Mergi la conţinutul principal

Agenda europeană | Mihai Tudose: ”UE mai face un pas spre reducerea birocrației și simplificarea normelor”

• ”Comisia Europeană vrea să elimine majoritatea barierelor de pe Piața Unică”, a declarat europarlamentarul român • iată care sunt barierele: ”procedurile diferite de înfiinţare a firmelor, recunoașterea limitată a calificărilor profesionale, lipsa unor standarde comune, diferenţele privind conformitatea produselor şi reglementările naționale restrictive privind serviciile”


Comisia Europeană a prezentat Strategia privind Piața Unică, cu scopul de a crea o piață internă europeană „mai simplă, mai fluidă și mai puternică”. Strategia cuprinde măsuri pentru reducerea barierelor care frânează comerțul și investițiile în interiorul UE, precum şi pentru sprijinirea IMM-urilor şi stimularea digitalizării.
„Comisia Europeană vrea să elimine majoritatea barierelor de pe Piața Unică, în următorii doi ani.
Încă persistă multe obstacole în calea comerţului cu bunuri şi, mai ales, cu servicii. Deşi acestea constituie partea principală a economiei europene, comerţul transfrontalier cu servicii stagnează în Uniunea Europeană.
Din cele zece bariere majore identificate de Comisie aş menţiona procedurile diferite de înfiinţare a firmelor, recunoașterea limitată a calificărilor profesionale, lipsa unor standarde comune, diferenţele privind conformitatea produselor şi reglementările naționale restrictive privind serviciile.
Direcţiile de acţiune sunt simplificarea normelor existente și generalizarea digitalizării, pentru trimiterea de documente de către companiile europene, în cadrul procedurilor administrative. Se estimează că în acest fel vor scădea anual costurile administrative ale întreprinderilor din UE cu 400 de milioane de euro”
, a declarat europarlamentarul Mihai Tudose.
Un exemplu concret: avem acum 27 de reguli de etichetare a produselor în UE. În locul lor, se va introduce, anul viitor, pașaportul digital al produsului, accesibil prin intermediul unui cod QR. Sau în cazul înfiinţării de companii, se va crea, pe lângă reglementările statelor membre, şi un regim european al societăţilor comerciale, bazat pe înfiinţarea digitală de firme ce vor putea funcţiona oriunde în UE, în conformitate cu un set de norme comune.
Apoi, IMM-urile sunt diferit definite şi reglementate în ţările Uniunii, de aceea se va introduce un instrument european online de identificare a IMM-urilor”
, a explicat preşedintele Consiliului Naţional al PSD.
Europarlamentarul social-democrat a precizat că din cele 5700 de profesii reglementate în UE doar șapte sunt armonizate la nivel european. „Sunt norme diferite de la o ţară la alta pentru a intra într-o profesie. Vicepreşedintele Comisiei Europene, dl Séjourné, a dat zilele trecute un exemplu relevant: Comisia şi statele membre nu se pot pune de acord asupra unei definiţii comune a kinetoterapeutului. De aceea, se va lucra iniţial cu ţări voluntare, ca să le zic aşa, pentru a extinde lista profesiilor reglementate la nivel european. Dar trebuie făcut mai mult pentru a accelera procedurile de recunoaștere a calificărilor”, a subliniat Mihai Tudose.
Cu 26 de milioane de întreprinderi și 450 de milioane de consumatori, Europa este a doua piață mondială ca mărime, cu un PIB de 18 mii de miliarde euro, reprezentând 18% din economia mondială, conform datelor Comisiei Europene.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro