• periodic, împreună cu europarlamentarul PSD vom prezenta cele mai importante aspecte discutate în Parlamentul European • inițiativa ziarului ”Obiectiv – Vocea Brăilei” are la bază nevoia de informare a populației cu privire la ce se întâmplă în PE și cum ne este afectată viața în calitate de cetățeni europeni •
Comisia Europeană a anunțat crearea unui Mecanism de reformă și creștere pentru Republica Moldova, ce va fi implementat în perioada 2025-2027. Este cel mai mare pachet de sprijin financiar din partea UE, destinat Republicii Moldova de la obținerea independenței acesteia. Anunţul a venit chiar înaintea alegerilor şi referendumului ce urmau să aibă loc peste Prut, duminică, 20 octombrie. Implicaţiile momentului au fost analizate de europarlamentarul Mihai Tudose, membru în Delegația europarlamentară UE - Republica Moldova. Prilej să ne amintim că prima vizită într-un alt stat, ca premier, a lui Mihai Tudose a fost la Chişinău.
„În perspectiva alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și a referendumului constituțional privind integrarea europeană, prevăzute pentru 20 octombrie, am fost co-inițiator al rezoluției europarlamentare pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova. În fața ingerințelor externe, atacurilor cibernetice, campaniilor de dezinformare și propagandei finanțate masiv din afara Republicii Moldova, e nevoie de suportul concret al UE. Atât pentru a asigura stabilitatea statală, cât şi pentru a stimula dezvoltarea.
În acest sens, salut reacția promptă a Comisiei Europene la cererea noastră din Parlamentul European. Președinta Comisiei a anunțat un plan de creștere pentru Republica Moldova în valoare de 1,8 miliarde de euro, pentru următorii trei ani. Totodată, UE va deschide mai multe domenii ale pieței unice pentru întreprinderi din Republica Moldova - aspect pentru care am insistat în ultimii ani în Comisia pentru Comerț Internațional, cerând facilitarea liberei circulații a mărfurilor și integrarea în lanțurile de aprovizionare. Este un suport concret, dincolo de dimensiunea simbolică a anunțului făcut de dna von der Leyen la Chișinău”, a declarat eurodeputatul Mihai Tudose.
Acesta a precizat că se va acorda finanțare europeană pentru proiecte de infrastructură care vizează şi România, precum autostrada Odessa-Chișinău-Iași și poduri peste Prut, dar și pentru conectarea Republicii Moldova la rețeaua de energie electrică a României, implicit a UE.
„Este o dimensiune economică esențială, care trebuie dublată de o cooperare mai strânsă între UE și Republica Moldova în domeniul politicii de securitate și apărare, așa cum am cerut în rezoluția europarlamentară pe care am cosemnat-o. Faptul că este vorba de prima țară care a semnat un parteneriat de securitate și apărare cu UE trebuie să ducă rapid la un nivel superior de cooperare şi în acest plan”, a subliniat Mihai Tudose.
Europarlamentarul PSD a susţinut, în forul de la Bruxelles, din 2022 până acum, măsuri ca scutirea de plata taxelor vamale în UE pentru fructe și legume exportate de Republica Moldova, dublarea asistenței europene pentru a se atenua impactul războiului din Ucraina asupra economiei moldoveneşti, precum şi acordul UE - Republica Moldova privind transportul rutier de mărfuri.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.