Mergi la conţinutul principal

Agenda europeană | Mihai Tudose: România are o problemă cu locuinţele supraaglomerate. E nevoie de acţiune europeană pentru locuinţe la preţuri accesibile

• ”Suntem fruntaşi în UE ca procent de proprietari din totalul populaţiei, dar codaşi la spaţiul de locuit”, a punctat europarlamentarul •  ”între 2015 şi 2023, prețurile la locuințe în UE au crescut în medie cu 48%. Procentul e valabil şi pentru România”, a subliniat Mihai Tudose necesitatea implicării la nivel european

 


Comisia Europeană a făcut public planul UE pentru locuinţe accesibile ca preț și mai sustenabile. „Comisia plasează sectorul european al clădirilor pe o traiectorie de decarbonizare și de accesibilitate a prețurilor, prin noi orientări pentru statele membre, care au ca scop să stimuleze performanța energetică a clădirilor”, a transmis Reprezentanța Comisiei Europene din România.
În acest context, europarlamentarul PSD Mihai Tudose a atras atenţia asupra unui record negativ deţinut de ţara noastră în materie de locuinţe: „Avem o problemă cu supraaglomerarea locuinţelor. Suntem fruntaşi în UE ca procent de proprietari din totalul populaţiei, dar codaşi la spaţiul de locuit. Ca medie în UE, 17% dintre cetățenii europeni trăiesc în locuințe supraaglomerate. În România, ponderea ajunge la 40%, numai Letonia ne întrece ca rată de supraaglomerare”, a subliniat Mihai Tudose, care a interpelat Comisia Europeană, cerând o acţiune specifică în acest sens.
„Chiar dacă politica în domeniul locuințelor ține de competența statelor membre, UE trebuie să sprijine eforturile naţionale în faţa crizei din acest sector. E încurajator că există această voinţă de acţiune pe cele două direcţii principale. În ceea ce priveşte preţurile accesibile, s-a creat zilele trecute Consiliul consultativ pentru locuințe, un grup de experți care va contribui la elaborarea primului Plan european pentru locuințe la prețuri accesibile, plan anunţat de Comisie pentru anul viitor. România e reprezentată în acest Consiliu consultativ.
Totodată, Comisia Europeană a prezentat un set de norme pentru a sprijini transpunerea la nivel național a Directivei privind performanța energetică a clădirilor. Vă dau un exemplu: calcularea cerințelor de performanță energetică pentru proprietarii de clădiri trebuie să ţină cont de particularităţile naționale. Să ne gândim numai la ce implicaţii au diferenţele climatice de la un capăt la altul al Europei. De asemenea, se clarifică modul în care se va face transferul de informații din bazele de date naționale către Observatorul European al Fondului Imobiliar”
, a declarat europarlamentarul Mihai Tudose.
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD consideră că e nevoie de acţiune rapidă şi ambiţioasă, România fiind direct interesată în acest sens.
„S-a creat cadrul de acţiune: avem în premieră un comisar european pentru locuinţe – danezul Dan Jørgensen, care este şi titular pentru Energie în Comisia Europeană, în Parlamentul European avem o Comisie specială pentru criza locuințelor din UE, iar Comisia Europeană face aceşti primi paşi, dar e nevoie de mai mult şi într-un ritm accelerat. Pentru că, aşa cum arată datele Eurostat, între 2015 şi 2023, prețurile la locuințe în UE au crescut în medie cu 48%. Procentul e valabil şi pentru România. Aici e esenţa problemei şi trebuie să ne uităm la cauze, între care costurile tot mai mari la construcții, al căror ritm a scăzut, dar au crescut dobânzile la creditele imobiliare. E o problemă care depăşeşte capacitatea naţională de intevenţie, de asta e nevoie de implicarea UE”, a punctat Mihai Tudose.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro