• ”instituţiile UE au asimilat mesajul de urgenţă transmis de opinia publică şi solicitat de contextul internaţional”, a punctat europarlamentarul
Europarlamentarul PSD Mihai Tudose consideră că agenda instituţiilor europene din ultima perioadă reflectă o accelerare îmbucurătoare a activităţii, în pas cu agenda publicului. „Ritmul din perioada premergătoare Paştilor ne arată că instituţiile UE au asimilat mesajul de urgenţă transmis de opinia publică şi solicitat de contextul internaţional. Este o veste încurajatoare să vedem această Europă a paşilor rapizi, făcuţi în serviciul cetăţenilor, o Europă dinamică împreună cu care România trebuie să lucreze în continuare şi după alegerile prezidenţiale”, a declarat Mihai Tudose, vicepreşedinte al Comisiei pentru Securitate şi Apărare din Parlamentul European.
„Sunt câteva măsuri concrete cu impact semnificativ asupra economiei şi cetăţenilor. Am în vedere noua directivă, adoptată de Consiliul UE, ce reduce birocrația pentru companii, prin amânarea cu până la doi ani a termenelor pentru aplicarea unor cerințe de raportare și diligență corporativă în domeniul sustenabilității. Este un răspuns prompt la cererile noastre, ale europarlamentarilor şi ale mediului de afaceri pentru simplificarea birocraţiei şi asigurarea certitudinii legislative.
Urmează, de asemenea, ca în luna mai Comisia Europeană să vină cu propunerea de simplificare a unor reguli ale Politicii Agricole Comune, prin introducerea de flexibilități în materie de certificare bio, norme de mediu şi limitarea controalelor aplicate agricultorilor.
Sunt cele mai relevante exemple dintr-un şantier legislativ, din care aş mai evidenţia: impulsionarea reţelei feroviare europene de mare viteză, care să lege toate capitalele UE, apelul lansat de Comisie pentru sintetizarea nevoilor de investiţii din sectorul energiei nucleare, precum şi căutarea de noi surse de finanţare a programelor de apărare (am avut discuţii aprinse pe subiect cu colegii din Comisia europarlamentară pentru Securitate şi Apărare şi au dezbătut tema şi miniştrii de Finanţe la Varşovia). Comisia Europeană a lansat, totodată, cererile de oferte pentru patru linii de finanţare în cadrul programului Europa digitală – între altele, pentru extinderea centrelor de inovare, accelerarea implementării inteligenței artificiale şi combaterea dezinformării online.
De asemenea, coordonarea regimurilor de asigurare socială, la care lucrează Preşedinţia poloneză a Consiliului UE şi pregătirea unei directive pentru tranziţie socială justă, care să sprijine lucrătorii afectaţi de mutaţii profesionale sunt două din preocupările majore ale grupului nostru politic, al Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European”, a precizat preşedintele Consiliului Naţional al PSD.
„Nu e lozincă, aşadar, ceea ce vă spuneam despre noul ritm european, ci e o şansă pentru România post-electorală”, a concluzionat Mihai Tudose.