Condamnat în anul 2013 cât pentru o crimă, omul de afaceri Adrian Mihail Drăgan, administratorul SC "Agrodunărea Tractorul Service" SRL, a scăpat definitiv de acuzaţii, după ce instanţa supremă a dispus, zilele trecute, încetarea procesului penal, urmare a prescrierii răspunderii penale şi aplicării legii penale mai favorabile. Apariţia noilor coduri şi împăcarea părţilor l-au scăpat pe Drăgan de răspundere penală, după câţiva ani de la săvârşirea faptelor.
Trimis în judecată în noiembrie 2011, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, abuz de încredere şi emitere de file cec în alb, Adrian Mihail Drăgan, 50 de ani, administratorul SC "Agrodunărea Tractorul Service" SRL, a fost condamnat (de către Tribunalul Brăila) la o pedeapsă-record de 11 ani de închisoare, la sfârşitul lunii ianuarie 2013. Aceeaşi instanţă l-a obligat pe Drăgan la plata unor despăgubiri uriaşe, de peste 2,6 milioane de lei, către partenerii de afaceri pe care i-a prejudiciat.
În noiembrie acelaşi an, afaceristul brăilean a câştigat confruntarea cu procurorii: Curtea de Apel Galaţi a decis că nu se face vinovat de săvârşirea infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, reducându-i, astfel, pedeapsa la doar 3 ani şi 6 luni de închisoare (pentru abuz de încredere şi emitere de file CEC în alb). CA Galaţi a decis, de asemenea, reducerea cuantumului despăgubirilor, de la 2.603.586, 51 lei cât era iniţial la 1.824.416,25 lei, după ce unul dintre partenerii de afaceri a renunţat la pretenţii. La trimiterea în judecată a afaceristului, părţile civile solicitaseră daune de 11,4 miliarde de lei vechi şi peste 100.000 dolari.
La sfârşitul anului trecut, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a admis recursul lui Adrian Drăgan şi a dispus încetarea procesului penal declanşat în urmă cu mai bine de trei ani, făcând aplicarea legii penale mai favorabile. Astfel, noile coduri - Codul penal şi Codul pe procedură penală, intrate în vigoare la 1 februarie 2014 - l-au scăpat pe Drăgan, definitiv, de răspundere penală.
Magistraţii ÎCCJ au menţinut, totuşi, sechestrul asigurător aplicat, încă din anul 2010, asupra bunurilor mobile şi imobile ale afaceristului, inclusiv asupra imobilului din strada Roşiori nr. 341, deţinut de Adrian Drăgan în indiviziune. Doi dintre partenerii de afaceri păgubiţi de patronul brăilean - Popescu Elena Mihaela şi SC "Soufflet Malţ România" SA Buzău - pot deschide acţiune civilă, pentru recuperarea prejudiciilor.
Un singur exemplu este relevant pentru diferenţele dintre vechiul şi noul Cod penal. Înşelăciunea era pedepsită, până în februarie anul trecut, cu 10 până la 20 de ani de închisoare, acum pedeapsa este cuprinsă între 1 şi 5 ani.
Adrian Mihail Drăgan a mai fost trimis în judecată şi condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, pentru trafic de influenţă, procurorii DNA acuzându-l că a pretins 12.000 de euro pentru a interveni pe lângă judecătorii Curţii de Apel Galaţi care aveau spre soluţionare un dosar civil, "în scopul pronunţării unei hotărâri judecătoreşti favorabile unei societăţi comerciale din Brăila". Condamnarea a rămas definitivă în anul 2013, la ÎCCJ.
Sute de tone de grâu vândute fără acordul proprietarului
Adrian Mihail Drăgan a fost trimis în judecată în noiembrie 2011, de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, sub trei capete de acuzare: înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, abuz de încredere şi emitere de file cec în alb. Potrivit procurorului care a supravegheat cercetările, "în perioada 2008-2010, Drăgan Adrian Mihail, în calitate de administrator al SC «Agrodunărea Tractorul Service» SRL, a iniţiat o serie de relaţii comerciale prin care a vătămat interesele mai multor societăţi comerciale cărora le-a provocat prejudicii însemnate. Este de precizat faptul că, în perioada 17 iunie 2008 - 17 iunie 2009, învinuitul Drăgan Adrian Mihail s-a aflat în interdicţie bancară. Modul de operare evidenţiat din probe relevă o succesiune de acte de natură penală, fiecare nouă acţiune infracţională având implicaţii în acoperirea unor pagube anterioare".
Astfel, în ianuarie 2009, Popescu Elena Mihaela a formulat plângere penală împotriva patronului brăilean, acuzându-l că a vândut fără acordul său 355.900 kilograme de grâu pentru sămânţă şi solicitând despăgubiri de peste 113.000 de dolari. Părţile încheiaseră, în anul 2008, un contract de prestări servicii, prestatorul "Agrodunărea TS" SRL Brăila urmând să păstreze în depozitele sale cerealele PF Popescu Elena. Astfel, recolta anului 2008, aparţinând Elenei Popescu, a ajuns în depozitele firmei patronate de Drăgan.
Din cantitatea de 356 de tone de grâu, precizează anchetatorii, la solicitarea proprietarului, au fost vândute 11,6 tone, iar restul a rămas în depozit, în vederea însămânţării. În ianuarie 2009, când a venit să verifice grâul rămas, Elena Popescu a constatat că depozitele erau goale. Deşi încasase banii pe grâul vândut fără acordul proprietarului, Drăgan nu i-a remis acestuia, folosindu-i pentru alte plăţi, considerate "urgente", în interesul propriei societăţi. Mai mult, inculpatul a declarat că ar fi avut acordul verbal al Elenei Popescu, pentru vânzarea grâului depozitat.
SC "Mondistar" SRL Galaţi a sesizat poliţia pe 20 martie 2009, acuzându-l pe afaceristul brăilean că ar fi vândut fără acordul său 110 tone îngrăşăminte aflate în custodie (în baza unui contract de vânzare-cumpărare). Ulterior, firma gălăţeană a recuperat contravaloarea îngrăşămintelor, astfel că procurorii au dispus scoaterea de sub urmărire penală (SUP).
Potrivit procurorilor, în anul 2008, Adrian Drăgan a indus în eroare SC "Limagraine Central Europe SE Franţa" - Sucursala Otopeni, cu prilejul contractelor încheiate cu această societate, emiţând două file CEC în timp ce se afla în interdicţie bancară. Societatea prejudiciată reclama, în acel moment, 482.797,29 lei despăgubiri.
SC "Sofflet Malţ România" Buzău a formulat, de asemenea, plângere penală împotriva lui Adrian Mihail Drăgan, în august 2009, pe motiv că afaceristul a dispus pe nedrept de cantitatea de 701 tone orzoaică pentru bere, proprietatea societăţii menţionate, pe care acesta o avea în custodie. Paguba reclamată depăşea 651.000 de lei.
Nu în ultimul rând, administratorul SC "Agrodunărea TS" SRL Brăila a emis o filă CEC care nu a fost completată conform legii la toate rubricile obligatorii, ci doar semnată şi ştampilată, documentul bancar fiind emis pentru garantarea achitării produselor achiziţionate de la SC "Prutul" SA Galaţi. Societatea solicita penalităţi de întârziere, cu toate că marfa fusese plătită. Nereguli au fost semnalate când inculpatul a emis o filă CEC completată necorespunzător, pentru garantarea achitării produselor achiziţionate de la SC "Miti Geo" SRL Murighiol.
Pentru toate aceste fapte, Tribunalul Brăila l-a condamnat pe Adrian Drăgan la 11 ani de închisoare, în ianuarie 2013. După intrarea în vigoare a noului Cod penal însă, Drăgan a scăpat definitiv de acuzaţii.