• ”Cel mai recent sondaj Eurobarometru arată o percepție pozitivă a cetățenilor UE cu privire la impactul politicii regionale a UE” • ”Jumătate din cetăţenii consultaţi solicită un accent deosebit al politicii europene de coeziune pe zonele cu nivel ridicat al șomajului (63%), zonele urbane defavorizate (51%) și regiunile rurale sau montane îndepărtate (50%)”, a atras atenția europarlamentarul Mihai Tudose
Poziția cetățenilor UE față de eficienţa politicii regionale europene este în mare măsură pozitivă - conform unui sondaj Eurobarometru publicat recent. La nivelul Uniunii, 79% din cei chestionaţi apreciază că proiectele în materie de coeziune au un impact pozitiv asupra condițiilor de trai din regiunile lor.
În România, procentul este și mai ridicat: 92% dintre respondenți consideră că sprijinul UE a avut un impact pozitiv asupra dezvoltării comunității lor.
„Cel mai recent sondaj Eurobarometru arată o percepție pozitivă a cetățenilor UE cu privire la impactul politicii regionale a UE. Totodată, sondajul evidenţiază domeniile pe care cetăţenii europeni le consideră prioritare: ei cer cu precădere îmbunătăţirea infrastructurilor de sănătate și de învățământ, crearea de locuri de muncă, îmbunătățirea eficienței energetice și a accesului la locuințe, precum şi îmbunătăţirea infrastructurii de transport şi a capabilităţilor de apărare.
Jumătate din cetăţenii consultaţi solicită un accent deosebit al politicii europene de coeziune pe zonele cu nivel ridicat al șomajului (63%), zonele urbane defavorizate (51%) și regiunile rurale sau montane îndepărtate (50%)”, a declarat europarlamentarul Mihai Tudose.
„În ce fel intenţionează Comisia Europeană să transpună punctul de vedere al cetăţenilor europeni în acţiunile sale în materie de coeziune regională?”, se arată în interpelarea transmisă Comisiei Europene de către Mihai Tudose.
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD a precizat că, la început de iulie, 14 guverne din UE, inclusiv cel al României, au transmis o scrisoare preşedintei Comisiei Europene, în care au pledat ca, în materie de fonduri alocate dezvoltării regionale, să fie menţinut „un buget distinct și robust, însoțit de o metodologie de alocare bazată pe regiuni”.