Proiectul APAN de la Caporalul Muşat intră într-o nouă etapă: aceea în care timpul costă bani. Circa 4.000 euro lunar. În această lună expiră termenul de graţie de 12 luni în care concesionarul, adică omul de afaceri Mircea Andreev prin APAN Motors, era scutit de la plata redevenţei de circa 52.000 euro anual. Practic, de acum înainte orice întârziere în implementarea proiectului de la Muşat - şi vorbim aici despre construirea unui complex comercial, spaţii de alimentaţie publică, o bretea rutieră, plus sens giratoriu -, se face pe cheltuiala APAN. La finele săptămânii trecute, mini-Parlamentul local s-a întrunit în şedinţă extraordinară, două dintre subiectele abordate vizând tocmai acest proiect investiţional de la Caporalul Muşat, iar în final consilierii şi-au dat girul pentru continuarea afacerii. Mai precis, ei au aprobat, pe de o parte, scoaterea la licitaţie a 3 clădiri pe care concesionarul APAN s-a hotărât să nu le demoleze, iar, pe de altă parte, modificarea unui articol dintr-o HCLM din decembrie 2013 vizând acelaşi proiect investiţional. Şi unul şi celălalt sunt puncte nevralgice în acest proiect fără de care nu se putea înainta.
Afacerea APAN în proiectul Caporalul Muşat a fost împinsă într-o nouă etapă de implemnetare a proiectului investiţional odată ce consilierii municipali au aprobat vineri, 13 iunie, fără prea multe discuţii, două proiecte de HCLM vizând strict investiţia promisă de APAN la unitatea militară desfiinţată, situată viziavi de fostul restaurant Ciocârlia: "Scoaterea la licitaţie publică în vederea concesionării a construcţiilor C30, C31 şi C34 situate în municipiul Brăila strada Călăraşilor nr. 220, lot1, lot 2/1/53 NCP 85081, construcţii ce aparţin domeniului privat al municipiului Brăila în vederea reabilitării acestora" iar cea de a doua hotărâre, "Modificarea HCLM Brăila nr. 416/17.12.2013 referitoare la aprobarea măsurilor necesare punerii în aplicare a Planului Urbanistic Zonal Caporal Muşat". Concesionarea clădirilor la licitaţie este o bizarerie dacă ţinem cont de faptul că terenul pe care sunt amplasate a fost deja concesionat.
Iniţial, consilierul PDL, Simona Drăghincescu şi Ionel Alexandru de la PNG au cerut scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului cu organizarea licitaţiei pentru concesionarea celor 3 clădiri, însă propunerea a fost respinsă. La capitolul discuţii, Drăghincescu a luat cuvântul dorind să explice că oricum viitoarea licitaţie este "servită" pentru că este puţin probabil ca altcineva în afară de APAN să se încumete să participe la procedura de concesionare. "Vă reamintesc tuturor că terenul de sub aceste clădiri este deja concesionat, iar acum se fac licitaţii pentru nişte clădiri care se găsesc pe un teren deja adjudecat. Vă daţi seama cine o să vină la această licitaţie pentru trei clădiri. Cine o să vină să liciteze pentru nişte clădiri când terenul de sub acestea este deja licitat de altcineva? Deci facem o licitaţie ca să ne aflăm în treabă! Mai bine le dădeaţi prin încredinţare directă că era cam acelaşi lucru". La momentul votului, atât proiectul privind organizarea licitaţiei cât cel de modificare a HCLM privind PUZ-ul pentru Caporalul Muşat au trecut cu majoritate de voturi. Au votat împotriva scoaterii la licitaţie a clădirilor cei doi consilieri PDL-işti Marian Fusea şi Simona Drăghincescu, consilierul Laurenţiu Chiru de la PNŢCD şi cei doi consilieri PP-LC Ene Tache şi Paraschiva Paraschiv.
Ca un scurt remember, anul trecut, la solicitarea celor de la CORA, care voiau să construiască un hypermarchet în oraş, municipalitatea a organizat o licitaţie pentru concesionarea unui lot de teren în suprafaţă de puţin peste 4 hectare pe amplasamentul fostei unităţi militare. În mod surprinzător, la data organizării primei licitaţii, cei de la CORA n-au mai dat niciun semn de viaţă. Pe fir însă a intrat APAN Motors care a făcut ofertă, însă fiind singurul participant nu s-a făcut atribuirea, cerinţa minimă fiind de doi ofertanţi. La a doua licitaţie, în vara anului trecut, APAN a câştigat contractul contra unei redevenţe de circa 52.000 euro anual (preţul de pornire a licitaţiei era de circa 45.000 euro/an), pentru o perioadă de 49 de ani. În linii mari, şi-a asumat obligaţia de a realiza un centru comercial, spaţii de petrecere a timpului liber, zone de almentaţie publică, zonă dedicată copiilor, circulaţii pietonale largi, plus realizarea în zona intersecţiei Calea Călăraşilor cu strada Celulozei a unui sens giratoriu şi a unei şosele care să străbată unitatea militară pentru a face legătura cu Şoseaua Buzăului.
Licitaţia ar putea avea loc, cel mai devreme, luna viitoare
Tot pe cheltuiala concesionarului, urma să fie demolate toate corpurile de clădiri existente pe terenul fostei unităţi militare. Numai că, între timp, APAN s-a hotărât că 4 clădiri ar merita să fie menţinute în picioare şi reabilitate (C30, C31, C33 şi C34) astfel încât să poată fi integrate în proiectul de construire asumat în zona respectivă. A făcut această propunere municipalităţii care, mai departe, în decembrie 2013, a înaintat CLM spre aprobare ideea odată cu PUZ-ul aferent. Astfel, la vremea respectivă a fost aprobată o HCLM fix pe această idee, urmând ca APAN să facă pe cheltuială proprie expertiza respectivelor clădiri. Tot din decembrie anul trecut lucrurile s-au mai complicat un pic în sensul că s-a pus problema că se schimbă termenii contractului de concesiunie în contextul în care înţelegerea iniţială era că toate clădirile trebuia demolate, fără ca 4 dintre ele să fie salvate de la casare. O a doua problemă ridicată a fost aceea că nu este tocmai legal ca acele 4 clădiri salvate de la demolare să fie încredinţate direct APAN pentru reabilitare. De altfel, pe acest aspect s-a pronunţat Prefectura Brăila care a stabilit clar că trebuie organizată licitaţie.
"Cei de la APAN au spus că vor să păstreze în picioare nişte clădiri, însă preluarea lor nu se poate face decât prin licitaţie publică. Practic, vineri, 13 iunie, consilierilor asta li se propune: un proiect de HCLM privind scoaterea la licitaţie a 3 clădiri comunicate de către concesionar şi nominalizate clar, iar al doilea proiect vizează modificatea unui articol din HCLM aprobată în decembrie 2013 pe această temă, pentru că între timp, APAN ne-a comunicat că doar 3 clădiri nu vor fi casate, iar în textul iniţial la solicitarea concesionarului se făcea referire la 4 clădiri. Dumnealor şi-au asumat prin contract ce au de făcut acolo şi trebuie să-şi îndeplinească aceste obligaţii", ne-a declarat primarul Aurel Simionescu. Întrebat când ar putea avea loc această licitaţie, sursa citată a spus că, în funcţie de cât de repede se vor derula lucrurile cu procedura organizării, undeva în cursul lunii iulie, cel mai devreme.
APAN curtat de potenţiali investori, interesaţi de afacerea Muşat
Ca o ironie a sorţii, scoaterea la concesionare a celor 3 clădiri de pe amplasamentul de la Caporalul Muşat este de fapt un fel de licitaţie cu "dedicaţie" după ce tot cu "dedicaţie" s-a scos la concesionare şi terenul de 4 hectare al fostei unităţi militare. Ce s-ar întâmpla dacă, de exemplu, s-ar înscrie şi ar câştiga o altă firmă clădirile pe care APAN s-a hotărât să nu le mai caseze, iar acum municipalitatea le scoate la licitaţie? Greu de spus, însă e clar că nu ar fi pe placul APAN care de acum are de plată o redevenţă de vreo 4.000 euro lunar, după ce a expirat, aşa cum spuneam, perioada celor 12 luni de scutire la plată. Contactat de reporterii "Obiectiv", omul de afaceri Mircea Andreev a explicat că "până în prezent a fost realizată desfiinţarea majorităţii construcţiilor. Sunt în curs de finalizare operaţiunile de dezmembrare şi alipire a loturilor funcţionale din zonă, în urma cărora vor fi create căile de acces şi va rezulta astfel o diminuare a suprafeţei concesionate, aceste modificări urmând a fi stipulate într-un act adiţional la contractul de concesiune ce va fi semnat în cateva zile. (...) Nu a fost luată in calcul renunţarea la concesiune, suntem implicaţi în buna implementare a proiectului, nefiind identificate probleme majore care ar impiedica realizarea acestuia". Întrebat dacă va suporta singur înreaga investiţie sau şi-a găsit parteneri interesaţi de afacere, omul de afaceri a precizat că este în negocieri cu mai mulţi potenţiali parteneri, din mai multe domenii, "urmând să oferim informaţii în acest sens după definitivarea discuţiilor şi luarea unei decizii".
Potrivit termenilor înţelegerii cu municipalitatea, lucrările de construcţii la acest proiect investiţional ar urma să fie finalizate în termen de aproape 2 ani de la data emiterii autorizaţiei de construire. Un alt aspect interesant este acela că, după punerea în funcţiune a investiţiei, se vor crea aproximativ 150 de locuri de muncă.