• „Este un plan ambiţios, prin care Europa vrea să facă pasul de la industriile tradiţionale spre înalta tehnologie, pe care se bazează tot mai mult economia secolului XXI”, a punctat vicepreşedintele Comisiei pentru Securitate şi Apărare din Parlamentul European
Comisia Europeană a lansat, miercuri, 9 aprilie, Planul de acţiune pentru continentul inteligenței artificiale (IA) - strategie menită să asigure UE poziţia de lider în competiţia globală din acest domeniu.
Planul vizează stimularea inovării europene prin acțiuni și politici axate pe cinci piloni principali: construirea unei infrastructuri de date și de calcul bazate pe IA la scară largă, creșterea accesului la date de mari dimensiuni și de înaltă calitate, dezvoltarea algoritmilor și promovarea adoptării IA în sectoarele strategice ale UE, consolidarea competențelor și talentelor, precum şi simplificarea reglementărilor.
„Este un plan ambiţios, prin care Europa vrea să facă pasul de la industriile tradiţionale spre înalta tehnologie, pe care se bazează tot mai mult economia secolului XXI. UE a pierdut, din păcate, startul în cursa inovării: stăm mult mai slab decât SUA şi China la investiţii în dezvoltarea inteligenţei artificiale, la implicarea capitalului privat, la formarea de competenţe, la atragerea de specialişti. E o vorbă care defineşte bine situaţia: SUA inovează, China copiază, UE reglementează.
Din cauza reglementării excesive și a barierelor administrative, Europa a pierdut companii şi specialişti. O statistică pentru intervalul 2008-2021 arată că au plecat din UE, în special către SUA, 40 din cele 147 de companii de înaltă tehnologie, înfiinţate în perioada respectivă şi care au ajuns să fie evaluate fiecare la peste un miliard de dolari, intrând deci în categoria aşa-numiţilor unicorni. De aici pornim în acest efort de a ţine pasul cu revoluţia tehnologică”, a declarat Mihai Tudose, vicepreşedintele Comisiei pentru Securitate şi Apărare din Parlamentul European.
Europarlamentarul PSD a precizat că planul Comisiei Europene prevede construirea în UE a 13 fabrici şi a 5 gigafabrici de inteligenţă artificială, triplarea capacităţii centrelor de date din UE în următorii 5-7 ani, crearea de laboratoare de date şi dezvoltarea centrelor europene de inovare digitală.
„UE pune la bătaie, în premieră, zeci de miliarde de euro pentru crearea infrastructurii europene de date şi inovare. România trebuie să fie parte activă în cursa europeană pentru inteligenţa artificială: de la dezvoltarea de programe educaţionale şi încurajarea de start-up-uri, până la implicarea în proiectele de cercetare şi în cele de dezvoltare a noilor tehnologii la scară mare. Asta, în condiţiile în care UE tinde să aibă o piață internă a datelor, pe baza strategiei privind uniunea datelor, pe care Comisia Europeană o va lansa în acest an. Iar această uniune trebuie să fie echilibrat dezvoltată şi din punctul de vedere al repartiţiei geografice a infrastructurii inteligenţei artificiale”, a subliniat Mihai Tudose, preşedintele Consiliului Naţional al PSD.