• ”Nu alegem între pâine şi arme, ci ne concentrăm, în egală măsură, pe asigurarea securităţii alimentare şi a capacităţii defensive europene”, a punctat europarlamentarul român • sursa citată a subliniat că bugetele alocate agriculturii şi dezvoltării regionale trebuie să rămână şi în viitorul cadru financiar multianual - după anul 2027 - cel puţin la nivelul actual
La reuniunile miniştrilor din statele UE, desfăşurate săptămâna trecută la Bruxelles, reprezentanţii României au pledat pentru consolidarea finanţării europene acordate agriculturii şi dezvoltării regionale. Demersurile miniştrilor de resort sunt susţinute de europarlamentarul Mihai Tudose prin interpelări adresate Comisiei Europene.
„La reuniunea Consiliului pentru Agricultură şi Pescuit de luni (24 martie-n.n) s-a discutat Viziunea pentru agricultură și sectorul alimentar, publicată de Comisia Europeană la 19 februarie, iar la Consiliul Afaceri Generale de vineri (28 martie-n.n) s-a dezbătut viitorul politicii de coeziune a UE, în perspectiva proiectului de buget multianual pe care Comisia Europeană îl va prezenta în lunile următoare. Discuţiile au avut loc în contextul în care Comisia Europeană analizează, pentru următorul cadru bugetar, posibila comasare de fonduri, inclusiv ale Politicii Agricole Comune și ale politicii de coeziune”, a explicat europarlamentarul Mihai Tudose, care a pledat cauza României în interpelări trimise Comisiei Europene.
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD a atras atenţia asupra faptului că „simplificarea birocratică promisă de Comisia Europeană şi mult-aşteptată de noi toți nu se poate rezolva prin fuziunea forţată între domenii complet diferite”.
Totodată, Mihai Tudose avertizează că „majorarea bugetului european pentru apărare nu trebuie să se facă în detrimentul fondurilor alocate agriculturii şi reducerii decalajelor regionale. Nu alegem între pâine şi arme, ci ne concentrăm, în egală măsură, pe asigurarea securităţii alimentare şi a capacităţii defensive europene. Agricultura şi reducerea decalajelor între regiunile UE au, la rândul lor, un rol strategic major”, a declarat europarlamentarul social-democrat.
Mihai Tudose a subliniat că bugetele alocate agriculturii şi dezvoltării regionale trebuie să rămână şi în viitorul cadru financiar multianual - după anul 2027 - cel puţin la nivelul actual.
„E încurajatoare reuşita românească de la Consiliul Afaceri Generale, unde cererea noastră pentru o politică puternică de coeziune a UE după 2027 a fost susţinută de alte cincisprezece state membre. Suntem direct interesaţi, ca ţară, să avem în continuare sprijin european pentru recuperarea diferenţelor de dezvoltare. Pe lângă solicitarea privind bugetul, o cerere concretă a noastră vizează menținerea produsului intern brut regional real, pe cap de locuitor, ca principal criteriu de clasificare a regiunilor beneficiare”, a declarat eurodeputatul Mihai Tudose.
