hrana se distribuie, de regulă, o dată pe zi, la sediul cantinei sau prin punctele de servire organizate în acest scop. Totodată, că prestatorul asigură gratuit transportul hranei, o dată pe zi, pentru persoanele care nu se pot deplasa la sediul cantinei, din motive obiective ce au rezultat în urma unei anchete sociale.
Proiectul a fost aprobat cu unanimitate de voturi.