AGENDA EUROPEANĂ | Mihai Tudose: “Cetăţeanul român plăteşte deja foarte scump dezechilibrele energetice create de PNL, dar coşmarul e încă la început” | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

AGENDA EUROPEANĂ | Mihai Tudose: “Cetăţeanul român plăteşte deja foarte scump dezechilibrele energetice create de PNL, dar coşmarul e încă la început”

• a punctat europarlamentarul PSD, referindu-se la ce vrea de la noi Executivul de la Bruxelles • ”Noi, românii, riscăm să fim prizonierii a două tendinţe de aruncare cu capul înainte, la Bruxelles şi Bucureşti, care ne costă deja foarte mult”, a adăugat Mihai Tudose, reamintind că liberalul Virgil Popescu a închis capacităţi esenţiale de producţie şi a dat peste cap sistemul energetic • ”Este cel puţin regretabil, în opinia mea, că e nevoie de intervenţia Consiliului, în condiţiile în care Comisia Europeană era la curent de mult cu preţurile mari la energie, în special în România, Bulgaria şi Grecia”, atenționează eurodeputatul într-o întrebare cu solicitare de răspuns scris transmisă Comisiei Europene

 

Problema preţurilor exagerate la energie electrică în România a ajuns pe agenda Consiliului European, care a cerut Comisiei Europene să acţioneze. Europarlamentarul PSD Mihai Tudose a interpelat Executivul de la Bruxelles pe acest subiect şi analizează situaţia, în condiţiile în care ne îngrijorează teribil perspectiva grăbirii trecerii la neutralitate climatică a ţării noastre.
Ministerul Energiei tocmai a pus în dezbatere publică Planul Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice. Ideea de bază: vom trece la neutralitate climatică cu cinci ani mai devreme decât ne permite UE. E fezabilă ideea? Cine ne grăbeşte, când noi plătim deja preţuri-record la curent?

„A ajuns megawatt-ul la preţul aurului”
„Consiliul European din 17-18 octombrie a analizat situa
ția prețurilor ridicate la electricitate din câteva state ale UE și a cerut Comisiei să prezinte de urgență propuneri pentru a soluţiona această problemă. Este cel puţin regretabil, în opinia mea, că e nevoie de intervenţia Consiliului, în condiţiile în care Comisia Europeană era la curent de mult cu preţurile mari la energie, în special în România, Bulgaria şi Grecia”, se arată în întrebarea cu solicitare de răspuns scris transmisă de Mihai Tudose Comisiei Europene.
"Dincolo de implicaţiile sociale şi economice, atrag atenţia Comisiei asupra dimensiunii strategice a disfuncţionalităţilor din domeniul energetic în regiunea noastră”, a precizat eurodeputatul social-democrat, care a cerut Comisiei să acţioneze mai ales în privinţa lipsei capacităţii de stocare şi a infrastructurii transfrontaliere insuficiente din Europa de Sud-Est.
„Noi, românii, riscăm să fim prizonierii a două tendinţe de aruncare cu capul înainte, la Bruxelles şi Bucureşti, care ne costă deja foarte mult. A ajuns megawatt-ul în România la preţul aurului, săptămâna trecută, pe pia
ța de echilibrare de energie electrică. Consiliul Concurenţei analizează situaţia. Încercăm să înţelegem de unde aceste preţuri din vară şi din toamna asta, fără să avem vreo situaţie excepțională. Ştim că avem o problemă de interconectare regională, am cerut Comisiei Europene să acţioneze, o să-i batem la cap, dar aştept un răspuns de la Ministerul Energiei.
După ce liberalul Virgil Popescu a închis capacităţi esenţiale de producţie şi a dat peste cap sistemul energetic, constat că ultima grijă a ministrului Burduja sunt preţurile care-i împovărează pe consumatori. Planul pe care l-a pus în dezbatere prevede ca România să treacă la neutralitatea climatică, deci emisii de carbon zero, cu cinci ani mai repede decât permite legisla
ția europeană, aşadar în 2045, în loc de 2050. De ce? Cui foloseşte? Românilor în niciun caz. Cetăţeanul român plăteşte deja foarte scump dezechilibrele energetice create de PNL, dar coşmarul e încă la început. Este timp suficient pentru a asigura capacităţi de producţie de energie verde şi pentru a pregăti întreaga economie să facă trecerea?”, a subliniat indignat preşedintele Consiliului Naţional al PSD.

UE importă masiv capacităţi de producţie de energie verde
Mihai Tudose atrage atenţia asupra faptului că saltul înainte propus de ministrul Energiei are loc în contextul în care raportul Eurostat din 14 octombrie 2024 relevă un grav dezechilibru între importurile şi exporturile UE de produse din sfera energiei verzi.

„UE a importat în 2023 panouri solare în valoare de 19,7 miliarde de euro şi a exportat acelaşi tip de materiale în sumă de 0,9 miliarde euro. 98% din panourile solare importate au provenit din China. Cumpărăm, de asemenea, mai ales din China, Marea Britanie şi India aproape de două ori mai mult biocombustibil lichid decât exportăm - un alt produs în cazul căruia balanţa comercială e negativă pentru UE.
În schimb, se înregistrează, de doi ani încoace, un reviriment puternic în materie de turbine eoliene: exporturile europene au crescut cu 49%, ajungând la 2 miliarde de euro în 2023, în vreme ce s-au importat turbine în valoare de 0,3 miliarde euro din afara Uniunii. Este un salt încurajator”
, a transmis Mihai Tudose, într-o altă interpelare adresată Comisiei Europene.
“În calitate de membru al Comisiei pentru Comerţ Internaţional, aş dori să ştiu ce măsuri are în vedere, în perioada imediat următoare, Comisia Europeană pentru a încuraja producţia şi exportul UE de materiale din sfera energiei verzi?”, se arată în întrebarea cu solicitare de răspuns scris.
“În contextul ăsta european şi pe fondul dezechilibrului intern, a forţa tranziţia energetică în România este crimă cu premeditare”, concluzionează Mihai Tudose.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro