Banii necesari acordarii acestor ajutoare vor veni tot de la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, dar nu vor mai fi acordati de Directia locala, ci de Primaria Braila. Cei care se regasesc printre brailenii cu venituri de pina la 500 lei/persoana vor trebui sa depuna, la Primarie, declaratia pe propria raspundere privind componenta familiei si a veniturilor realizate, care vor fi transmise furnizorilor de energie termica si gaze naturale. "Marirea transei de venit este un lucru foarte bun, deoarece vor putea beneficia de aceste ajutoare mai multe familii cu venituri reduse. Ajutoarele pentru Incalzirea locuintei nu vor mai fi acordate ca pina acum, ci prin compensarea procentuala a valorii efective a facturii la energia termica. Astfel, vor exista 9 transe de venituri, cele mai sarace familii putind beneficia de o compensare de 90 la suta din acest pret, iar familiile cu venituri mai mari, respectiv de 500 lei pe membru de familie, de o compensare de 10%. Pentru familiile care sint si beneficiare ale ajutorului social stabilit In baza Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, compensarea va fi de 100%", ne-a precizat Veronica Macri, director executiv al Directiei de Munca Solidaritate Sociala si Familie (DMSSF) Braila.
Stabilirea dreptului la ajutor, in cazul energiei termice si a gazelor naturale, se va face pe baza analizei datelor din documentele depuse, prin dispozitie a primarului, care va contine compensarea procentuala si cuantumul ajutorului, calculat In functie de venitul net mediu lunar pe membru de familie. Pentru persoana singura se va acorda, pentru prima data, o compensare mai mare cu 10 la suta fata de proportiile stabilite pentru familie. In cazul Incalzirii cu lemne, carbuni si alti combustibili, stabilirea dreptului la ajutor se va realiza de catre Directia de Asistenta Sociala si se va aproba o singura data, la Inceputul sezonului rece, pentru toata perioada. Fondurile necesare pentru plata acestor ajutoare si pentru cheltuielile administrative se vor suporta din bugetele locale.
Ajutoarele de asta iarna au depasit 8 milioane de lei
In perioada noiembrie 2005 - martie 2006, DMSSF a acordat brailenilor cu venituri de pina la 310 lei/persoana, care au utilizat pentru incalzirea locuintei energie termica furnizata in sistem centralizat sau gaze naturale, ajutoare in valoare de peste 80 de miliarde de lei. Dupa anchete sociale desfasurate la domiciliul solicitantilor, au fost aprobate 22.645 de cereri, dintre care 10.885 pentru gaze naturale si 11.760 pentru energie termica. In functie de veniturile pe care le realizau, cei care utilizau energie termica pentru incalzirea locuintei au putut beneficia de bonuri cu valori cuprinse intre 32 si 223 lei. In cazul gazelor naturale, bonurile pentru incalzire au avut valori cuprinse intre 24 si 190 lei.