• “Noua Comisie, condusă de aceeaşi doamnă Von der Leyen, e condamnată să livreze în beneficiul cetăţenilor”, a punctat europarlamentarul nostru care, de altfel, a atras tot timpul atenția asupra distanțării organismelor UE de așteptările cetățenilor
Avem, de la 1 decembrie, o nouă Comisie Europeană. Cu ce suport politic porneşte la drum Comisia Von der Leyen II şi care-i sunt priorităţile? Europarlamentarul PSD Mihai Tudose evidenţiază faptul că, în actualul context, partidele moderate şi pro-europene au reuşit să formeze un Executiv al UE în timp util, dar care porneşte la drum cu o bază fragilă.
“Noua Comisie, condusă de aceeaşi doamnă Von der Leyen, e condamnată să livreze în beneficiul cetăţenilor. Aşteptarea este imensă, presiunea e foarte mare şi din partea alegătorilor, dar şi dinspre provocările din afara Uniunii”, subliniază preşedintele Consiliului Naţional al PSD.
“E bine că a trecut Comisia prin Parlament fără opinteli, dar, atenţie, a întrunit cea mai mică pondere de voturi favorabile din ultimele trei decenii, de când Parlamentul European se pronunţă prin vot asupra Comisiei. Noua Comisie a trecut acum cu 54% din voturile europarlamentarilor, departe de scorurile cu 6 în faţă obţinute de Comisia Juncker, cu 7 în faţă de Barroso ori de cele 87% ale Comisiei Prodi în 1999.
Parlamentul a devenit între timp mai exigent, a preluat un rol sporit de control, dar erodarea aceasta este şi urmarea fragmentării tot mai mari la nivelul grupurilor politice. De data asta, Comisia a putut trece datorită voturilor de la Conservatori şi Verzi, ei au compensat împotrivirea, din raţiuni de politică internă mai degrabă, a spaniolilor din grupul Popular ori a francezilor şi belgienilor de la Socialişti. Contextul politic european ne-a obligat la o majoritate de centru şi un rol important în coagularea ei l-a avut preşedinta Parlamentului European, d-na Metsola”, a declarat Mihai Tudose.
Eurodeputatul social-democrat a apreciat prioritatea acordată de noul Executiv de la Bruxelles competitivităţii economice, dar a avertizat: “Dacă nu se schimbă ceva semnificativ în modul de lucru al Comisiei, vom avea probleme mari. Noi, toţi, în UE! E bine să avem busolă pentru competivitate, dialog strategic pentru viitorul industriei auto, carte albă privind viitorul apărării europene, acord pentru o industrie curată. Sunt câteva din angajamentele d-nei Von der Leyen. Dar e cazul ca aceste vorbe mari şi planuri frumoase să devină fapte concrete! Comisia Europeană nu e centru de consultanţă care produce documentaţie pentru nu ştiu ce beneficiar. Ea trebuie să le aplice şi e cazul să treacă odată la acţiune accelerată”, a punctat Mihai Tudose.
