* joi, 6 martie, pentru neregulile constatate în trafic poliţiştii au applicat 146 de sancțiuni contravenționale, 139 fiind aplicate în cazul bicicliștilor, iar 7 în cazul conducătorilor de trotinete
Biciclişii, mopediştii şi conducătorii de trotinete electrice încurcă de multe ori circulația rutieră, iar uneori sunt victime ale unor accidente rutiere, pe fondul nerespectării regulilor de circulaţie.
La data de 6 martie, polițiștii rutieri de la nivelul I.P.J. Brăila au acționat, la nivelul întregului județ, pentru prevenirea și combaterea tuturor cauzelor generatoare de accidente rutiere, un accent deosebit fiind pus pe verificarea modului de respectare a legii de către conducătorii de mopede, tricicluri cu motor, trotinete electrice și biciclete.
„În urma acțiunilor derulate, neregulile constatate au fost sancționate conform legislației în vigoare, fiind applicate146 de sancțiuni contravenționale, 139 fiind aplicate în cazul bicicliștilor, iar 7 în cazul conducătorilor de trotinete. În urma testării cu aparatele din dotare, în cazul unor bicicliști rezultatele au indicat valori peste limita legală, aceștia fiind sancționați conform legii”, au precizat poliţiştii.
Recomandări pentru biciclişti
Poliţiştii vin cu sfaturi. Bicicliştii trebuie să utilizeze casca de protecție și vesta reflectorizantă, pentru a se proteja şi pentru a creşte vizibilitatea în deplasările pe drumul public. Casca de protecție este obligatorie pentru conducătorii de biciclete și trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani, atunci când se deplasează pe partea carosabilă. „Reamintim obligaţiile legale pentru biciclişti, referitor la limita de vârstă, de 14 ani, pentru deplasarea cu bicicleta pe drumurile publice, obligaţia de a folosi vesta reflectorizantă şi elementele din echiparea bicicletei, precum şi regula de a purta casca de protecţie şi de deplasare pe partea dreaptă a drumului atunci când participă la traficul rutier. Recomandăm ca aceia care învaţă mersul pe bicicletă, în special copiii, să utilizeze exclusiv trasee special amenajate sau să facă acest lucru în afara drumului public. Nu creați suprize în trafic, manevrele bruște şi schimbarea direcţiei de deplasare să fie făcute doar după o asigurare temeinică”, spun poliţiştii.
În plus, traversarea drumului pe trecerea pentru pietoni nu trebuie să fie făcută pe bicicletă, ci mergând pe lângă aceasta, după ce, în prealabil, v-aţi asigurat că intenţia de a traversa a fost observată de conducătorii auto şi că aceştia pot opri în condiţii de siguranţă.
Dacă ați consumat băuturi alcoolice, nu circulați cu bicicleta sau cu trotineta, vă puneți în pericol viața și riscați să fiți sancționați contravențional.
Sfaturi pentru utilizatori de trotinete electrice
Cei care circulă cu trotineta electrică au obligaţia de a utiliza casca de protecție și elemente de iluminare în echiparea trotinetei, pentru a se proteja şi pentru a creşte vizibilitatea în deplasările pe drumul public. „Limita de vârstă pentru deplasarea pe drumurile publice cu troninete electrice este de 14 ani”, atenţionează poliţiştii.
Dacă un drum este prevăzut cu pistă pentru biciclete, atunci trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. În lipsa acestei piste, circulația trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50 km/h.
REȚINEȚI: „Traversarea drumurilor publice pe trecerile pentru pietoni, în timpul deplasării pe bicicletă sau trotinetă constituie abatere de la normele de circulație rutieră și poate atrage sancționarea contravențională, sau, mai grav, implicarea într-un eveniment rutier; Nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor sau a trotinetelor electrice constituie contravenție, și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, respectiv 4-5 puncte amendă. Nerespectarea normelor privind dotarea bicicletelor sau a trotinetelor electrice se sancționează contravențional cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, respectiv 6 – 8 puncte amendă”.