Principalele nereguli inregistrate in timpul controalelor efectuate, in afara de munca la negru, au vizat aspecte legate de neinregistrarea contractelor individuale de munca in termenul legal, in cazul a 3 unitati, nedepunerea la ITM a declaratiilor fiscale privind stabilirea comisionului, in cazul a 8 unitati, nedepunerea la ITM a dovezilor de calculare a drepturilor salariale pentru 10 societati, precum si nerespectarea regimului privind munca de noapte.
"Valoarea totala a sanctiunilor aplicate in urma actiunilor de control efectuate a fost de 136.000 lei, din care 115.500 lei pentru sanctionarea abaterilor constatate in domeniul relatiilor de munca. In ceea ce priveste fenomenul munca fara forme legale de angajare, trebuie precizat ca la cei 13 angajatori sanctionati pe aceasta cazuistica numarul celor depistati ca munceau la negru a fost de 22 de persoane", ne-a declarat Dumitru Vaduva, inspectorul sef al ITM Braila.
Legat de activitatea de control pe partea de sanatate si securitate in munca, raportul lunar de activitate al ITM precizeaza ca au fost verificate 120 de unitati din domenii de activitate cum ar fi confectii textile, transporturi rutiere, agricultura, prestari servicii publicitare, servicii energetice, comert carburanti, reparatii auto, industrie alimentara, salubritate sau constructii. Neregulile constatate au fost lipsa materialelor de instruire/informare, semnalizare necorespunzatoare a riscurilor la locurile de munca, sau neefectuarea controlului medical periodic. Pentru aceste abateri, angentii economici depistati in neregula au fost sanctionati cu amenzi in valoare totala de 20.500 lei.
In cursul lunii trecute au fost inregistrate 7 accidente, niciunul mortal, in urma carora victimele au intrat in incapacitate temporara de munca.