• ”Am solicitat Comisiei să aloce, în viitorul cadru financiar multianual, un buget cel puțin la fel de consistent precum cel prevăzut în prezent pentru a susține reducerea decalajelor de dezvoltare dintre regiunile Uniunii”, a explicat europarlamentarul român • ”Pentru România este vital ca politica de coeziune să fie, și după anul 2027, dotată cu un buget cel puțin egal celui actual”, a mai punctat Mihai Tudose
Europarlamentarul Mihai Tudose a primit asigurări din partea Comisiei Europene că „viitorul buget al UE va include o politică consolidată de coeziune și creștere, în centrul căreia se află regiunile”. În răspunsul la interpelarea eurodeputatului PSD, vicepreședintele Comisiei Europene, Raffaele Fitto, subliniază că „politica de coeziune va continua să sprijine toate regiunile, acordând o atenție deosebită celor mai puțin dezvoltate”.
„Am transmis o întrebare cu solicitare de răspuns scris Comisiei Europene, pledând pentru rolul strategic pe care-l are, în actualul context internațional, coeziunea economică și socială a UE. Sunt voci care cer redirecționare de fonduri de la regiuni spre alte priorități, ceea ce ne-ar afecta ca țară.
De aceea am solicitat Comisiei să aloce, în viitorul cadru financiar multianual, un buget cel puțin la fel de consistent precum cel prevăzut în prezent pentru a susține reducerea decalajelor de dezvoltare dintre regiunile Uniunii. Asigurările vicepreședintelui Fitto că se va pune accent pe susținerea regiunilor mai puțin dezvoltate sunt încurajatoare.
Aștept cu interes propunerea Comisiei Europene pentru viitorul buget multianual al UE, propunere pe care dl Fitto afirmă, în răspunsul trimis, că intenționează să o prezinte în luna iulie. Pentru România este vital ca politica de coeziune să fie, si după anul 2027, dotată cu un buget cel puțin egal celui actual, concentrat pe sprijinirea regiunilor defavorizate”, a declarat Mihai Tudose.
În răspunsul la interpelare, oficialul UE arată că „În centrul bugetului modernizat al UE ar trebui să se afle un plan pentru fiecare țară, cu reforme și investiții esențiale și axat pe priorități comune, inclusiv promovarea coeziunii economice, sociale și teritoriale, care vor fi concepute și puse în aplicare în parteneriat cu autoritățile naționale, regionale și locale. Îndeplinirea priorităților UE trebuie realizată în comun – statele membre și regiunile lor conturează multe dintre investițiile UE pe teren, iar bugetul UE sprijină și stimulează acțiunile acestora”.
Cererea eurodeputatului Mihai Tudose a survenit după ce, la Consiliul UE pentru Afaceri Generale din 28 martie, România a pledat pentru o politică de coeziune post-2027 puternică, solicitarea Guvernului român primind susținerea altor 15 state membre.
