• duminică, 22 septembrie, credincioșii din Oprișenești au ajutat sinistrații din Pechea, județul Galați, cu produse de primă necesitate • totodată, sâmbăta trecută, credincioșii din Vișani au oferit ajutoare de 13.000 de lei sinistraților din Cudalbi • în aceeași zi, un credincios a oferit 300 de porții de mâncare caldă echipelor de intervenție și sinistraților • săptămâna trecută, 11 parohii din Protopopiatul Brăila au trimis sinistraților alimente, produse de curățenie, pături și lenjerii de pat în valoare de zeci de mii de lei • credincioșii de la protopopiatele Însurăței și Făurei au trimis, de asemenea, în zona sinistrată apă îmbuteliată, alimente, îmbrăcăminte și produse igienico-sanitare • Arhiepiscopia Dunării de Jos a identificat 236 elevi care provin din familiile sinistrate (din 11 localităţi), care au primit îmbrăcăminte și încălțăminte de 120.000 de lei
Ajutoare de primă necesitate trimise de parohiile brăilene sinistraților din județul Galați. Astfel, duminică, 22 septembrie, imediat după Sfânta Liturghie, credincioșii din Oprișenești (Protopopiatul Făurei), însoțiți de preotul paroh, s-au deplasat la Parohia Pechea III, din Protopopiatul Covurlui, jud. Galați, unde au oferit ajutoare de 7.800 lei contând din alimente neperisabile, produse igienico-sanitare, pături, pilote și îmbrăcăminte pentru cei afectați de furia apelor. Cu o zi înainte, prin implicarea celor doi preoți din comunitate, credincioșii Parohiei Vișani au trimis familiilor afectate de inundații din Cudalbi materiale pentru curățenie și produse de igienă personală. Totodată, 20 de voluntari din Vișani au pus umărul la curățarea noroiului și a mâlului din casele și curțile inundate.
Prin strădania și dărnicia unui bun creștin din Parohia Vișani, în aceeași zi, au fost oferite 300 de porții de hrană caldă echipelor de intervenție și persoanelor greu încercate din zona sinistrată.
Joi, 19 septembrie, 11 parohii din cadrul Protoieriei Brăila au trimis, de asemenea, mai multe transporturi cu ajutoare în zonele afectate de revărsarea apelor. Preoții și voluntarii brăileni au împărțit cantități însemnate de alimente neperisabile, produse igienico-sanitare, pături, pilote, lenjerii de pat și produse de curățenie. Astfel, parohiile brăilene „Nașterea Domnului”, „Sf. Filofteia”, „Sf. Treime” - Radu Negru, precum și parohiile Cazasu, Chiscani I, Latinu și Capela Marinei Militare au trimis transporturi cu ajutoare în trei parohii din localitatea Pechea, Protopopiatul Covurlui. Totodată, parohiile „Buna Vestire” (Greacă), „Sf. Cuv. Parascheva”, „Sf. Antonie cel Mare” (Vidin), și „Sf. Dumitru” Brăilița au trimis ajutoare în Protoieria Târgu Bujor, la Parohia Corni.
Tot joi, 19 septembrie, preoții, cântăreții bisericești și angajații Protoieriei Însurăței au încărcat trei autoutilitare cu apă îmbuteliată, alimente neperisabile, articole vestimentare și produse igienico-sanitare în valoare totală de 45.000 de lei, pe care le-au împărțit persoanelor afectate de inundații din localitățile Cudalbi și Pechea. Nu în ultimul rând, parohiile Șuțești și C. Gabrielescu au trimis, de asemenea, ajutoare în Parohia Fârțănești, Protopopiatul Târgu Bujor, Galați, constând din alimente neperisabile, produse igienico-sanitare, articole de curățenie, lopeți, găleți și mopuri. Reprezentanții Parohiei Ianca II s-au aflat în mijlocul sinistraților din Cuza Vodă, Protopopiatul Covurlui, unde au distribuit, pe lângă ajutoarele materiale de primă necesitate și produse electrocasnice în valoare de 9.000 de lei, un ajutor financiar de 1.650 lei.
„Ne înnoim pentru a merge la şcoală”
În altă ordine de idei, la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, săptămâna trecută a fost implementat programul social-filantropic „Ne înnoim pentru a merge la şcoală“. În cadrul acestui program, într-o primă etapă, au fost identificaţi 236 de elevi care provin din familiile sinistrate din 11 localităţi, care au primit articole vestimentare şi încălţăminte în valoare de 120.000 de lei. Mare parte din sumă, 100.000 de lei, provine din Fondul Filantropia al Patriarhiei Române, donația fiind aprobată de însuși Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
„În următoarele etape ale acestui program, toţi copiii şi membrii familiilor lor vor beneficia de un astfel de ajutor. Darurile oferite copiilor din familiile afectate de inundaţii sunt absolut necesare, întrucât apa și nămolul pătruns în casele lor le-au distrus tot ce aveau”, a precizat părintele Rareș Bucur, purtătorul de cuvânt al Eparhiei Dunării de Jos.
În zilele următoare, ajutoarele colectate în celelalte parohii din județele Brăila și Galați vor lua drumul Văii Covurlului, pentru a fi distribuite sinistraților, a mai precizat sursa citată.