• ”anticiparea şi pregătirea pentru crize de orice fel trebuie traduse în practică printr-o abordare transfrontalieră şi multisectorială”, a punctat europarlamentarul
Comisia Europeană a lansat două inițiative în cadrul agendei sale privind o Uniune pregătită pentru situații de criză: o strategie vizând constituirea de stocuri la nivelul UE și o strategie privind mijloacele medicale de intervenție. Obiectivul este să se asigure continuitatea accesului la bunuri esențiale și la material medical vital, în special în timpul crizelor, cum ar fi penele majore de energie, dezastrele naturale, conflictele sau pandemiile.
„Provocările din ultimii ani ne arată că trebuie consolidat gradul de pregătire al UE pentru toate tipurile de amenințări. Sunt binevenite, în acest sens - chiar dacă cu o lentoare pe care nu o pot înţelege - aceste strategii pentru constituirea de stocuri. E vorba, în esenţă, de a putea asigura în situaţii de criză bunurile esențiale pentru cetăţeni: alimente de bază, apă, medicamente, combustibil”, a declarat europarlamentarul Mihai Tudose.
Vicepreşedintele Comisiei pentru Securitate şi Apărare din Parlamentul European a evidenţiat trei elemente importante ale noului plan de acţiune al UE: „Mi se par de bun augur pentru eficienţa demersului promovarea parteneriatelor civil-militar, respectiv public-privat, precum şi accentul pus pe îmbunătățirea transportului și logisticii pentru a putea avea un răspuns rapid în momentele critice. Totodată, începe crearea unei reţele UE de stocuri, bazată pe coordonare, colaborare şi schimb de bune practici între statele membre”, a precizat Mihai Tudose.
Eurodeputatul PSD a subliniat că „pe baza concluziilor din situaţiile dificile ale ultimilor ani, anticiparea şi pregătirea pentru crize de orice fel trebuie traduse în practică printr-o abordare transfrontalieră şi multisectorială. Vă dau un exemplu: un atac cibernetic poate cauza un accident industrial, care să afecteze infrastructuri critice, ceea ce poate cauza incendii, pene de curent şi probleme de aprovizionare în mai multe state deodată. Sau, mai stringentă pentru noi, românii, este eventualitatea unui cutremur grav. De asta, România e direct interesată de succesul constituirii stocurilor UE pentru situaţii de criză”, a declarat Mihai Tudose.